MORO PÅ BRUKTMARKED: Ekebergmarkedet samler titusener av mennesker som kommer for å kjøpe alt fra biler, tråsykler og mopeder til vintage kjøkkenredskaper og pyntegjenstander.Foto: KARL EIRIK HAUG
Vi som elsker Ekebergmarkedet:
Norges mest kaotisk spennende bruktmarked for bilfolk?
Klodens triveligste marked for bilentusiaster finner du på en norsk campingplass. Møt fem glade gjenbrukere som ser gamle ting med nye øyne.
Ekebergmarkedet – som arrangeres hver vår og høst på den store sletta med utsikt over Oslo – er verdens beste show hvor du er en del av forestillingen.
Ekebergmarkedet
Bruktmarked som arrangeres to lørdager i året, i mai og september
Fokus på deler til biler, mc, sykler og annet siden 1987
Interiør, antikviteter og kuriosa har fått stadig større plass
Underholdende utstillere har stappet salgsboder fulle av kuriøse gjenstander for å lokke fram godt humør – selv hos de sureste trynene blant oss.
Ting – som hittil har levd i tussmørket på låver og loft, og i skap og skuffer – får komme fram i lyset og skinne som aldri før: Gamle bildeler, bestemors duker og sykler fra syttitallet.
Publikumsinngang er gratis, og for skarve sju hundrelapper kan du og gode venner gå sammen om en egen salgsbod og samtidig glede titusener av besøkende.
Les historiene til utstillerne Jan Paulsen og Herdis Gundersen Roen og publikummerne Lone og Ivar Birkeflot:
På en hverdag kan Jan Paulsen stå bøyd over en benk i verkstedet i Mjøndalen i Buskerud og for å lage skvettlapper til veteranbiler. Denne lørdagen, seks mil unna, er han travel med å prate med faste og nye kunder – som stimler rundt den selvbygde, mobile standen hans på gressletta i Oslo:
– Jeg har fått mange rare spørsmål her på Ekebergmarkedet, og flere av forespørslene har jeg tilfredsstilt: Jeg har laget alt fra obskure gummidetaljer for ymse produkter til dashbord og støtter til kultsykler som Apache og Tomahawk.
Paulsen håndlagde egenproduksjon gjør at han skiller seg fra markedets utallige skrotnisser:
– Jeg er en av de siste, gamle byoriginalene. Etter å ha deltatt på mitt første Ekebergmarked konstaterte jeg en omsetning som var lavere enn inngangsbilletten, skratter Paulsen.
Siden valgte han å lytte til hva publikum etterspurte.
– Derfor selger jeg nå ting som membrangummi til bensinpumper, kork og gummipakninger og hjemmelagde skvettlapper og gummimatter.
Det rareste han selv har kjøpt på Ekebergmarkedet, er en koffert med over hundre gamle, brukte tennplugger.
– De første årene var målet å få med mer hjem, enn jeg hadde med meg. Etter en tid bygde jeg denne hengeren – som også er en salgsbod – og som gjør turene hit mer praktisk.
En bestemt type klistremerker har blitt blant Paulsens største salgssuksesser:
– Jeg har Norges største utvalg av klistremerker – for folk som restaurerer sykler. Jeg trives med å hjelpe folk med alt fra restaurering av veltepettere [en av de eldste type sykler med stort forhjul og minimalt bakhjul, red.anm.] til bensinpumper og annet rart – slikt er alltid givende.
Paulsen har gjort seg noen tanker om det vilt akselererende bruk-og-kast-samfunnet:
– Å produsere mange ting med kort levetid er opplagt dårlig for samfunnet. Vi må gå over til gjenbruk og vedlikehold. Her gjør Ekeberg og andre markeder en viktig jobb.
Han vil tilbake til tiden med solide produkter som kunne repareres og brukes videre.
– Sykler er selvsagt et godt eksempel på smart miljøtankegang. Jeg har deltatt i rittet «Drammensfjorden rundt» 42 ganger – 10 av dem på en veltepetter. Målet er å fullføre 50 ganger, lover Paulsen.
Lone Birkeflot og far Ivar fra Oslo tråler markedet meter for meter. Moren Tina befinner seg utenfor kameravinkelen, på skattejakt ved en annen stand i nærheten.
– Å observere så sterkt engasjement blant folk som elsker å ta vare på og omsette historikk, er rett og slett fantastisk. Muligheter for å raske med seg noen godbiter er store, konstaterer Lone.
Hun og moren jakter blomsterpotter og annen moro til hus og hjem:
– Vi er begge glade i gamle, rustikke ting. Så langt har vi handlet et nydelig fat som Porsgrunn Porselen laget så langt tilbake som i 1940.
Hun kaller Ekebergmarkedet «et paradis for alle som ser verdien av en verden som var».
– Knapt noe annet sted får du sett, tatt på og kjøpt gjenstander fra generasjoner tilbake – i så stor skala.
Hunden Vavi har ørneoversikt fra sekken på farens rygg.
– Både Vavi og vi ble først overveldet over det store antallet mennesker og hunder på markedet, og han virket stresset. Pappa foreslo å kjøpe en ryggsekk, og jammen fant vi en fin en for bare 50 kroner. Vavi fikk god utsikt der oppe, og oppfører seg nå langt troligere, sier hun.
Faren eier en engelsk Rover 75 og er medlem av Albion, Norsk Britisk bilforening,
– Vi måtte selvsagt legge inn en halvtime på standen og sjekke ut veteranbilene som sto på andre klubbers utstilling, ler Lone.
2000-modellen flotter seg med beige skinnseter og eikeinteriører og har blant annet tatt foreldrene på bilferie til Kirkenes uten lyter.
Flokken har ikke tidligere besøkt Ekebergmarkedet:
– Vi har allerede blitt enige om å vende tilbake hit neste år, i mai. Dette første møtet med Ekeberg-kulturen er jo helt supert, jubler Lone.
Herdis Gundersen Roen på Skotbu i Follo har mekket en tettpakket bruktstand i lag med mannen Tommy og kompisen Hans Brodal. På få kvadratmeter har gjengen lykkes i å lirke inn et vidt spekter av ulike, kuriøse gjenstander: Alt fra arbeidstøy, hansker og vernesko, til gamle DVD-filmer, diverse pyntegjenstander og kosebamser.
Et veggskilt, «I loved you yesterday. I love you still: I always have … I always will», er plantet midt I den gapende grillen på parets Ford varebil.
– Du kan få kjøpe det for 30 kroner, prøver Roen seg.
For seks år siden kjøpte hun skiltet fra et konkursbo.
– Siden hang det på veggen i en koselig spisestue i huset vi bodde i tidligere, men etter flytting så passer der bare ikke inn lenger, sukker hun.