FLAGGFOLKET: Lokalmannen John Nyborg har fotografert hvert bidige kjøretøy som deltok på Eidsvolls 17. mai-parade i fjor, og står igjen klar med telelinsa i år.Foto: JOHN NYBORG
Ja, vi elsker bilparader på nasjonaldagen:
Slik 17.mai-pynter vi bilene våre
Over hele landet blir det i år arrangert flotte 17. mai-opptog med minst to meter avstand – mellom kjøretøyene. Møt folket som festpynter doningene sine i rødt, hvitt og blått.
I prinsippet kan de fleste kjøretøy delta såfremt man pynter bilen og melder interesse på forhånd via den aktuelle facebookgruppen.
De mange, ulike parade-organisatorene ønsker at folk stiller tynt langs rutene og unngår større ansamlinger. Publikum har ellers selv ansvar for å overholde lokale myndigheters smittevernregler.
De fleste kortesjer overføres til nett via film og bilder.
Enda et 17. mai-tog avlyst på grunn av smittevern?
Trist, men vi har en alternativ plan B:
«bil for tog» og «veterankjøretøy for tog».
Bilentusiaster over hele landet arrangerer flotte parader på Grunnlovsdagen.
Familieåk og veteraner ruller i skjønn forening i kohorter, nei: kortesjer – med flagg, bjørkeløv, bånd – og annet fjongt fjas og finstas i rødt, hvitt og blått.
Herlig hurraropende heiagjenger vinker viltert til bunadskledde sjåfører og passasjerer langs forhåndsannonserte kjøreruter, enten det skjer rundt omkring Stavanger, Levanger, Hemsedal, Hakadal eller Harstad.
Flat 17. mai-feiring via TV og dataskjerm blir knapt det samme etter dette: her skal vi ta en titt på festbilene som (bare delvis) veier opp for at vi ikke får lov å gå i tog:
For å ta pulsen på opptakten til 17. mai-feiringen, setter vi kursen mot Eidsvoll – hvor en djerv, ny grunnlov ble banket igjennom og vedtatt i året 1814 – et grep som førte til Norges selvstendighet.
På andre året tar Eidsvoll-kvinnen Vigdis Ristøl et selvstendig grep – og trommer sammen sin egen form for motorisert markering av Nasjonaldagen – for å bøte litt på myndighetenes råd om å unngå sammenstimlinger.
Facebookgruppa «17. Mai-kortesjen i Eidsvoll» er fylt av gladmeldinger fra folk som støtter initiativet og som vil delta med bil i paraden.
Fra lokalbutikken Coop Prix går kjøreruta i nydelige, geografiske sløyfer gjennom nær hele Eidsvoll kommune – over Minnesund og langs Mjøsas sørligste postkort-vakre parti.
– Navnet på facebookgruppa er ørlite feil: dette er strengt tatt ingen kortesje, men et ytterst trivelig 17. mai-tog på gummihjul, smiler hun, og iler til med at tiltaket følger strenge smittevernregler.
I fjor stilte over 300 stykk 17. mai-pynta kjøretøy av alle typer – og nå har ytterligere flere meldt sin interesse. Idéen startet da Ristøl tilfeldig så et TV-innslag om en båt-kortesje i Tvedestrand på nasjonaldagen:
– Jeg tenkte at et lignende opptog på hjul ville skape begeistring her i Eidsvoll. I mange tiår har jo den lokale veteranbilinteressen vært sterk, så jeg mistenkte at dette ville slå an, sier hun, og understreker at hun langt fra er alene om oppdraget som går ut på å gjøre 17. mai litt hyggeligere under pandemien:
– Paraden er et samarbeid med Kulturetaten i Eidsvoll kommune og en rekke ildsjeler– også en fin gjeng friville vakter med erfaring fra Oslo Motorshow og Gardermoen dragrace. De gjorde en knallgod jobb i fjor, og er heldigvis også med på laget i år, sier hun.
Ristøl håper folk legger flid og futt i dekoreringen av kjøretøy:
– En jury vil kåre «best pyntet bil» og belønne med premier, lover hun.
Motor møter bilentusiastene som har morsomme historier om bilene de elsker:
Lise Mette Haakonsen i Sandefjord tar «pynta Nasjonaldag» på fullt alvor, i den grad at hun gjerne inntar panseret i full bunadsskrud, som om det var en trone.
– Pyntet bil på 17. mai har for meg alltid vært et høydepunkt. Jeg har gode minner fra da min egen pappa alltid dekorerte kjøretøyene med flagg og bjørkekvister. Heldigvis dyrker min mann også denne tradisjonen, sier hun fornøyd.
Selv om hun og ektefellen bor et stykke utenfor bykjernen ruller de helst inn til sentrum for å delta i feiringen.
– Vår sønn, som er ivrig råner, går for 17. mai-cruising på kvelden. Vi voksne har flere Ford Granadaer i tillegg til min TransAm; det er stas når folk snur seg og peker. Flest eldre og unge lar seg rive med – mens de såkalte «voksne» kanskje ikke tør helt vise at de synes dette er litt kult, ler hun.
– Dette blir gøy. Flere bilister burde pynte bilen til fest, oppfordrer Haakonsen før hun freser av gårde.
Annonse
Illrødt, hvitt og blått
Familien Krogstad i Trondheim kjører illrødt på Nasjonaldagen.
– Ferrari er jo en meget spesiell bil i seg selv – og i rød drakt motiverer den jo ekstra til å pynte til nasjonaldagen. Det hele blir jo en meget fin fargekombinasjon, sier Øystein Krogstad, og fotograferer datteren Anette og kona Ingerid før resten av flokken strømmer til.
Familiens Ferrari F430 produserer «en motorlyd som engasjerer uansett turtall, og med litt ekstra pynt øker oppmerksomheten»:
– At folk knipser et bilde eller to, er bare hyggelig, sier Krogstad.