JULEJÅLERI: Ursula Schütz koser seg med å pynte sin Fiat 500 til jul, slik andre pynter juletreet. Fordelen med bilen er muligheten til å kjøre seg en tur og glede folk på ferden.Foto: PRIVAT
Vi som ratter rundt i nissedrakt:
Nissens rekkevidde slår enhver elbil
Noen av oss tar den morsomme jobben med å spre glede som ambulerende nisser. Heng på Motors utvalgte nissesjåfører fra Sørlandet til Finnmark.
Bytt ut den slitne, småmøkkete boblejakka. Dropp den loete, lusete hockey-lua. Skjul den ubarberte haka.
Julens bilturer
De hektiske shopping-dagene før julaften er høytid for bilverkstedene.
Ingen andre dager i året skader folk bilene sine så mye og ofte.
I romjulen stresser folk ned og bilturene har en sjelden ro.
Ekstra lav puls (og lite bulking) kommer med sjåfører og passasjerer i nisseskrud.
Høytiden er en perfekt anledning til å ta en pause fra både hverdagsklær og langdryge juleselskap – og komme seg ut i friluft: selvfølgelig iført nisselue, nisseskjegg – og gjerne full filtdrakt.
Nordmenn over hele landet pynter bilen og seg selv – og ruller av gårde mens det hvite kunstskjegget blafrer utenfor vinduskarmen.
Møt våre håndplukka sjefsnisser som vil dele mest mulig av moroa med oss andre: Jonas Grønnli, Kjersti Groseth, Ursula Schütz og Isak Thomassen:
Jonas Grønnli i Ballangen, 4,5 mil sør for Narvik, jobber som takstmann når han ikke ratter et av sine amerikanske åk.
– Jeg har sjelden følt på så mye glede som på bilturen på julaften i fjor.
Han og svigerfaren Hans Gjermund Mørkved tredde spontant på seg nisseutstyr og satte seg i Grønnlis Ford 1933-modell – senket og ombygd til den amerikanske stilen som kalles «hotrod».
På forhånd hadde han lagt på piggdekk i håp om saltfrie veier i løpet av vinteren.
– Jeg hadde også allerede pyntet bilen med julelys og plassert den utenfor garasjen, noe som var populært blant forbipasserende. Da kirkeklokkene ringte jula inn, var været og brøytinga på topp: iskaldt, lite snø og ingen salting på mange dager.
Først planla de to mennene en liten tur rundt i bygda.
– Etter noen hundre meter ble vi kjapt enige om at vi ville fortsette inn til Narvik sentrum. To og en halv time senere var vi hjemme igjen, svært kalde – men du verden hvor mange smil vi satt igjen med per mil.
Narvik er, med sine nær 21.500 innbyggere, tredje største kommune i Nordland.
– Klart en 1933 Ford Roadster som svirrer rundt i Narvik sentrum, dekorert med julelys, fylt med to glade nisser som hojer og ønsker alle god jul, blir lagt godt merke til blant alle mini-suv-ene, skratter Grønnli, som også har eid to andre hotrods: en 1933 Plymouth og en 1939 DeSoto.
– Aldri har jeg sett så mange bli kurert fra kronisk julestress, oppsummerer han.
Kjersti Groseth på Skarnes i innlandet jobber med restaurering av klassiske, italienske sportsbiler i lag med samboer Hans Sørensen i firmaet Spirit of Italy.
– Chevroleten vår måtte gjøre jobben som nisseplattform. Jeg får nemlig ikke lov til å stå på panseret av Ferrarien min med stiletthæler, ler hun.
Bildene av Groseth i nisseskrud er fra juletreffet i offroadmiljøet – som det flittige paret også tar seg tid til å være en del av.
Nissekostymet har blitt brukt under flere kjøreturer, som da hun skulle på julestevne i en hundeklubb.
– Da jeg stoppet på en Esso-stasjon klokka 08.00 om morgenen fikk jeg noen smil og nikk. Et par hyggelige, eldre herrer lurte på om de hadde vært snille i år, og om nissen kanskje kom på besøk.
Hva har en slik overdimensjonert, amerikansk truck med jul å gjøre?
– Tja, hvorfor ikke: Nissen selv kjører jo land og strand rundt med en semitrailer og sprer glede med Coca-Cola, så nissemor må jo komme seg rundt med husmor-SUVen, mener Groseth.
– Jeg har aldri vært redd for oppmerksomhet, og har heller aldri tatt meg selv altfor høytidelig. Svært lite skal til for få frem smil i en ellers grå hverdag, fastslår hun.
Ursula Schütz i Lillehavn i Vest-Agder, som er laborant i GE Healthcare og drifter av nettbutikken @ursulasphoptoart, liker hvit jul. Spesielt når det gjelder fargen på den sesongpynta italienske knøttbilen – som også ellers framstår gnistrende vakker som uskyldig nysnø.
– Jeg kombinerer gjerne nisselue, reinsdyrhorn og Fiat 500. Folk kjenner og folk vi ikke aner hvem er, smiler, vinker og viser at humøret stiger når vi farter rundt omkring i farkosten. Det er gøy at såpass beskjedne dimensjoner kan skape så mye glede – også for min mann og meg – om vi så bare stikker hodet inn i garasjen, rapporterer hun.
Fiaten er et hyppig brukt fotomotiv hele året rundt. Den har en viktig plass i galleriet – der mange av bildene består av bilen.
– Som de fleste sikkert allerede har skjønt: Den er min lykkepille på fire jul. Jul er ikke jul uten en gammel Fiat 500, fastslår Schütz.
Isak Thomassen bor etter eget utsagn «nesten på Nordpolen» – nærmere bestemt i Alta i Finnmark – hvor han jobber på en barneskole.
Han holder masken selv når gradestokken viser noen titalls minus – og fyrer opp sin veldig røde Volvo Amazon midt i det kritthvite eventyraktige landskapet – som for ham tilhører hverdagen.
– For ordens skyld: Jeg hadde nissemasker på under fotoseansen for julekortet, men kjørte selvsagt uten.
I varm nissedrakt regulerer han varmen ved å sveive ned vinduet:
– Fordelen og ulempen ved gamle Volvoer er at de er skikkelige varmestuer. Uansett er det noe urnorsk med gammelrød Volvo og ditto nisse, skratter han.
Disse herlige bilentusiastene har vi allerede skrevet om – klikk på lenkene for å lese: