PAR I HJERTER: Somjit og Dag Erik Lindberg omfavner en Fiat 125 som duoen bruker til hyggeturer i Hedmark. Bilen er en arv som Dag Eriks oldefar kjøpte ny i 1969.

Vi som farter rundt i Fiat:

Nordmenn dyrker romantikk i italiensk hverdagsbil

Kjærlighet som drivstoff er bærekraftig som bare det – og Fiat tar vare på mystikken. Her er Motors to par som hygger seg med fartsfylte, klassiske Fiater.

Publisert Sist oppdatert

Fiat og romantikk

  • Italienske biler forbindes med følelser og Fiat er Italias romantiske svar på tyskernes Volkswagen.
  • Små og litt større Fiat befolker filmene til Federico Fellini (1920-1993), Italias største filmskaper noensinne med suksesser som La Dolce Vita, La Atrada og Casanova.
  • Club Fiat i Italia fremmer slagordet «passione autentica».
  • De neste årenes nye Fiater ventes å bli basert på Peugeots plattformer, etter at Frankrikes største bilprodusent nylig fusjonerte med Fiat. Det loves at de nye produktene vil ivareta Fiats «passione».

Når italienere roper «bella macchina» så mener de noe sånt som: «hælledussen, for en digg, deilig, lekker og artig bil».

Når nordmenn planter baken i en klassisk hverdags-Fiat oppstår «amore», som vi skjødeløst kan oversette til «hverdags-flørting».

Ryktene sier at du får mer tjangs bak rattet på en vintage italiener enn med en kliss ny, kostbar bil.

Det viltvoksende Facebook-formuet Fiat-kameratene runder i disse dager 1300 norske supportere – og er vidåpent for alle med et godt øye til nettopp Fiat.

Heng på Hønefoss-paret som for 20 år siden tilfeldigvis møttes på Fiat-treff med hver sin Fiat Barchetta – og Hedmark-duoen som dyrker hyggeturer i Fiaten som hans oldefar kjøpte ny for 52 år siden:

ITALIENSK KOS: Somjit og Dag Erik Lindberg kjører Fiat 125 fra 1969 som hans oldefar kjøpte ny hos Fiat-forhandleren på Kjellmyra i Hedmark, hvor paret – som har vært gift i over 20 år – også er bosatt.

Dag Erik og Somjit Lindberg i Hedmark kjører en 1969-modell Fiat 125 – når de virkelig skal kose seg sammen.

– Min oldefar, Kristian Lindberg, kjøpte den ny lokalt her på Kjellmyra fra Fiat-forhandleren Fredriksen Bil. Siden hadde min bestemor og bestefar, Ragnhild og Kåre Lindberg, den så lenge jeg kan huske.

Selv arvet Lindberg den for noen år siden og har forsøkt å bevare den slik den var, med unntak av skifte av slitedeler og montering av gullfargede felger.

– Fiaten er langt fra strøken og sorterer vel under kategorien «bil med sjarm». Jeg har helt klart tatt vare på bilen av sentimentale grunner, sier Lindberg, som mener oppskriften på parets to tiår lange ekteskap nettopp er småturer sammen – i klok kombinasjon med «å gi hverandre rom for egne interesser».

KJÆRLIGHETSVOGNEN: Somjit og Dag Erik Lindberg har holdt i hop hele to tiår. Bare Fiaten er eldre enn giftemålet: Etter 52 år på Hedmarksveiene er den fortsatt i familien.
KJÆRLIGHETSVOGNEN: Somjit og Dag Erik Lindberg finner felles glede i Fiat 125 – for å utforske nærområdene i Hedmark.

– Vi hygger oss veldig når vi er ute å «finkjører». Jeg er mektig imponert over hvor lettkjørt og sprekt denne hverdagsbilen fra 1969 oppfører seg. Skal jeg være ærlig, fikk vi øynene opp for Fiats fordeler først etter at jeg arvet denne, rapporterer Lindberg.

Det mest italienske ved bilen?

– Tja, twin cam – dobbel kamaksel, ler Lindberg, som påpeker at paret må kjøre den spreke bilen helt til Hamar for å finne nærmeste spisested med italiensk mat.

Butikksjefen hos IT Care AS i Flisa har kjørt litt bilcross og så vidt luktet på rallycross. Hedmark har italienske tendenser når det gjelder kjørestil – i hvert fall på lukket bane eller skogsrally:

– Vi heier på lokale helter som kjører Motorsport, som Ben-Phillip Gundersen, Espen Isak Sætre, Herbjørn Haug og den yngre garde som Kristoffer Kalfoss og Kristian Lien.

BROBYGGER: Somjit og Dag Erik Lindbergs Fiat 125 er parkert ved Flisa bru, verdens lengste brubygg i treverk i sitt slag. Kommunen åpnet den i 2003, og den er bygget på fundamentet til den gamle stålbrua fra 1912.

Finnskogfestivalen trekker spesielt mye entusiastisk publikum fra nærområdene.

– Med Finnskogbanen og Vålerbanen rett i nærheten, blir det også enkelte hyggeturer dit.

Om vinteren får Fiaten stå.

– Da kan jeg endelig kose meg med å kjøre snøscooter, skratter Lindberg.

FIAT-BLINK: Anne Kristin Aurstad Nordås og Jarle Nordås takker Fiat Barchetta for at de har vært et par i 20 år. I 2001 møttes de tilfeldig på Fiat-treff i Lærdal i Sogn med hver sin Barchetta – og resten er historie.

Treff på treff

I 2001 møttes Janne Kristin Aurstad Nordås og Jarle Nordås på italiensk biltreff. Den gode stemningen ble ikke dårligere av at de to kom i hver sin Fiat Barchetta – og at åstedet var Lærdalsøyri, en romantisk fjordlandsby i Sogn med historisk trehusbebyggelse i vakre, varierte farger innimellom blomster og prydbusker. Et sted som i mer enn 500 år også har vært et trafikalt bindeledd mellom øst og vest.

To år etter det italienske biltreffet i Lærdalsøyri giftet de seg. Fortsatt er de lykkelige gift – og fremdeles er de aktive i det norske Barchetta-miljøet – og reiser på Barchetta-treff i Europa så snart de kan.

LYKKERAKETT: Anne Kristin Aurstad Nordås og Jarle Nordås styrker forholdet til Fiaten og hverandre på stadig nye tokt på Hadeland og på kontinentet.

– For oss er det jo ekstra spesielt at denne type Fiat førte oss sammen. Da vi møttes i Lærdalsøyri for 20 år siden hadde hun en blålakkert Barchetta og jeg en tilsvarende rød. Etter bare et par måneder flyttet jeg fra min gamle hjemby Bergen til hennes sted på Hønefoss, og her bor vi jammen fortsatt. Min kones blå Fiat har vi beholdt i over 20 år nå, humrer Jarle.

Hva er det ved Barchetta som trigger romantikken?

– Tja, bilen er pen å se på og spennende å kjøre. Hver gang vi har parkert den, titter vi gjerne på den en gang eller to ekstra ganger, ler han.

AMORS BILER: Anne Kristin Aurstad Nordås og Jarle Nordås bodde i hver sion by og kjørte hver sin Fiat Barchetta. For 20 år siden oppsto varme følelser på et Fiat-treff – og etter kort tid pakket Jarle sin Barchetta og flyttet fra Bergen til Anne Kristin og Hønesfoss.

Det varme miljøet rundt Fiats lille frekke roadster – som fabrikken bygget fra 1995 til 2005 i nær 60.000 enheter – hjelper også på humøret.

– Vi har fått venner i mange land – med årvisse treff for sosialt samvær. Barchetta er et finfint, felles prosjekt som minner oss om hvordan vi traff hverandre, fastslår han.

Anne Kristin og Jarle finner Italia på Hadeland.

– Hadeland glassverks gode pizza er en god unnskyldning for å fyre opp Fiaten og legge ut på veien. I tillegg finner vi mange flotte, spontane reisemål for rundt Steinsfjorden og Tyrifjorden, som passer perfekt til trivelige Fiat-opplevelser med åpent tak. Hønefoss er også en koselig småby med sjarm – nesten som i Fiats hjemland, mener Jarle, som har påtatt seg ansvaret som turansvarlig for entusiastklubben Barchetta Norge:

– Neste år sommer klinker vi til med gigantisk rundtur fra Sørlandet via Telemark og Hardanger til Bergen. 55 deltakere fra Europa, Japan og USA har allerede meldt seg på det fem dager lange arrangementet, jubler han.

Disse herlige bilentusiastene har vi allerede skrevet om – klikk på lenkene for å lese:

Audi – Hvem er det egentlig som kjører Audi?

Alfa Romeo – Nå snakker vi inderlig kjærlighet!

BMW – BMW for alle penga

Amcar-entusiastene – De som elsker amerikanerne

Tesla – «Tesla-eiere har blitt mobbeofre og skyteskive»

Skoda – Derfor digger nordmenn Skoda

Aston Martin – «Aston Martin er stil. Porsche er Frogner-Golf»

Opel – Nå gjør Vanja gamle Opel kult igjen

Mercedes-Benz Geländewagen – «Små biler er det verste jeg vet!»

Saab – Eldar Vågan byttet Saab mot brennevin

Porsche – Visst pokker kjører kvinnfolk Porsche!

Pickup – Her er Trygve Slagsvold Vedums aller største svakhet

MG – Den nye bilduellen med kinesisk eller engelsk MG?

Klassisk Citroën – Kong Haralds flørt med Citroën

Lexus – Toyotas lukusmerke lokker med kjentfolk

Lada – Er dette den verste bilen som finnes?

Ford Mustang – Denne rakkeren får nordmenn til å bestille elektrisk Mustang

Mini – Kjærester med bilen

Toyota Supra – Toyotas minst solgte får flest blikk

Julepyntede biler – Slik pynter vi bilene til jul

Elbil med høy kilometerstand og svært kort rekkevidde – Blodfans av kort rekkevidde

Subaru Forester – Er dette Norges aller kjedeligste (og beste) bil?

Polestar – «Polestar-eiere minner om tenåringer som vil ha den råeste mobilen»

Datsun – «Nye biler kneler lenge før Datsun tar kvelden»

Land Rover Defender – «Å kjøre Land Rover er som å gjøre noe gøy med en god venn»

Volvo 240 – Firkantet svenske er Norges mest omsatte bil noensinne

Gammel varebil – Eldre arbeidsbiler er den nye hytta!

VW-boble – Firehjulsdrift er for pyser!

Mercedes-Benz –«Du kan kjøre over fartsdumper i 80 uten å miste asken på cigaren»

Jeep – Jeep-folk trenger ikke varme i hyttegølvet

Morgan – «Morgan er en investering i egen helse»

Ferrari – «Porsche blir for dagligdags, sammenlignet med Ferrari»

Firkantet stasjonsvogn – Livet blir større med stasjonsvogn

VW Golf – Garantert gira på Golf

Cabriolet – Sure folk kjører ikke cabriolet

Honda – Vi var europamestere i å handle Honda

Volkswagen Type 2 –Folkevognbuss er kongen av kos

Lang campingvogn – For noen blir en campingvogn aldri lang nok

DeLorean – De kjører inspirasjonen til Tesla

Jaguar XJ – «Jaguar er populær blant folk med sans for det gamle imperiet»

17. mai-pyntede biler – Slik 17.mai-pynter vi bilene våre

Pimpede elbiler – Denne elbiltrenden gjør det gromt å kjøre grønt

Nostalgiske campere – Nå reiser nordmenn på klassisk camping

Toyota Corolla – Er dette Norges mest elskede hverdagsbil?

Trehjulinger – Verdens beste, verste biltype!

Vi som liker gromlyd – Muskelbiler gjør bygde-Norge heitere

De som kjører med hund – Bikkje i bil er den beste reisekompisen

Saab Sonett – «Mange lurer på om den er en Porsche»

Vi som sover i bilen i sommer – «Bilen er hotellrommet med den beste utsikten»

Hardhausen Mercedes W123 – Er dette Norges mest seigliva bil noensinne?

Vi som fotografer biler i ferien – De morsomste feriebil(d)ene

Vi som kjøper tilbake vår første bil – Stadig flere finner igjen sin første kjærlighet

Vi som bruker bilen til hagehobby – I sommer har nordmenn kjørt halve hager hjem

Vi som raser rundt i Fords klassiker – De fyrrigste folka kjører Ford Capri