CAMPINGTRENDEN: Stadig flere nordmenn drar på tur med klassiske campingrekvisitter, om enn ikke alltid like stilsikkert som Stein Pedersen i en Yonne Mostard fra 1965 (og hans Opel Kadett fra 1964).

Vi som digger nostalgisk camping:

Nå reiser nordmenn på klassisk camping

Mellom buskene på sommerens campingplasser finner du folket som koser seg med gamle telt og vogner. Her er entusiastene som nyter nostalgisk camping.

Publisert Sist oppdatert

Camping i Norge

  • I 1959 ble norske campingplasser regulert av myndighetene. Fra å være et tilbud på en nedlagt åker, ble de egne overnattingsplasser med bestemte regler. 400 norske campingplasser fylte kravene.
  • Da Norsk Caravan Club ble stiftet i 1960 eksisterte kun rundt 300 campingvogner i Norge.
  • Typisk campingliv foregikk i kompakt telt kun med soveplass. Et såkalt «fortelt» i tillegg ga plass til matlaging etc.
  • I 1975 gjorde Statistisk Sentralbyrå en undersøkelse hvor 89 prosent av norske husmødre oppga at de syntes de fikk mindre husarbeid på camping enn hjemme.
  • Mange nostalgiske campingeffekter kan kjøpes på markeder som finn.no eller spores på egne loft og låver.

Camping gir mektige minner. Om styggpent campingutstyr.

Om søkkvåt teltduk og punktert luftmadrass. Om late, lykkelige dager.

Campinglivet så uansett bedre ut før, og derfor ferierer stadig flere nordmenn i 1970-tallets sjokk-oransje, nikotinbrune eller blekgrønne telt – eller i retro campingvogner – med avrundet fasong som rullesteinene på en strand.

SKOGSCAMPING: I 20 år har Norsk Veteran Camping arrangert treff for folk med dragning mot godt, gammeldags campingutstyr.

Mange lar seg inspirere av falmede foto i familiealbum og flytter inn i fargeglad, bekymringsløs retro-estetikk – for noen sommerdager eller -uker.

Delta på vår campingplass-sightseeing og sjekk stilen til medlemmer i Norsk Veteran Camping – samt duoen bak instagramkontoen @combicamperne:

ORANGUTANG: Roar Kristiansens Folkevognbuss fra 1978 har Devon DoubleTop hevetak og innredning fra Bobil-interiør a/s i Oslo – også bygd i 1978. Sykkelen er en DBS Kombi Butterfly fra 1972 – og parasoll, campingstoler og campingbord stammer fra samme tiår.

Roar Kristiansen i Stokke i Vestfold styrer facebook-gruppen Norsk Veteran Camping – en heidundrande hyggeklubb for alle som liker å campe på gamlemåten.

Klubbens formål er å samle, bevare og bruke eldre campingutstyr og -tilbehør. Har du en over 30 år gammel campingvogn eller et telt, eller bare er litt nostalgisk, er du velkommen som medlem.

Møt Norges største bilentusiaster!

Selv favner Kristiansen mye av denne ånden når han kjører sin gule 1978-modell Folkevogn campingbuss med «hevetak» – som er en hatt som kan trekkes opp etter trekkspillmetoden – for å gi ståhøyde, ekstra armslag og – hvem vet – danseplass?

Ut av campingbilen tyter store mengder tidsriktig utstyr. Helheten kan gi inntrykk av en nøye utvalgt utstilling, men eieren har et lattermildt, avslappet forhold til fortidens camping-gull:

– Man må jo få brukt noe av det gamle skrammelet man har.

– Veterancamping er lidenskapen min. Jeg har null oversikt over alle tingene jeg har strødd rundt omkring, konstaterer han med et befriende sting i stemmen.

TOMANNS: I samlingen har Roar Kristiansen et Peer Gynt-telt fra 1950-tallet med tilhørende effekter.

Kristiansen beskriver vintage-klubben som «en sindig gjeng, med deltagere fra hele landet, ja til og med fra Bleikvasslia i Nordland».

– Hos oss er ikke treff og annet organisert ihjel. Vi har lave skuldre, bruker det vi har av utstyr og driver ikke en gang med premiering. Litt av poenget er at man for eksempel kan bruke ting man arvet etter besteforeldre – gjerne effekter som er lappet, bøtet og falmet i fargene – uten å føle seg utafor.

MUSKELCAMPING: Når Norsk Veteran Camping arrangerer treff får publikum mye pent å se på – her en Chevrolet Corvette med norskprodusert Lillebror minicampingvogn.

Siden starten i 2001 har mange av medlemmene «på si» vært tilknyttet bilklubber:

– I veteranbil-klubbene er ofte utstilling, polering og konkurranser en del av pakka. Her kan du derimot komme som du er og parkere skrå – uten fare for pinlig medaljer eller diplom for frammøte, selv om det absolutt er lov å ønske seg det.

Kristiansen holder en knapp på at campinglivet er best når det holdes enkelt.

– På 1950,-60 og -70 tallet var jo campinglivet ukomplisert, poengterer han.

HUSET PÅ PRÆRIEN: Stein Pedersen på Justøya i Lillesand er ihuga medlem av Norsk Veteran Camping med nederlandsk-produsert Yonne Mostard campingvogn fra 1965, trukket av hans ett år eldre Opel Kadett.

Klubbens hovedtreff klinker likevel vanligvis til med årsmøte med auksjon og loddtrekning på lørdags ettermiddag og langbord fredag og lørdag – for dem som har lyst. I fjor og i år utgikk dette på covid-19.

Normalt byr klubben på et hovedtreff og et høsttreff:

– I år samlet vi en gjeng også i mai, fordi vi var ivrige på å komme i gang. Det sier jo litt om godt miljø og trivselen ved gamle ting, fastslår Kristiansen.

RØDMALT HYTTE: Norsk Veteran Camping har eksistert som hyggeklubb siden 2001 og fått mange venner – også blant andre campinggjester rundt i landet. Her fra ert tidligere treff.
FESTSTEMING: Medlemmene i Norsk Veteran Camping setter farge på enhver campingplass. Her fra ert tidligere treff.

Hyller combicamperne

Live Houth Fjellseth og Petter Herheim i Gjøvik mekker instagramkontoen @combicamperne – en hyllest til fenomenet CombiCamp – den tidligere danskproduserte krysningen mellom henger, telt og herberge.

Den danske dyrlegen Ove Buttenshøns opprinnelige patent fra 1950-tallet ble i 2010 overtatt av det nederlandske selskapet Aart Cook, som i dag fortsetter å klemme ut ulike varianter.

– Jeg har utrolig gode minner fra da familien min på sju sjeler reiste rundt i Europa med denne CombiCampen mellom ulike campingplasser, sier Fjellseth.

Kimen til gjensynet startet for to år siden da hun og samboeren bestemte seg for Norgesferie – et år før corona bestemte nordmenns ferievaner.

NATURBARN: Live Houth Fjellseth og Petter Herheim bak instagramkontoen @combicamperne reiste fryktløse avgårde fra Gjøvik til Tromsø og videre nordover etter låvefunnet av familieklenodiet CombiCamp.

– Først tenkte vi telt eller campinghytter. Så googlet vi leie av bobiler, men syntes det ble i dyreste laget. Svigerfar sa: dere skulle hatt en Camp-let, og vi googlet igjen. Da kom jeg på at foreldrene mine hadde en CombiCamp stående lagret på låven.

Fjellseth fant igjen vidunderet i møkkete tilstand og med punktert dekk.

NATURBARN: Live Houth Fjellseth har overtatt den danske oppfinnelsen CombiCamp etter foreldrene. Her samboer Petter Herheim.

– Vi brøt ut i full jubel da det viste seg at blinklysene fungerte – og best av alt: jeg kjente igjen lukten fra den gang.

Paret rengjorde ettertrykkelig, la inn nye madrasser og fikk Fjellseths mor til å sy gardiner.

Førstereis gikk fryktløst strake veien fra Gjøvik til Tromsø og videre langsetter Helgelandskysten. Hjemturen svingte innom Lofoten – i alt tok ekspedisjonen nær to uker.

– Vi hadde med presenning i tilfelle regn, men hadde flaks med 11 soldager – pluss en siste natt med regn. CombiCampen var langt fra tett, og det hele føltes noe fuktig, rapporterer hun.

Nå er @combicamperne lystne på flere turer.

– CombiCamp er svært lettvint å sette opp og rigge ned – på få minutter. Andre campingfolk er imponert over enkelheten. I sommer skal vi droppe soveposer og isteden slenge inn en overmadrass og dyner for å få litt mer luksusfølelse, planlegger Fjellseth.