GLAD ADVENT: Svein Madshus bestemte seg for å gjøre litt ekstra stas på bilen i forbindelse med adventstiden, til glede for seg selv og andre trafikanter.

Ho, ho, ho – snart jul!

Oppsiktsvekkende nisseglede på motorveien

Da Svein Medhus oppdaget et ensomt, lite juletre i en krok på et loppemarked og kom til å tenke på at bilen hans var rød, ble ideen om litt ekstra gøy langs veien i adventstiden født. Politiet er ikke like begeistret.

Publisert

Mer om lovens lange arm om litt, men først:

Da det også viste seg at det personlige bilskiltet «HOHOHO» var ledig, falt nissegleden helt på plass for Svein Medhus.

En nisselue var kronen på verket. Og treet på taket har selvsagt lys.

Medhus er elektronikkutvikler, men mener det lett å fikse for hvermannsen, ved hjelp vanlig LED-juletrelys og en spenningsomformer i sigarettenneruttaket.

Det er dette med lyset på juletreet som førte til at også politiet tente lyset på taket – fullt blålys.

Nesten med det samme kalenderen viste desember, ble den glade Tesla-sjåføren stoppet av politiet langs E18 i Sandvika utenfor Oslo.

– Jeg så blålysene bak meg, men tenkte ikke at det kunne ha noe med meg å gjøre i det hele tatt. Helt til politibilen kom opp på siden og pekte mot veiskulderen.

Ville ikke skru ned treet

Først måtte Medhus vise vognkort og førerkort. Begge deler var i orden.

Så han lurte på hva det gjaldt?

Politiet forklarte så at det var regler for lyssetting på bil, og ga beskjed om at lysene på juletreet måtte skrus av.

– Jeg spurte da hva de gjorde med de mange semitrailerne som i disse dager ser ut som juletrær i seg selv, med all lyspynten, og ikke minst Coca-Colas juletrailere (som er på turne landet rundt og denne dagen befant seg i Bodø og i Loddefjord), sier Medhus, med latter i stemmen.

BARE FOR GØY: Madshus ville gjøre litt ekstra stas på adventstiden, men at «juletreet» på taket hadde lys, synes ikke politiet noe om. Det er regler for lyssetting på biler.

Uten at hans argumenter hjalp stort, for politiet ville også helst at han skulle ta ned treet.

– Jeg svarte at jeg ikke kom til å fjerne treet, at det var godt sikret. Til det hadde politimannen ikke noe mer å si.

Medhus slapp unna med en advarsel, men det ble oppført i politiloggen at «hvis noen ser en bil med juletre med lys på, kan vedkommende stoppes. Han er blitt advart.»

Bare på gøy

Svein Medhus har ingen vinning i å kjøre rundt som en liten påminner om at det snart er jul, annet enn et håp om å glede andre. Han reklamerer heller ikke for noe.

SKILT TIL HVERDAGS: Dette skiltet kjører Svein Madshus med «til vanlig». Å kjøpe et ekstra personlig skilt stusset han ikke over, selv om det koster 9000 kroner. Som han sier: Hvis man tenker bruk i ti år, er det jo bare 900 kroner i året. Det er det verdt.

– I borettslaget der jeg bor, har vi hvert år en felles markering i forbindelse med start på adventstiden. I år ble bilen min brukt som «slede», mens jeg i hemmelighet planla en skikkelig julebil. Kona visste ingenting, men da jeg kom kjørende for å overraske henne og et par venninner med «ferdig» bil, var det stor begeistring.

De tre voksne barna heier også på pappas lille sprell.

– Jeg får ellers masse reaksjoner til og fra jobb, folk smiler, og noen vinker.

– Kan du være trafikkfarlig?

– Nei, det kan jeg ikke tenke meg. Alt jeg vil er å spre nissefryd og juleglede.

Men det finnes regler!

Teknisk konsulent Audun Bergerud synes bil pyntet til jul høres ut som en artig sak, men bekrefter at det er klare regler for hvilke lys en bil skal ha – og ikke kan ha.

– Du kan gjerne ha et tre på taket, men noe lys bør du ikke ha på det. Du skal ikke ha noe som forstyrrer inntrykket av at bilen er en bil, så sånn sett har politiet rett i dette.

NESTEN HELT PÅ EKTE: Hvis du ikke har forsøkt: Si «ho, ho, ho» til en Tesla, og ting skjer! Julesang spilles, bilen blir en slede, andre biler blir reinsdyr – og snøen laver ned på skjermen. Samt, selvfølgelig ... bjelleklang når du bruker retningsviserne.

Bergerud forteller at det i en periode bredte om seg å ha blått lys under bilen, men dette er heller ikke lov og er ikke lenger å se.

Det som er lov, er å påmontere ekstra lykter – men kun når disse brukes til fjernlys.

– Da kan du ha så mange lykter du vil, og de kan lyse inntil 1000 meter. Men ifølge kjøretøyforskriften er andre ekstra lys ulovlige.

– Hva med semitrailere?

– Disse har egne regler, uten at jeg kjenner detaljene her.