URO I REKKEN? Testbilene forfra og bakover: Ford Capri, BYD Sealion 7, Xpeng G6, Kia EV6 og Nissan Ariya.

Gruppetest:

Her er fem gode alternativer til Tesla Model Y

Har du fått nok av Elon Musk og prisjusteringer over natten på Tesla? Her kommer det fem gode alternativer til Norges mest kjøpte modell. Det betyr ikke at du kjøper deg ut av alle problemstillinger. Det er mye uro i den viktigste bilklassen.

Publisert

De siste årene har salgsstatistikken i denne klassen av elektriske familiebiler til rundt momsgrensen, altså 500.000, liknet det vi så i en litt rimeligere prisklasse over en 30-årsperiode:

Mange forsøkte å bli nummer én, men det ble nesten alltid VW Golf. 18 ganger, faktisk. 

Etter at Norge ble elbildrevet, har Tesla Model Y overtatt denne posisjonen. I hvert fall i et par år. Men det er ingen tvil om at det er ubalanse i hjulene Tesla-suksessen hviler på. 

Det er delte oppfatninger om motivet og innholdet i Elon Musks håndhilsen til verden etter presidentvalget, men den var definitivt kontroversiell. Det samme er hans uttalte støtte til forskjellige høyrepopulistiske bevegelser i Europa.

Skal vi basere oss på henvendelser Motor har fått fra norske Tesla-eiere i etterkant, så er dette utelukkende ødeleggende for Tesla. 

Hva nå, Tesla? 

Og bare noen dager i forkant, kom prisen på nye Model Y. På papiret nesten 100.000 opp fra den eksisterende modellen. I praksis, inkludert utstyr og etterspurte oppgraderinger, en god del mindre. 

Denne artikkelen står også i Motor 1/2025

Her handler det naturligvis om veloverveide og kalkulerte beregninger som skal gi pluss i margen – ikke en mer eller mindre spontan manøver fra grunnleggeren selv.

Likevel: 

Igjen sprer usikkerheten seg hos dem som sitter og regner på økonomien i å eie en Tesla. Hva med annenhåndsverdien nå, både med tanke på rykte og pris­endringer? Bør jeg skynde meg å selge? Bør jeg vente til de første entusiastene har fått seg den oppgraderte versjonen, og se om prisen lirkes ned til et gunstig nivå igjen – slik mange spår?  

Eller så kan man jo ganske enkelt fastslå at det finnes alternativer til Model Y. 

Flere svært gode, til og med. 

Dette er testbilene

Se grundigere vurdering lengre ned på siden

Ford Capri

Klassisk navn, splitter ny bil. Det vil si, Capri er et produkt av partner­skapet med VW-konsernet, og bygget på samme fundament (MEB-plattformen) som de fleste elbilene fra VW, Skoda, Audi og Cupra.

Det betyr at komponenter som batteri, motor og programvare ikke er splitter nytt – noe som bør være en fordel i disse tider.

BYD Sealion 7

Verdens største elbilprodusent har lansert en rekke modeller i Norge etter at sjuseteren Tang kom høsten 2021.

Men de har manglet en fullverdig modell i den viktigste klassen, der folk etterspør plass, rekkevidde og firehjulsdrift til rundt en halv million.

Her kommer den.

Xpeng G6

Mange, inkludert oss i Motor, nærmest avskiltet Xpeng etter de to første modellene som kom til Norge.

Og definitivt etter den tredje, som ble trukket tilbake før den kom.

Men så dukket den sensasjonelt gode G9 opp, og snudde alt på hodet.

G6 skal følge opp suksessen i en enda mer konkurranseutsatt klasse, og med ytre mål nærmest identisk med Tesla Model Y.

KIA EV6

Kom som et lite designsjokk kort tid etter konsernsøsken Hyundai Ioniq 5, men dokumenterte raskt en rekke kvaliteter under overflaten.

Endte opp med rekordmange poeng i Motors første test høsten 2021. Men salget har vært ganske skuffende, trolig mest på grunn av litt for selvsikker prising.

Nå er den her i en oppgradert og mer prisgunstig versjon.

Nissan Ariya

Det ble mange utsettelser før vi endelig fikk se modellen som skulle løfte Nissan ut av den fornuftige, men akk så kjedelige, tilværelsen med bare Leaf i salgslokalene. Responsen i Norge tyder på at mange mener det var verdt ventetiden.

Landets sjette mest solgte bil i 2024, og nummer tre på registrerings­statistikken så langt i 2025.

Pris eller prinsipper 

Det er likevel ikke slik at man kvitter seg med problemene hvis man vender Musk og Tesla ryggen. Det kan fort dukke opp et nytt. 

Diskusjonen rundt kinesiske biler har pågått en stund og kan minne litt om diskusjonen rundt elbiler, selv om alvorlighetsgraden er høyst ulik: 

Mange var mot, stadig flere er blitt for. I dag er i praksis alle nybilkjøpere for. 

Det handler selvsagt om at pris i stor grad trumfer prinsipper. I denne testen har vi med BYD Sealion og Xpeng G6. To modeller som på hvert sitt vis demonstrerer at kineserne allerede har passert de etablerte bilprodusentene på helt avgjørende områder: 

  • BYD Sealion med klasseledende komfort og materialkvalitet. 

  • Xpeng med klasseledende ladeegenskaper.  

Nissans frykt 

Og som om det ikke var nok uro i rekken av attraktive familiebiler: 

I skrivende øyeblikk er Nissans framtid svært usikker. Forhandlinger om en fusjon med Honda ble avsluttet, fordi Nissan ikke ønsket å bli en slags nyttig elbilidiot i et konsern preget av fossil tenkning rundt både motorsykler, båtmotorer og gressklippere. 

Siste nytt er likevel at samtalene kan bli tatt opp igjen, etter en varslet utskifting i Nissan-ledelsen.

Hva med de to siste bilene i testen da, etablerte Kia EV6 og helt nye Ford Capri? 

Den siste først: Vi kan ikke påstå at det er noe uro rundt denne lanseringen. Men vi er urolig for Fords framtid på personbilsiden, hvis Capri setter standarden for hva vi kan vente oss framover. En helt ny bil i denne klassen, må tilby noe mer enn å være ganske middels til en ganske høy pris.  

Gode alternativer 

Capri bærer preg av å være bygget så rimelig som mulig på velkjente VW-premisser, og har blitt et mer folkelig og kommersielt produkt enn Mustang Mach-E. Hverdagsegenskapene er gode, men tar man seg tid til å sammenlikne, så finnes det bedre alternativer. 

Kia EV6 er ett av dem. Den kommer best ut av denne sammen­likningen, selv om prisen er i øvre sjikt, og de praktiske egenskapene kunne vært bedre. Med bakseteplass i limousinklassen, kunne den for eksempel hatt et skyvbart baksete – som konsernsøsken Hyundai Ioniq 5. Da hadde den fått ytterligere et par poeng. 

Totalt sett er likevel EV6 en god miks av fornuft og litt følelser. 

Den har utmerkede elbilegenskaper i form av klasseledende forflytningshastighet, altså kombinert rekkevidde kombinert med ladehastighet. Det er kvalitetsfølelse i alle ledd. Og den har et design som fortsatt krever noe av betrakteren. 

Og ikke uvesentlig akkurat nå om dagen: Den holder seg betryggende i ro i rekken.  

HER ER BILENE:

Ford Capri 

BLANDET: Gode brukskvaliteter jevnt over, men bringer ikke noe nytt inn i denne tøffe klassen. VW-samarbeidet bør bety solid kvalitet på alt av komponenter. Nettopp derfor burde Ford klart å tilby noe ekstra.

Pris fra: 478 000 kroner 

Pris med Motor-pakka: 588 000 kroner 

Motor-pakka: Extended Range med firehjulsdrift, metallic, hengerfeste, vinterhjul og varmepumpe (13 000 kroner). 

Totalt: 75 poeng 

Har brukskvaliteter på høyt nivå. Bra rekkevidde, firehjulsdrift, god kupéplass og rikelig med bagasjeplass til en familie. Godt utbygget forhandlernett og service inkludert i nybilprisen er også betryggende. 

Middels pluss i det meste og pris i øvre sjikt, tja …

Benny Christensen, teknisk konsulent i NAF

Det samme er fundamentet fra Volkswagen-konsernet, som har produsert den teknisk sett samme bilen i en årrekke. Det bør bety høy kvalitet på batteri, motor og grunnleggende komponenter. Likevel er kvalitetsfølelsen lav i Capri, uten at det nødvendigvis betyr at den reelle kvaliteten er lav. Men forskjellen i materialkvalitet sammenliknet med flere av konkurrentene, er stor. Da blir det også vanskeligere å forsvare den høye prisen.

Dekkstøy og plundrete rattbetjening trekker også ned. Raust med justeringsmuligheter av forsete, trekker opp. Varmepumpe koster ekstra, det burde vært standard.

BYD Sealion 7 

KOMFORT: Imponerer med lavt støynivå og høy materialkvalitet. Mest luksusfølelse i denne klassen. Men skal du fylle opp med barnevogn og annen bagasje, så ødelegges idyllen av den lave nyttelasten.

Pris fra: 470.000 kroner 

Pris med Motor-pakka: 528.000 kroner 

Motor-pakka: «Excellence» med firehjulsdrift, metallic, hengerfeste og vinterhjul (kampanje som varer på ubestemt tid, ordinær pris er 30 000 kroner dyrere). 

Totalt: 78 poeng 

Imponerende komfort og kvalitetsfølelse, dumt med den lave nyttelasten.

Øivind A. Monn-Iversen, journalist og testansvarlig i Motor

Verdens største elbilprodusent kommer her med en modell som treffer midt i den tøffeste klassen, der Tesla Model Y regjerer. Kanskje den beste bilen fra Kina i øyeblikket. Sealion setter standarden med høyt utstyrsnivå, solid kvalitetsfølelse og best komfort til en gunstig nypris.

Komforten er selve paradeøvelsen. Spesielt den lave hjulstøyen imponerer. Den har også generøs bakseteplass med varme i putene, og gode forseter – med elektrisk forlenger av sitteputa og ventilasjon. Førerovervåkingen og en upålitelig DAB-radio er irriterende minus. Konkurrentene har bedre fjernlysteknologi, og mange vil også savne vinduspusser bak.

Det største minuset er knyttet til nyttelasten på bare 320 kilo, som ødelegger litt av poenget med bagasjevolum på totalt nærmere 600 liter, inkludert frunk. «

Xpeng G6 

LADEMESTER: Nærmest over natta ble Xpeng et merke som leverer meget gode produkter, ikke minst imponerer G6 ved ved ladestolpen. Solid bagasjeplass og bra interiørkvalitet, men svikter litt på detaljnivå.

Pris fra: 423.000 kroner 

Pris med Motor-pakka: 560.000 kroner 

Motor-pakka: «Performance» med firehjulsdrift, metallic, hengerfeste og vinterhjul (kampanje med denne pakka til 500 000 kroner ut mars).

Totalt: 74 poeng 

Den klasseledende lade­teknologien viser hvor fort kineserne utvikler bilene.

Morten Abrahamsen, journalist i Motor

Svært kompetent utfordrer i familiebilklassen. Samtidig er ikke alt på plass ennå. Deler av førerstøttesystemene virker ikke ferdig kalibrert, radioen lever tidvis sitt eget liv, navigasjonen finner ikke ladestasjoner og diverse varslinger forsvinner like fort som de dukker opp.

Mye av dette vil trolig forbedres ved kommende oppdateringer. Modellen er nyere og omtrent på centimeteren like stor som klasselederen Tesla Model Y, men mangler både frunken og den store baljen under bagasjeromsgulvet. Den veier også 150 kilo mer. Til gjengjeld har Xpeng bedre komfort enn Model Y, i hvert fall bedre enn den utgående versjonen. 

Legg til rekkevidde i tetsjiktet og klassens beste ladeegenskaper, så har du en bil som gjerne legger ut på lange etapper. Men servicebehov en gang i året er ikke like gunstig. 

Kia EV6 

VINNERBIL: Den burde hatt bedre bagasjeplass, prisen er i øvre sjikt – og alle liker ikke utseendet. Ellers høyt nivå på rekkevidde, komfort og kvalitet. Totalt sett en vinner i denne klassen.

Pris fra: 470.000 kroner 

Pris med Motor-pakka: 565.000 kroner 

Motor-pakka: «Special Edition» med firehjulsdrift, metallic, hengerfeste og vinterhjul. 

Totalt: 82 poeng 

Imponerte da vi testet den første gang høsten 2021. Faktisk så mye at den endte på delt poengrekord med konsernsøsken Hyundai Ioniq 5. Lite har skjedd på disse årene – heldigvis. Men noe er blitt enda bedre. 

Dyrere enn konkurrentene, men mange vil også mene man får litt ekstra.

Audun Bergerud, teknisk konsulent i NAF

Vi kan ikke fastslå at en fersk oppgradering har løftet utseendet, men interiøret er nå befriende ribbet for svartlakkert plast. I tillegg har den fått høyere hengervekt, trådløs Apple Carplay/Android Auto og mer funksjonelle rattknapper. Bagasjevolum på 490 liter er ikke imponerende, men gulvflaten er stor og praktisk. Frunk på 20 liter (52 liter med bakhjulsdrift) hjelper litt, men rommer ikke en ladekabel.

Kupéplassen er desto mer generøs, med god plass i alle retninger – kanskje bortsett fra mot taket for lange førere. Totalt sett fortsatt en klasseleder, men også til en høyere pris. 

Nissan Ariya 

FOLKEKJÆR: Tilbyr en utmerket totalpakke, med litt luksus på toppen – og markerer seg fortjent på salgsoversikten. Bagasjeplassen er det store minuset. Ikke optimal for plasstrengende familier.

Pris fra: 350.000 kroner 

Pris med Motor-pakka: 520.000 kroner 

Motor-pakka: «Advance» med 87 kWt–batteri, firehjulsdrift, metallic, hengerfeste og vinterhjul. 

Totalt: 79 poeng 

En av klassens mest behagelige og fornuftige biler, krydret med et elegant eksteriør og en dose luksus. Innvendig finner vi fikse oppbevaringsløsninger, og de haptiske knappene integrert i listen under infotainmentskjermen, gir litt eksklusivitet.

Det er bare bagasje­rommet som ødelegger for et bedre salg av denne.

Anette Berve, forbrukertestansvarlig i NAF

Men brukervennligheten kunne vært bedre. Symbolene – spesielt til ofte brukte funksjoner som ratt- og setevarme/kjøling – er små, og skjermgrafikken er gammeldags. Fire voksne sitter godt, støynivået er i tetsjiktet, og de adaptive fjernlysene er gode. Bagasjevolum på bare 415 liter ødelegger dessverre mye. Den har heller ikke frunk eller gjennomlastingsluke. 

Forbruksmessig presterer den litt over gjennomsnittet sommerstid og litt under gjennomsnittet vinterstid. Ladetiden er ikke imponerende, sammenliknet med for eksempel Xpeng G6 og Kia EV6. 

Enda fem alternativer: 

Volvo EX40 

Pris fra: 601.000 kroner (4x4) 

Pluss: Funksjonalitet, hengervekt, merkevare. 

Minus: Pris, hjulstøy, gammeldags. 

Passert av lillebror EX30 på salgslistene, men det opplagte valget for dem som ønsker mer plass og Volvo-følelse. 

Volkswagen ID.4

Pris fra: 482.000 kroner (4x4) 

Pluss: Plass, hverdagskvaliteter, pris. 

Minus: Instrumenter, materialkvalitet, førerstøtte. 

Den spesialutrustede Pro Motion-versjonen gir svært mye for pengene, noe som også gjenspeiles i salget. 

Hyundai Ioniq 5

Pris fra: 533.000 kroner (4x4) 

Pluss: Komfort, ladefart, skyvbart baksete. 

Minus: Pris, klimabetjening, bagasjeromshøyde. 

Klassens beste bil, etter Motors mening. Generelt høy kvalitet, men det må man også betale litt ekstra for. 

Skoda Enyaq

Pris fra: 500.000 kroner (4x4) 

Pluss: Plass, materialkvalitet, funksjonalitet. 

Minus: Pris, førerstøtte, stiv. 

Har det meste en familie kan ønske seg, men havner over tvillingen ID.4 i pris. Det speiles også i salgstallene. 

Ford Mustang Mach-E 

Pris fra: 623.000 kroner (LR 4x4) 

Pluss: Kupéplass, hjulstøy, særpreg. 

Minus: Pris, bagasjeplass, setejustering. 

Litt mindre bagasjeplass og en god del dyrere enn nye Capri – men langt høyere komfort og mer særpreg.