FREKK FARGE: Xpeng G6 i lanseringsfargen «Fiery Orange», som koster det samme som de andre alternativene, 8000 kroner.

Test: Xpeng G6 AWD Performance

Nå begynner kina­bilene å bli farlig gode

Xpeng G6 viser hvor fort kinesiske bilprodusenter nærmer seg resten av verden på teknologi og kvalitet. Men de er ikke helt framme, ennå.

Publisert Sist oppdatert

Xpeng G6 AWD Performance

  • Pris fra (inkl. omkostninger): 508.500
  • Pris testbil (inkl. hengerfeste og metallic, eksl. vinterdekk): 516.500
  • Drivlinje: 87,5 kWt, 476 hk, firehjulsdrift, ettrinns automat.
  • Rekkevidde/forbruk (WLTP): 550 km, 17,9 kWt/100 km.
  • Lading: 280 kW (10–80 prosent på 20 min.)
  • Toppfart/0–100 km/t: 202 km/t/4,1 sek.
  • Lengde/bredde/høyde (cm): 475/216/165
  • Vekt/nyttelast (kg): 2120/443
  • Hengervekt/taklast (kg): 1500/75
  • Bagasjerom: 571/1374 liter.
  • Hjuldimensjon: 255/45-20
  • Konkurrenter: Ford Mustang Mach-E, Hyundai Ioniq 5, Kia EV6, Nio EL6, Skoda Enyaq, Tesla Model Y, Volkswagen ID.4/ID.5

Utviklingen til flere kinesiske bil­produsenter bør sette en støkk i mange av de etablerte, særlig de som sliter i overgangen til elektrifisering.

For et par år siden var modellrekka til Xpeng noe andre ikke trengte å bry seg om. Modellene framsto som enkle og lite sofistikerte, en hadde til og med Chademo-plugg.

I dag serverer Xpeng biler som er helt framme i teten når det gjelder elbilteknologi, og den opplevde kvaliteten står ikke noe tilbake for europeiske produsenter.

Xpeng G6 AWD Performance

74 poeng

Xpeng G6 er en svært kompetent konkurrent i familiebilklassen. Samtidig er det ikke alt som er plass ennå, men mye dette vil trolig bli rettet opp med oppdateringer. Bilen har noen praktiske utfordringer sammenliknet med klasselederen.

Komfort 7/10

Ganske myk og behagelig. Mer komfort enn i en Model Y. Setene har en god del justeringsmuligheter, men ikke en forlengbar sittepute. God plass for to bak og flatt gulv. Middels når det gjelder støy i kupeen. Strålende parkeringsassistent.

Design 6/10

Selv om målene er svært like Model Y, er utseende ganske annerledes. Dråpeform med smale lysspalter foran og bak. Fargen på testbilen får G6 til å synes, i hvitt blir den anonym. Svært minimalistisk innvendig, som gir et elegant preg, dog ikke helt premium i materialvalg.

Kjøreegenskaper 8/10

Ulike kjøreinnstillinger gjør at man til en viss grad kan tilpasse bilen etter humøret. Veldig kvikk, men det er lagt mer vekt på komfort enn sportslighet. Firehjulsdrift og, som i alle elbiler, mye vekt lavt i bilen, bør sikre gode vinteregenskaper.

Miljø og forbruk 9/10

Gikk 530 kilometer i sommerens rekkeviddetest, svært tett på WLTP-tallet. Oppgitt forbruk er 17,9, som stemmer bra med virkeligheten. Som de fleste andre øker forbruket en del i høyere hastigheter, men rekkevidden er uansett god nok for effektiv langkjøring. I tillegg er ladefarten høy.

Utstyr 9/10

Ved introduksjonen har hengerfeste vært inkludert i prisen, det vil etter hvert koste 12.000 kroner. Hvit lakk er standard, andre fargevalg koster 8000 kroner. Utover dette er det ingen tilvalg og standardustyrsnivået er meget bra. Blant annet er lydanlegget prima og setene er ventilerte.

Praktisk 7/10

Litt bedre innvendig plass enn i en VW ID.4, men langt unna Model Y. Plassen til ladekablene er under gulvet bak, noe som kan være upraktisk. Ikke frunk. Hengervekt på 1500 kilo, omtrent som konkurrentene. Ladeplate til to mobiler og bra med oppbevaringsplass i kupeen.

Pris 8/10

Litt over tilsvarende Model Y, men likt med for eksempel ID.4. GTX. Mye utstyr inkludert, og minimalt med tilvalg gir et fravær av dyre overraskelser. Koster 90.000 mer en versjonen med bakhjulstrekk, men har over 200 hestekrefter mer.

Driftskostnader 7/10

Serviceintervallet for G6 er 1 år/20 000 km - det som inntreffer først. Det er hyppigere en konkurrentene. Priser for dette avhenger av hvilken av samarbeidspartnerne som benyttes benyttes. Har en av markedets beste garantier, 7 år/160.000 km på bilen, 8 år/160.000 km på batteriet.

Sikkerhet 7/10

Toppscore, fem stjerner, i Euro NCAP. Mye sikkerhetsutstyr, hvor noe ikke virker helt ferdig kalibrert, men som det er grunn til å tro at vil falle på plass med oppdateringer. Frontlysene ikke av de beste.

Annenhåndsverdi 6/10

Xpeng har forholdsvis kort fartstid i Norge, og det er først nå med G9 og G6, at bilene er skikkelig konkurransedyktige. Samtidig er G6 midt i den store familiebilblinken, med et skikkelig apparat bak seg og alle spesifikasjoner som er viktige. Priskutt og kampanjer på nye biler skaper usikkerhet.

Klasse

De viste klasse og størrelse med G9 i fjor, men nå kommer en langt viktigere modell, G6. En mellomstor SUV, som både i størrelse, egenskaper og pris går løs på Tesla Model Y. Det er ikke lett, men karrer Xpeng til seg en bit av dette markedet, blir det fort mange biler. Det er her en veldig stor del av den norske, og internasjonale, kundemassen befinner seg.

Xpeng i Norge håper på en firedobling av salget når G6 nå er på plass.

Størrelsen er nær identisk med Model Y, to millimeter lengre, én millimeter smalere og lik akselavstand.

Samtidig er det noe som skurrer en smule. Alle som har hatt med bagasje i en Model Y, vet at det er skikkelig godt med plass. Foran og bak. G6 er ikke på det nivået. Bilen har ingen frunk, og under gulvet i bagasjerommet er det kun et lite rom med plass til kabler. Ikke et svært rom til, som det er i Model Y, som selvsagt også har en romslig frunk.

Så om man tenker at Xpeng har sett mye på Model Y under utviklingen av G6, så har de likevel ikke fått til alt like bra.

Mindre plass

Model Y har 300 liter større bagasjeplass, det er mye. Amerikaneren er også rundt 150 kilo lettere. Så Tesla er fortsatt flinkest i klassen til å bygge lett og plasseffektivt.

Testbilen er versjonen med firehjulsdrift, utgaven som det er svært sannsynlig at flest vil velge. Den er også tilgjengelig med bakhjulsdrift, til 90.000 kroner mindre. Prisen for G6 AWD Performance er ganske nøyaktig 500.000 kroner, noe som vil si at den ligger rundt 30.000 over Model Y og Volkswagen ID.4 Pro 4Motion.

SIKT: Sikten bakover er begrenset av små vinduer. Bilens kameraer kompenserer for mye av dette.
COUPÉ: Takprofilen er av coupé-typen, men det er fortsatt bra med takhøyde i baksetet.
TO VERSJONER: G6 kommer i to versjoner. Performance har firehjulsdrift, mens SR har mindre batteri, færre hestekrefter, bakhjulsdrift og er 90.000 kroner billigere.
LADEVENN: G6 har 800 volts-arkitektur, som ikke kommuniserer så bra med Teslas ladenettverk, noe som gir begrenset ladefart, rundt 90 kilowatt. På andre lynladere går det mye fortere.

Ytelsene til G6 er langt over ID.4, men omtrent som Model Y. Null til hundre er på ganske ekstreme 4,1 sekunder, og bilen har launch control, noe som neppe blir flittig brukt når man er på tur med familien.

På veien er G6 stabil og fin, men i utgangspunktet noe lett på rattet. Det kan løses ved å justere kjøreinnstillingene. Lydmessig er det omtrent som en Model Y, med andre ord ikke av fredeligste når det går fort, eller asfalten er slitt.

Lader kjapt

Rekkevidden er oppgitt til 550 kilometer, omtrent det samme som de to nevnte konkurrentene. Det framstår som vanlig noe optimistisk. Rundt 50 mil er mer sannsynlig ved variert kjøring, mens mye motorvei tar det ned til 45 mil.

Det er helt fint, ikke minst når bilen har skikkelig høy ladefart. 280 kilowatt på det meste, og tiden bilen brukte fra 10 til 80 prosent under testperioden var 20 minutter. Akkurat lenge nok til en baconpølse og en tur på toalettet.

RYDDIG: G6 følger trenden med svært et svært minimalistisk interiør. Her er det fraværet av brytere og knapper påfallende.
KUNNE VÆRT BEDRE: Seteryggen har ikke skiluke, men er delbar. Under gulvet er det plass til ladekabler.
BEINPLASS: Baksetet er romslig for to voksne. Takhøyden er bra og gulvet flatt.
IKKE PLASS: Her ble det ikke plass til noe bagasje.
TEMPO: Ladefarten er meget god, av de aller raskeste på markedet.

En ny bil i dag betyr enorme mengder teknologi, og kjøreassistenter. Her var det en del som ikke virket helt ferdig nedlastet. Den adaptive cruise kontrollen var nervøs, med hyppige fartsjusteringer og ruteplanleggeren ville plutselig ikke vise ladeplasser. Radioen var også ustabil, av og til var den på, andre ganger ikke.

Temperaturinnstillingen var, som på mange andre kinesiske biler, vrien å få has på. Tallene på skjermen harmonerer lite med den faktiske opplevelsen. Det var også jevnlige varsler om ett eller annet, som ble borte før man rekker å få med det med seg.

Irriterende

Til sammen ganske irriterende, man samtidig noe som helt sikkert vil gå seg til gjennom kommende oppdateringer.

Kartgrafikken er også litt for spinkel, mens selve oppsettet på skjermen er svært innholdsrik, heldigvis med en grei logikk. 

Appen, som i utgangspunktet framstår som vellykket, hadde også noen mangler når det gjelder informasjon, som prosent på batteriet, men dette er sikkert også noe som vil bli bedre.

G6 er en seriøs utfordrer i det som er det dominerende segmentet per i dag. Den treffer ikke helt blink. Poengsummen reflekter det. Mye kan rettes opp via oppdateringer, men ikke alt. 

Samtidig har utviklingen på biler fra Kina over de siste årene vært så kjapp, at det bare er en spørsmål om kort tid før de klarer å pakke bilen bedre og er helt på høyde med det beste fra veletablerte bilmerker.