PÅ VERKSTED IGJEN: Bilen til Bjørn Møllerbråten (innfelt) ble fraktet hit til merkeforhandleren Mobile på Kjeller utenfor Lillestrøm.

Strøm-problemer:

Feil på feil – stoler ikke på batteriet i bilen

Bjørn Møllerbråten hadde nettopp fått bilen sin hjem igjen, da den kritiske feilen oppsto på nytt. – Nå er jeg tydeligvis bakerst i køen igjen, sukker han.

Publisert

– Det er på mange måter en flott og fantastisk bil, når ting virker, sier Bjørn Møllerbråten på Løvenstad på Romerike.

Bilen hans, en 2022-modell Hyundai Ioniq 5, har problemer med startbatteriet og batteristyringssystemet, den såkalte ICCU-enheten.

Møllerbråten er ikke alene. Feilene har skapt problemer for mange bileierne og bilprodusentene Kia og Hyundai.

Da bilen til Møllerbråten var litt over ett år gammel, fikk han problemer med at startbatteriet, eller 12-voltsbatteriet som det også kalles, stadig ladet ut og ble flatt.

Han måtte derfor kjøre rundt med en batterilader, som flere ganger måtte hentes frem fra bagasjerommet.

– Utfordringer

Etter noen måneder ble problemet tilsynelatende fikset. Men noen måneder senere ble det igjen problemer. Denne gangen med ICCU-enheten, som styrer og kontrollerer flere funksjoner med bilens strømbruk.

I flere måneder ventet Møllerbråten på å få skiftet enheten. I mellomtiden kunne han ikke lade med hjemmeladeren, kun med hurtigladere, som Hyundai Norge refunderte utgiftene til.

Enkelte Hyundai-eiere har meldt at de har ventet opptil et halvt år på å få skiftet enheten.

– Det har tidvis vært noe utfordringer med å få tak i nok komponenter, på grunn av forhold som dessverre ligger utenfor vår kontroll, sier kommunikasjonsdirektør Øyvind Knudsen i Hyundai Norge, og legger til:

– Vi kjenner oss imidlertid ikke igjen i ventetiden som omtales. Bytte av enheter skjer normalt mye raskere enn dette.

– Bakerst

I mars ble strømstyrings-fordeleren omsider skiftet på Møllerbråtens bil, etter fire måneders ventetid.

– Men samme dag som jeg fikk bilen min tilbake og skulle plugge inn hjemmeladeren, gikk sikringen i hele garasjen. Det ble mørkt, og det var ikke mulig å lade bilen.

Han satte sikringen på igjen. Men det samme skjedde på nytt. Bilen måtte tilbake på verksted.

– Etter noen dager bekreftet verkstedet at den nye ICCU-enheten også var defekt. De kan ikke si noe om når den kan byttes. Jeg er tydeligvis bakerst i køen igjen.

– Hva tenker du om dette?

STRØMPROBLEMER: Hyundai Ioniq 5.

– Jeg er så lei. Jeg stoler ikke helt på bilen lenger, og at jeg kommer frem dit jeg skal. Det har vært altfor mye inn og ut av verksteder med en ny bil som har fått så mye skryt i pressen.

Mange har byttet

Møllerbråten er ikke den eneste som har måttet bytte samme enhet flere ganger. En uformell og ikke-representativ undersøkelse en Hyundai Ioniq 5-eier gjennomførte på forumet for bilmodellens eiere på Facebook, viste at svært mange har byttet ICCU-enheten én gang. 15 av ca. 450 eiere med biler fra årsmodellene 2021 og 2022 har byttet enheten to ganger.

– Dette er tall vi dessverre ikke kan kommentere. Dette er også komponenter som kan ha vært byttet på grunn av ytre faktorer, og ikke nødvendigvis grunnet feil, sier Øyvind Knudsen i Hyundai Norge.

Nye batterier

Kia-eiere har opplevd så store problemer med startbatteriene sine, at Kia nå skifter batteritype til en modell som tåler norsk klima bedre.

– Fra 2025-modellene er Kia EV6 utstyrt med eAGM-batterier som tåler utlading bedre, og er mer hardføre. Dette gjelder også EV3 og EV9 fra produksjonsstart. AGM-batteriene tåler å brukes i et større spekter uten at det tar skade, sier teknisk sjef Kim A. Wilhelmsen i Kia Bil Norge.

– Ikke mulig

Men dette vil ikke hjelpe eiere som kjøpte bil før 2025-modellene. Det mer hardføre startbatteriet kan ikke nødvendigvis settes inn i biler som har problem­batteriene.

– AGM-batterier opererer ofte under litt andre spenningsområder og med en annen ladelogikk. Derfor er det ikke alltid mulig å bytte ut et annet batteri med AGM-batterier på eldre modeller, sier teknisk sjef Kim A. Wilhelmsen.

Avviser

Også Hyundai skifter ut startbatteriene fra 2025.

– Batteritypen er oppgradert fra 2025-modellen. Men det er viktig å poengtere at det ikke betyr at kapasiteten er for lav på tidligere årsmodeller. De har fått programvareoppdateringer underveis, og utbedringer gjøres når det trengs, sier kommunikasjonsdirektør Øyvind Knudsen i Hyundai Norge.

– Hvorfor er batteriet oppgradert da, hvis dere mener batteriene på tidligere modeller har vært gode nok?

– Oppdateringer og oppgraderinger underveis i en bilmodells produktsyklus er helt normalt. Det betyr ikke at det er noe galt med eksisterende komponenter. At man har et kontinuerlig fokus på å gjøre bilene enda bedre, er noe som kommer kundene til gode.

– Overrasket

NAF synes det er bra at bilprodusentene skifter startbatteriene.

– Vi ønsker de nye og mer hardføre AGM-batteriene velkommen. Vi tror det vil løse mye av problemene, sier Audun Bergerud og Benny Christensen, som begge er tekniske konsulenter i NAF.

Samtidig sier de:

– Men vi er litt overrasket over at disse batteriene ikke kom på plass langt tidligere.

Deres råd til bileiere som sliter med startbatterier som tømmes, er dette:

– Vårt råd er å koble bilen til en lader, når den ikke er i bruk, selv om den ikke er tom for strøm. Det skal, i alle fall i teorien, sørge for nok 12-volt strøm.

● Audun Bergerud og Benny Christensen er ansatt i Norges Automobil-Forbund (NAF). NAF er Motors eier og utgiver. Motor har full redaksjonell frihet, i tråd med Redaktørplakaten.