LADES UT: Under panseret på en Kia EV6, en av bilmodellene som sliter med startbatterier som lades ut.

Advarer bileierne:

Vanlig bruk tømmer batteriet

Småkjøring, dører som blir stående åpne og utstyr som dashbordkamera tømmer startbatteriene, advarer Kia.

Publisert Sist oppdatert

– Enkelte biler kan dessverre få problemer, sier kommunikasjonssjef Christian Lagaard i Kia Bil Norge.

Mange Kia- og Hyundai-eiere har i flere år slitt med startbatterier som plutselig lades ut. 

Årsaken er ofte en feil på bilenes ICCU-enhet, som styrer og kontrollerer flere funksjoner med bilens strømbruk.

– Dette er egentlig en kjempestor skandale. Jeg har fått beskjed om at det bare i Norge er over 400 Kia-biler som nå venter på å få byttet enheten, sier en Kia-eier til Motor. 

Han eier en Kia EV6, og står selv i kø.

– Bilen er en drøm å kjøre, eie og lade, så lenge den ikke står på verkstedet og venter på deler, sier en Hyundai-eier til Motor

Han eier en 2021-modell Hyundai Ioniq 5.

– Ikke ha på lys

I et forsøk på å minimere antallet bileiere som rammes av problemene, går Kia Bil Norge nå ut og ramser opp en rekke ting eierne ikke bør gjøre med bilene sine, for å redusere faren for å få flatt batteri:

  • Ikke bruk bilen til mye småkjøring, spesielt vinterstid, da bruken av varme­seter, varme i ratt og varmetråder kan føre til et høyere strømforbruk enn batteriet kan lades.
  • Ikke koble til uoriginalt ekstrautstyr som ladeutstyr, dashbordkamera og GPS-sporing.

– Det gjelder alt som kobles til bilen og trekker strøm når bilen er avslått, eller som kan vekke bilens systemer med jevne eller ujevne mellomrom, forklarer kommunikasjonssjef Christian Lagaard.

  • Ikke la dører bli stående oppe.
  • Ikke ha lys på inni bilen.
  • Ikke gå ofte forbi bilen med nøkkel i lomma.

– Da begynner bilen å starte opp alle systemer, for å gjøre den klar for å starte og kjøre hver gang man passerer bilen, forklarer Lagaard.

  • Ikke bruk bilens appfunksjoner unormalt mye mellom hver gang bilen brukes.
  • Ikke bruk såkalte tredjepartsapper, altså apper som ikke bilprodusenten står bak.

– Apper som ber bilen om fortløpende informasjon også når man har skrudd av bilen, kan fortsatt være en årsak til at bilene får utfordringer med 12-volts-batteriet, sier Laagard, og understreker:

– At noe skjer med batteriet, trenger ikke bety at det er et dårlig batteri, eller feil batteri.

– Voldsomt

– Litt voldsomt. Dette er ting som en ny og moderne bil i utgangspunktet skal tåle, sier Audun Bergerud og Benny Christensen i NAF, når de ser listen til Kia Norge over hva kundene anbefales å ikke gjøre med bilene sine.

Bergerud og Christensen er tekniske konsulenter i NAF, og er godt kjent med startbatteri-problemene på Hyundai og Kia. De mener det ikke er brukerne som gjør noe feil. Les mer om det lenger ned.

Flere årsaker

Motor har fortalt om Olav Hjalmar Holm og kona, som opplevde at deres Hyundai Ioniq 5 gikk i svart midt i trafikken utenfor Trondheim.

I fjor skyldte Hyundai på tredjepartsapper som årsak til at startbatteriene tømmes på bilene til kundene. Nå vil de ikke antyde noe.

– Det blir vanskelig å spekulere på årsakene, da dette kan skyldes flere ting. Når det gjelder ICCU, følger vi opp de kundene som opplever problemer og bytter disse komponentene ved behov, sier kommunikasjonsdirektør Øyvind Knudsen i Hyundai Norge.

Brann

Det samme gjør Kia.

– Eiere av potensielt utsatte biler kalles inn til kontroll og eventuell utbedring. Enten kostnadsfri oppgradering av programvare, eller bytte av ICCU-enhet. Men en hendelse på fabrikken til en underleverandør gjør at å få tilgang til deler har tatt litt lenger tid, sier kommunikasjonssjef Christian Lagaard i Kia Bil Norge.

– Hva slags hendelse?

– Vi har ikke noe utdypende informasjon om dette.

En kunde Motor har snakket med, forteller at årsaken er brann hos underleverandøren.

– Men det jobbes på spreng. Deler sendes blant annet med fly for at det skal gå hurtigere for ventende kunder, sier Lagaaard

BATTERI-FLAT: Kia EV6.

– Forstår

Kia Bil Norge sier det er langt færre som venter på ny ICCU-enhet enn de 400 som en Kia-kunde har fått beskjed om. Kia har imidlertid ikke noen tall å dele.

– Men vi forstår godt kundenes frustrasjon, sier Christian Lagaard.

Han understreker at det kan være tilfeldig hvilke biler som rammes av problemene.

– Enkelte biler kan dessverre få problemer, andre med helt samme batteriet får det ikke.

– Ironisk

NAF mener det er bortimot komisk at startbatteriene på elbiler utlades.

– Disse bilene har jo med seg en gigantisk «powerbank» på flere hundre kilo. Det er derfor nesten ironisk at 12-voltsbatteriene stadig går tomme, sier Audun Bergerud og Benny Christensen, som begge er tekniske konsulenter i NAF.

De påpeker at i en elbil skal 12-voltsbatteriet lades når bilen er tilkoblet lading, mens batteriet under bruk skal hente strøm fra fremdriftsbatteriet.

I stedet for brukerfeil, peker de mot for svake startbatterier, og at bilenes elektronikk ikke er godt nok skrudd til å lade 12-voltsbatteriet raskt nok ved behov.

– Spesielt på vinteren, med mye småkjøring og mye som bruker strøm. Startbatteriet er hovedproblemet. Det har for lav kapasitet, sier de.

● Audun Bergerud og Benny Christensen er ansatt i Norges Automobil-Forbund (NAF). NAF er Motors eier og utgiver. Motor har full redaksjonell frihet, i tråd med Redaktørplakaten.