BATTERIPROBLEMER: Olav Hjalmar Holm fikk flatt batteri midt i trafikken med sin Hyundai Ioniq 5.

Hyundai-problemer:

Batteriet kollapset midt på veien

– Det var en dramatisk og skremmende opplevelse. Bilen ble totalt mørklagt, forteller Olav Hjalmar Holm.

Publisert Sist oppdatert

En kald vinterkveld sist vinter kjørte Elsa og Olav Hjalmar Holm på en trefeltsvei med høy trafikk på Heimdal utenfor Trondheim.

– Plutselig kollapset startbatteriet. På bare noen få minutter ble bilen mørklagt, forteller Holm.

Utenfor bilen var det 15 kalde minusgrader, og mørkt, til tross for gatelys i motsatt kjøreretning.

– Vi ble stående i veien og blokkere det ene av de tre kjørefeltene.

Mange Hyundai og Kia-eiere opplever at startbatteriene på elbilene deres har lav spenning og tømmes.

Motor har tidligere skrevet om Hyundai-eieren som mange ganger opplevde at startbatteriet ble helt utladet på hennes Hyundai Kona. Hyundai Norge skyldte på apper, som kontakter bilen så ofte at batteriene dermed utlades.

Uten forvarsel

Olav Hjalmar Holm, som bor i Levanger i Trøndelag, har fått med seg problemene mange andre Hyundai-eiere har hatt med sine biler. Han har derfor montert en måler som viser ham spenningen på ekteparets 2023-modell Hyundai Ioniq 5. Han har også lest seg opp på faresignalene når spenningen går ned.

– Men all strømmen forsvant uten forvarsel, bortsett fra en melding på skjermen som ba oss om å «sjekke batteriet». Nødblinken sluttet å blinke etter 5–10 minutter.

Ekteparet trykket på SOS-knappen, som er i alle nyere biler.

– Da vi fikk kontakt med 110-sentralen, som sa at dette ikke er deres ansvar. De sa vi må kontakte bergingsfirma.

Bitende kaldt

Risikoen for å bli påkjørt er stor når en bil står på en høytrafikkert vei, helt mørklagt. Men varseltrekanten i bagasjerommet fikk de ikke tak i. Det gikk ikke an å åpne bakluka, eller å få tak i varseltrekanten ved å legge ned andre seterad.

Holm gikk derfor ut av bilen og varslet de som kom bakfra viftende med en refleks­vest. Etter hvert fikk han stoppet en bil som satte på nødblinken sin, og som lånte ut sin varseltrekant.

BEDRE NÅ: Olav Hjalmar Holm med sin Hyundai Ioniq 5.

Siden Holm har kjørt ambulanse tidligere, er han påpasselig med å ha med seg varme klær, lommelykt og annet nødvendig utstyr.

– Men det var jo bitende kulde. Selv om jeg hadde både ullstillongs, dunjakke med hette og vinterhansker, ble jeg utrolig fort kald.

Heldigvis fikk de hjelp på telefon­nummeret de fikk av forhandleren som de kjøpte bilen av. Etter hvert kom Vikings bergingsbil dem til unnsetning.

«Noe lav kapasitet»

– Vi ønsker selvfølgelig ikke at kunder skal ha negative opplevelser som dette, sier kommunikasjonsdirektør Øyvind Knudsen i Hyundai Norge.

Han har lest historien om ekteparet Holms opplevelse.

– Hva tenker dere om størrelsen og kvaliteten på startbatteriene i bilene deres?

– På generelt grunnlag har vi opplevd noe lav kapasitet på enkelte elbilmodeller tidligere. Dette skyldes et lavere behov for startstrøm på elbiler i forhold til på biler med forbrenningsmotor. På bilene vi selger i dag, er batterikapasiteten økt, og batteritypen forbedret i tråd med normal produktutvikling, sier Knudsen.

Prisavslag

I fjor meldte Motor at mange Hyundai- og Kia-biler må på verksted for utbedring. Problem-modellene er Hyundai Ioniq 5 og Hyundai Ioniq 6, samt Kia EV6.

Kunder har rast mot bilprodusentene, og noen har gått til retten og fått økonomisk kompensasjon.

I en rettskraftig dom ble kjøperne av en Hyundai Ioniq tilkjent 40.000 kroner i prisavslag etter at startbatteriet gikk tomt hele ni ganger. Hyundaien sto til sammen 63 dager på verksted.

Endte godt

For Olav Hjalmar Holm og kona Elsa endte det godt da bergingsbilen fikk fraktet dem vekk.

De kjøpte bilen hos Hyundai-forhandleren Strandveien Auto på Verdal.

– Verksmesteren der kjørte ned til Trondheim og sørget for å få skiftet både 12 volts-batteriet og ISSU-enheten. Det ble jeg og kona skikkelig imponert over.

– Føler dere at dere er trygge, når dere nå er ute på tur?

– Ja. Men jeg må si vi gruer oss for å kjøre over fjelloverganger når det er kaldt, og det er lite trafikk. Det er litt utrygt om vi blir stående der med en mørk og kald bil, og kanskje uten mobildekning.

Han synes også det er rart at han ikke fikk hjelp da de trykket på nødknappen i bilen.

– Bilens SOS-knapp ga oss falsk trygghet. I denne situasjonen hadde den ingen verdi.

Nødetatene

Hyundai Norge er glade for at Holms opplevelser til slutt fikk et godt utfall.

– Det er fint å se at de ble godt ivaretatt av forhandleren, sier Øyvind Knudsen.

– Hva kan man forvente når man trykker inn SOS-knappen i bilen?

– SOS-knappen i bilen er direkte tilknyttet nødsentralen. Da vil man alltid komme til nødetatene. Dette er ikke en knapp som er tiltenkt veiassistanse, sier Knudsen.

Han forteller at e-call-systemet er ment å varsle nødetatene automatisk ved en ulykke, og at SOS-knappen i realiteten er en manuell oppringning.

– Den skal kun brukes i tilfeller der man ellers ville ha ringt nødnummeret. For veiassistanse skal man ringe Hyundai Assistanse, eller eventuell annen veiassistanse som man har i forsikringen.