LANGT FREM: I konsepts form har Subaru har valgt en resolutt uttrykksfull linjeføring for sin elektriske SUV

Lite konkret om ny modell:

Subaru-fansen må vente lenge på den første elbilen

Det kommer ikke 2021-modeller av Subaru-bilene som det fortsatt er et visst salg av. Og en elbil ligger lenger enn langt frem i tid.

Publisert

Bilmerket Subaru har sett bedre tider her i landet. Med 846 registrerte nye biler så langt i år plasserer de seg på en 25. plass på registrerings-statistikken, mellom Mini og Jaguar.

Det er riktignok en viss oppgang fra i fjor, takket være inntreden av hybridversjonene av Forester og XV, som kom på tampen av 2019.

Men så sent som i 2015 solgte den japanske 4x4-spesialisten 3754 biler, altså mer enn fire ganger så mange som det de vil ha klart i år.

Ørkenvandring

Som for de fleste bilmerker som ønsker å ha en relativt bred appell, er det håpet om en kommende elektrisk nyhet som holder motet oppe hos importøren.

Men Subaru kan gå noen seige måneder i vente. Det er nå blitt kjent at 2021-modellene av Forester, Outback og XV ikke vil komme hit til landet.

– Nei, det stemmer, sier Torbjørn Lie, administrerende direktør for Subaru Norge, til Motor.

– Vi kommer til å fortsette å selge det vi får tak i av 2020-modeller også til neste år, bekrefter han.

– Regner dere med oppgang eller nedgang i salget til neste år?

– Det blir nedgang. Vi er jo avhengige av å dekke etterspørselen med 2020-biler, og de vil være begrenset i antall.

Kommer Evoltis?

Så var det elbilen det har vært snakk om, da.

Det ble i går annonsert at Subaru bekrefter planene om en elektrisk SUV, som vi tidligere har omtalt.

Ordlyden i pressemeldingen fra bilprodusenten er imidlertid usedvanlig vag. Det eneste det står i den er at det skal lanseres en elektrisk SUV «i første halvdel av 20-tallet», med andre ord senest i løpet av 2024.

«Det vil bli en mellomstor SUV, omtrent på størrelse med Subaru Forester. Den vil bli bygget på en plattform vi deler med Toyota. Ytterligere informasjon vil bli delt en gang til neste år» , heter det.

Plattformen det henvises til er e-TNGA-plattformen Toyota kommer til å basere sin egen el-SUV på.

Tålmodighet

Tidligere er det varslet at bilen skal vises på bilutstillingen i Tokyo høsten 2021 (hvis den kan arrangeres), og at den skal få navnet Evoltis.

At Subaru-importøren ser frem til å kunne fortelle mer om merkets elektriske fremtid, er rimelig klart.

– Du kan si at 2021 blir et «mellom-år» for oss, sier Torbjørn Lie.

– Vi har jo en stor, trofast kundegruppe og det er nok en hel del som venter på å få vite mer om hva som kommer. Det kan vi altså dessverre ikke si noe mer om før i 2021, avslutter Lie.