LADBAR: Toyota RAV4 er blitt ladbar – og merkbart bedre.

Test: Toyota RAV4 (ladehybrid)

Nye RAV4 går enkelt åtte mil på strøm

Toyota kommer sent med sin ladbare RAV4. Men de kommer godt – altså lengst. I særklasse faktisk.

Publisert Sist oppdatert

Da vi prøvekjørte ladbare RAV4 for første gang noen timer i slutten av august, konkluderte vi med at Toyota hadde tatt et sjumilssteg mot elektrifisering.

Vi hadde ikke brukt det floskelpregede målebegrepet om det ikke var for at det stemte nesten på meteren med realitetene.

Vi kom 6,9 mil. I landeveistempo, mest i stigende terreng og med to personer i bilen.

Toyota RAV4 PHEV 2020

79 poeng

Pris testbil: Kr. 580.100 («Executive Bitone») eks. frakt/levering. Pris fra: Kr. 497.700 («Life»), eks. frakt/levering. Vår testbil – drivlinje: 2,5 liter firesylindret bensinmotor, 182 hk og to elmotorer på 180 hk og 54 hk. Total effekt 306 hk., 450 Nm., firehjulsdrift, trinnløs automatkasse. Rekkevidde/forbruk (WLTP): 75 km/0,1 l/mil. 0-100 km/t: 6,2 sek (fabrikktall). Toppfart: 180 km/t. Bilens vekt/maks nyttelast: 2005/505 kg. Dekkdimensjon: 235/55R19. Bagasjerom liter som 5-seter/hengervekt: 520/1500. Lengde/bredde/høyde/bakkeklaring: 464/186/169/19 cm.

Komfort 8/10

Den ladbare versjonen er hørbart mer støysvak enn den tradisjonelle hybriden. Styrefølelsen er også litt tyngre og mer eksklusiv, men litt stiv over mindre ujevnheter. God kjørestilling, komfortable seter, romslig kupé.

Design 7/10

De kantede hjulbuene og noen skarpe konturer skaper liv i karosseriet, men generelt ganske anonym. Og spesielt bakfra. Instrumentpanelet gir et blandet inntrykk - lekkert rundt midtkonsollen, men infotainmentskjermen er utdatert.

Kjøreegenskaper 7/10

Stabil og presis til å være en SUV. 306 hester føles ikke veldig mye mer enn 224 i den vanlige hybriden før helt i enden av turtallskalaen. Den trinnløse automatkassen reagerer kjapt, og er blitt merkbart bedre de siste årene.

Miljø og forbruk 9/10

Meget gode tall i elektrisk modus. Vi oppnådde fra 65 til 89 kilometer på ulike ruter i sommertemperatur. I praksis kan du kjøre på strøm i det daglige også midtvinters. Sedvanlig gunstig Toyota-forbruk i hybridmodus.

Utstyr 8/10

De fleste kundene har bestilt høyeste utstyrsnivå - og det er forståelig. Da får de blant annet elektrisk justerbare skinnseter med kjøling, head up display, 19 toms felger og svart lakk på tak og bakre sidestolpe.

Praktisk 8/10

Bagasjevolumet er redusert med 60 liter – til 520. Lettlastet med litt plass igjen til små ting under bagasjeromsgulvet. Baksetet kan deles 60/40, men mangler skiluke og er ikke skyvbart. Hengervekt (1500) gjør den praktisk for mange.

Pris 7/10

De fleste bestiller en bil som ender godt over 600.000 kroner med vinterdekk og hengerfeste. Spranget opp til mer prestisjetunge, helelektriske modeller er ikke stort. Men du kan også ende på rundt 550.000 uten å gi avkall på så mye.

Driftskostnader 9/10

Service årlig eller etter 30.000 km., avhengig av hva som inntreffer først. Fast servicepris over tre år, er 15.171 kroner, inkludert blant annet utvidet bremsevedlikehold. Generelt svært få problemer med Toyota. Riktig brukt, får du svært lave drivstoffutgifter.

Sikkerhet 8/10

Høy score hos euroNCAP i 2019. Det meste Toyota kan by på av sikkerhetssystemer er på plass fra grunnmodellen, men du må opp på nest høyeste nivå for å få blindsonevarsling, samt varsling/bremsing ved kryssende trafikk bak bilen.

Annenhåndsverdi 8/10

Biladministrasjonselskapet Leaseplan beregner et prisfall på 60-70.000 kroner i året de tre første årene. Et gunstig tall som dokumenterer populariteten til RAV4. Blir attraktiv som ladehybrid.

Ved senere og grundigere tester har vi kommet lenger. Åtte mil med by- og nærkjøring er ikke noe problem.

Vi kan fort trekke fra nærmere halvparten i de strengeste kuldeperiodene vi snart går inn i, men selv da dekker bilen det gjennomsnittlige behovet for norske husstander.

Litt bedre

Med RAV4 underbygges inntrykket vi har av Toyota i en tid da alle de største bilprodusentene veier batterier og drivstofftanker opp mot hverandre:

Toyota kommer ikke først. Men de kommer godt. I dette tilfellet lengst.

Og slik tipper vi det også blir når verdens nest største bilprodusent etter hvert tar det helelektriske steget.

De gjør stort sett det andre har gjort – bare litt bedre.

Nå skal det i rettferdighetens navn skrives at ingen har gjort mer enn Toyota for å del-elektrifisere biler.

De har vært pionérer på hybridteknologi.

Men de har også inntil nå vært dønn lojale mot et system som ikke baserer seg på strøm via ledninger. Med unntak av den mer nisjepregede ladbare Prius.

100 km elektrisk

Før den ladbare versjonen av RAV4 ble lansert, varierte rekkeviddeanslagene fra 65 kilometer til opp mot formidable 100 kilometer.

Det siste målt etter en norm basert på mer bykjøring, der man blant annet kutter ut målingene i 130 km/t.

Dette er normen blant annet på det japanske markedet. Der er 130 km/t. en høyst hypotetisk hastighet og følgelig en relevant parallell til Norge.

Riktig nok ville også alle andre ladehybrider fått et rekkeviddeløft mål etter denne normen.

Klasseledende

Men med RAV4 ville man altså fått en offisielle elektrisk rekkevidde på rundt 10 mil.

Og da er vi ved tallet mange eksperter mener er taket for en ladehybrid.

Toyota har uansett alle sine ord og målinger i behold. Rekkevidden er etter normen. Og den er definitivt klasseledende.

Vi merker at det har skjedd mer med bilen enn at den kan mates med både strøm og bensin:

Støynivået er blitt lavere. Både motorrom og underlag er bedre isolert. Spesielt det siste har vært påpekt ofte av oss i Motor. Hjulstøyen har vært en av svakhetene til RAV4.

Nå er den nede på et nivå vi faktisk kan sammenlikne med Lexus, luksusmerket til Toyota.

Endringene i asfaltkvaliteten slår ikke lenger like merkbart mot trommehinnene.

MER ELEGANT: Den ladbare RAV4 har fått en ny blank list nede på spoileren. En detalj som gjør bilen penere, etter vår mening.
BLACK PACK: Med tillegget «Black Pack» får du svart tak og noen andre svarte dekorlelementer. Hekken er ellers identisk med den tradisjonelle hybriden.
LITT GAMMELDAGS: Skjermen på midtkonsollen har en ganske gammeldags utforming med store svarte rammer og litt grumsete farger. Her forventer vi en oppgradering.
ELEGANT: Denne delen av midtkonsollen, med betjening av klimaananlegg og girspak, ser elegant ut.
FAMILIEVENNLIG: Baksete er romslig i alle retninger. Vinkelen på selve ryggputen kan justeres noen hakk, men ideelt sett skulle vi sett skyvbare seter.
STORT NOK: Bagasjerommet er redusert til 520 liter, men bør rekke til de fleste familier. Ladekabler får plass under gulvet.

Eksklusiv følelse

Kjørefølelsen er også blitt en nyanse bedre. Den tradisjonelle hybridversjonen av RAV4 er lett på rattet og kvikk i bevegelsene.

Typisk japansk i oppførselen. Og egentlig ikke noe negativt i det.

Men den 250 kilo tyngre ladbare versjonen har en mer distinkt og eksklusiv kjørefølelse som bedre kler en bil til langt over en halv million kroner.

I tillegg har RAV4 blitt litt penere. Her må vi riktig nok opp på et nivå der de virkelige merkeentusiastene befinner seg.

Men når du først blir oppmerksom på det endrede listverket aller nederst på fronten, listen som rammer inn grillen, samt den lakkerte bakspoileren, så ser du raskt også forskjellen på en RAV4 med og uten ledning.

Motoreffekten er på 306 hester. Den vanlige hybriden med firehjulsdrift har 222 hester.

Trykker du klampen i bånn, så er forskjellen større på papiret enn i praksis.

Men hvor ofte gjør du det? Trolig aldri.

Fartsøkningen er uansett overbevisende. Det er mer interessant å registrere hvor harmonisk og smidig kreftene nå kommer.

Nok krefter

Toyota har gjennom årene fått mye kritikk for de trinnløse girkassene. Og ofte med rette.

Men vi har erfart med Lexus hvor bra ingeniørene i Toyota-systemet kan gjøre dette.

Forutsetningen er motorer med nok krefter og dreiemoment og god støydemping.

Da slipper man det masete inntrykket av høyt turtall og begrenset kraftutvikling, slik vi fortsatt opplever i lille Yaris og i de minste motorene i Corolla og C-HR.

Behagelig dempet

Den gode Lexus-følelsen har nå nådd RAV4, vel å merke den ladbare versjonen. Motor og girkasse responderer umiddelbart, kjappere enn de fleste andre automatkasser vi jevnlig tester.

Motoren jages ikke lenger opp i turtall, med mindre du bevisst presser den dit. Og selv da er støynivået behagelig dempet.

Så er det selvsagt et stort pluss at dette girsystemet til Toyota regnes som det mest pålitelige og driftssikre av alle automatiserte varianter.

Mitsubishi har varslet at de trekker seg fra det europeiske markedet.

Dermed forsvinner også den ladbare bestselgeren gjennom mange år, Outlander.

Sett med litt forretningsmessig kynisme, er selvsagt ikke det noe savn for Toyota.

Toyotas beste bil?

Da er det ikke mange konkurrenter igjen i denne størrelsen og prisklassen. Suzuki Across, som er en RAV4 med Suzuki-merker, er en av dem. DS 7 Crossback, som ufortjent går litt under radaren i dette segmentet, er den andre.

Med ladbare RAV4 har Toyota kanskje laget sin aller beste bil noen gang.

I hvert fall målt etter en slags europeisk 2020-standard, der viktigere markeder enn det norske legger føringer for bilprodusentene.

De ladbare hybridene løftes fram som mer eller mindre framtidsrettede løsninger. Og Toyota har løftet lista høyest.

PS: RAV4 finnes i fire utstyrsversjoner («Life», «Active», «Active Tech» og «Executive bitone»), alle med samme motor, batteri, drivverk og rekkevidde.