TAPTE: Santander Consumer Bank får refs av Finansklagenemnda.

Etter Motors avsløringer:

Kunder får med­hold i rente­krav på billån

Kunder som trodde de avtalte fastrente på billånet, får nå medhold i Finansklagenemnda. En strøm av bilkunder klager nå på billånsrentene sine.

Publisert

Finansklagenemnda har nå begynt å ta stilling til klagesaker fra kunder som har trodd at de fikk en svært god fastrente, men som i virkeligheten fikk en høyere flytende rente. Kort tid etter låneopptaket har kundene fått rentehevninger de ikke trodde de skulle få.

Motor avdekket markedsføringspraksisen til flere banker og flere bilforhandlere i fjor.

Forbrukertilsynet stemplet markedsføringen til bankene og bilforhandlerne som ulovlig, og i kjølvannet av Motors artikler har et stort antall kunder klaget til Finansklagenemnda – etter oppfordring fra Forbrukertilsynet.

Medhold

Nå har Finansklagenemnda tatt stilling i de fire første sakene, alle med lån fra bankkjempen Santander Consumer Bank.

Lånekundene har fått medhold i tre av fire saker. Disse tre er kunder som har tatt opp billån for finansiering av henholdsvis Hyundai Ioniq 5 og Ford Mustang Mach-E.

– Det er ikke tatt forbehold om at banken har rett til å regulere renten før tre år har gått, skriver Finansklagenemnda i ett av vedtakene.

Nemnda, som behandler konflikter mellom selskaper i finansnæringen og deres kunder, mener markedsføringen ga klart inntrykk og forståelse av at de lave annonserte rentene, i noen tilfeller på 0,99 prosent, i andre tilfeller på 1,99 prosent, var en fastrente i tre år.

Nemnda mener det ikke er nok at det i gjeldsbrevene var presisert at det er flytende rente, og ikke en fast rente.

Santanders frist for å meddele om de aksepterer vedtaket eller ikke, har ikke utløpt enda, opplyser Finansklagenemnda til Motor.

Klagestrøm

I én av de fire sakene er kunden ikke gitt medhold.

I dette tilfellet, markedsføringen av rente til kjøp av en MG, fikk kundene vite at det var flytende rente dersom kundene trykket på en knapp på nettsiden. Da mener Finansklagenemnda at det er gitt god nok informasjon om at det er flytende rente, og ikke fast.

Fremover blir et stort antall lignende saker behandlet. Direktør Harald Sverdrup i Finansklagenemnda opplyser til Motor at de har mottatt «relativt mange» klager.

– Bare mot ett selskap har det kommet inn 80 klagesaker, opplyser Sverdrup.

Rentesatsen på billån er viktig. Billån med en langt høyere flytende rente enn lav fastrente blir mange tusen kroner dyrere i løpet av løpetiden til lånet, viser en beregning Motor tidligere har gjort.