FJELLSTØTT: Kinesiske Nio ES8 trives utmerket i den norske fjellheimen.Alle foto: ØIVIND A. MONN-IVERSEN
Test: Nio ES8 (elbil)
Bare noen nybegynnerfeil unna toppscore
Nio flyttet inn på en av Norges dyreste adresser før de hadde solgt en eneste bil. Men de kan ikke skylde på ES8 hvis de ikke klarer å betale husleien.
Motor ble fascinert av den fem meter lange SUV-en allerede da den ble presentert under et lukket arrangement i Norge tidligere i sommer.
De korte kjøreøktene på avstengte områder ga oss et solid inntrykk av krefter og kvalitetsfølelse, men lite om hverdagskvaliteter på norsk landevei.
NIO ES8
79 poeng
Pris fra-til: 519.000 (krever batteriabb. På 1399/1999 kr. per måned)-769.000 (eks. omkostninger). Pris testbil («Signature»): 795.000. (inkl. omkostninger, vinterhjul og metallic). TEKNISK BESKRIVELSE AV TESTBIL: Drivlinje: 100 kWt batterielektrisk, 544 hk (725 Nm). Firehjulsdrift, ettrinns automat. Rekkevidde/forbruk: 460 km./21,5 kWt/100 km. (fabrikktall). 0-100 km/t: 4,9 sek (fabrikktall). Toppfart: 200 km/t. Bilens vekt/maks nyttelast: 2450/574 kg. Dekkdimensjon: 265/45R21. Bagasjerom liter/hengervekt: 871 (som femseter)/1500 kg. Lengde/bredde/høyde/bakkeklaring (cm.): 500/196/176/16.
Komfort
8/10
Luftfjæringen er et utmerket utgangspunkt. Legg til panoramatak og høy luksusfølelse. Men for mye støy med sommerdekk, og vi savner flere justeringsmuligheter av setene. Funksjonaliteten, inkludert stemmestyringen «Nomi», må forbedres.
Design
7/10
Særpreget front, men i profil og bakfra kan den oppfattes en smule tam. Men i tydeligere farger kommer designet bedre fram, og spesielt testbilens blåfarge løfter totalinntrykket. Interiøret har et stramt og funksjonelt uttrykk.
Kjøreegenskaper
7/10
Høy og tung bil, og verken understell eller styring er skapt for inspirert kjøring. Men voldsomt med krefter tilgjengelig, og absolutt rom for litt moro på strak vei. Kraftutfoldelsen tøyles bra av bilens assistentsystemer i kombinasjon med firehjulsdriften.
Miljø og forbruk
7/10
Oppgitt rekkevidde (WLTP) er 460 kilometer, basert på et forbruk på 21,5 kWt/100 km. Vårt testforbruk på senhøsten med er par plussgrader, lå på 26 kWt/100 km., tilsvarende rundt 370 kilometer. Under motorveikjøring øker forbruket til det store, tunge karosseriet kraftig.
Utstyr
9/10
Allerede den rimeligste versjonen har luftfjæring, panoramatak, ventilerte skinnseter foran og oppvarmede skinnseter bak som standard. Tilvalg er i praksis bare metallic, vinterhjul og hengerfeste. Den dyrere versjonen har blant annet en selvkjøringspakke, større hjul og dyrere skinn.
Praktisk
9/10
Sju eller seks seter og masse plass også til bagasje. Mye lys og luft, og materialer som er lette å holde rene. Det er ikke så mye mer man kan kreve, bortsett fra en «frunk» og litt mer enn 1500 kilo hengervekt
Pris
8/10
Definitivt svært mye bil for pengene. Men den konkurrerer i en klasse der folk bruker mye penger på bil, og der prestisjefaktoren er høy. Prisargumentet veier tyngre i lavere prisklasser. Nio har heller ikke samme pionérstatus og gjennombruddskraft som Tesla.
Driftskostnader
10/10
Bestiller du bil innen 1. mars 2022, så får du dekket all service og alle slitedeler (minus dekk) de neste fire årene, hjemmelader ferdig montert, økt GB og kostnader ved eventuelle batteribytter knyttet til abonnementsordningen. Særdeles gunstig.
Sikkerhet
8/10
Fem av fem stjerner hos EuroNCAP, og med følgende prosentscore i underkategoriene: Voksenbeskyttelse 82, barnebeskyttelse 84, beskyttelse av myke trafikanter 72, assistansesystemer 92. Det siste er særdeles bra. Men vi trekker for mangelfull stemmestyring og en knotete infotainmentskjerm
Annenhåndsverdi
6/10
Leaseplan kalkulerer med et prisfall på 80.000-95.000 kroner i året de tre første tre årene. Det er naturligvis usikkerhet knyttet til et nytt merke, og de nye løsningene for batteriabonnement og batteriskifte vil bli møtt en viss skepsis. Her handler det om å levere et solid produkt fra dag én.
Enkle grep
Nå vet vi langt mer. Også prisen. Og har du lest overskriften og kikket på poengsummen, så skjønner du at Nio ES8 er en meget god bil. Men også at den med relativt enkle grep kan bli enda bedre.
Det er spesielt den generelle brukervennligheten og enkelte betjeningsfunksjoner som må justeres opp noen hakk. Mer om dette senere.
Annonse
Ibsens stambord
Nios ambisjoner her i Norge er altså like skyhøye som prisen for å installere seg i hjørnegården med adresse Karl Johans gate 33.
Setter du deg inn i en utstilt Nio ES8 og dreier hodet cirka 90 grader i retning Oslo S, så ser du rett inn vinduene der Henrik Ibsen en gang hadde sitt stambord på Grand café.
Ibsen skrev om temaer som berørte folk flest, men han hadde dyre vaner. Og selv om ikke parallellen til Nio er helt opplagt, så handler det jo om å kose seg i det mest fasjonable strøket av Oslo og samtidig nå ut til flest mulig med produktene.
Nio ES8 har firehjulsdrift og seks eller sju seter. Den skaper dermed sin egen lille nisje i den øvre prisklassen i det kraftig voksende SUV-markedet. Snart får den selskap av den enda større og mer spektakulære landsmannen Hongqi, mens BYD Tang allerede har markert seg noen hundre tusen under.
Fellestrekk for kineserne som lanseres i de mer prestisjetunge klassene, er altså kombinasjonen firehjulsdrift og en tredje seterad. Bare Tesla Model X har tilbudt det samme i Norge, men da til rundt 400.000 kroner mer.
Dette er med andre ord svært mye bil for pengene. Samtidig snakker vi om et helt nytt kinesisk merke som naturligvis blir møtt med berettiget skepsis. Og dette er holdninger som ikke kan byttes i penger.
Mindre merkelojale
Elbilenes vekst på det norske markedet har riktignok vist oss at merkelojaliteten ikke stikker dypere enn man trenger å grave i lommeboka. Men jo høyere opp i prisklassene man beveger seg, desto sterkere og mer konservative blir de etablerte oppfatningene om biler.
En splitter nytt kinesisk bilmerke som Nio, til 800.000 kroner, møter mer skepsis enn et splitter nytt kinesisk bilmerke som MG, til 250.000 kroner.
Men inntil markedet feller sin brutale dom, så skal Nio ES8 vurderes på egne premisser. Og da gjentar vi gjerne oss selv:
Dette er i hovedtrekk en bil vi stortrives med. Den er luksuriøs, men ujålete. Den er seriøs, men leken. Den er stor, men oversiktlig. Den er lynrask, men sivilisert. Den er dyr, men prisgunstig.
Luftfjæring og lavt støynivå i en høy og oversiktlig SUV er et utmerket utgangspunkt for det ypperste av komfort. Legg til seks eller sju gode seter, panoramatak, det meste av ekstrautstyr og høy kvalitetsfølelse, så snakker vi om ... ja, en Nio.
Annonse
Investerer i service
En utenkelig konklusjon for bare noen måneder siden. Men dette er en bil som for mange vil være selve familiedrømmen. Joda, prisen er drøy. Men sett et mer anerkjent merke i grillen, og du må plusse på et par hundre tusen kroner – minst.
Og ja, merket er nytt og ukjent. Men kineserne investerer voldsomt for at kundene på det norske pionérmarkedet skal bli fornøyde.
Spesiell entusiasme
Og i den nevnte hjørnegården på Karl Johan, får du ikke bare duften av bakverk fra kaffebaren og synet av noen tilfredse yogakropper, du merker også en spesiell entusiasme i hele den nystartede organisasjonen.
Det er ikke sikkert du treffer på selgeren som på død og liv skal selge deg en bil, men kanskje hun er nysgjerrig på hva slags bil du egentlig vil ha?
Hvis du da svarer at det absolutt aller viktigste er en optimal stemmestyring, så har du muligens gått feil.
Stemmestyringsassistenten Nomi er nemlig festlig bare i noen minutter. Nomi er fysisk til stede i form av et svingbart lite hode midt på instrumentpanelet.
Hun har øyne som blunker til deg og et arsenal av symboler hun henter fram hvis du ikke har tatt på deg sikkerhetsbeltet, eller hun mener du bør stanse og ta en kaffekopp.
Annonse
Følger med
Men Nomi blir fort slitsom, på grensen til enerverende. Hun følger hver bevegelse du gjør, akkompagnert av en slags gnikkelåt når hun vrir på hodet. Og det gjør hun ofte.
Det er sjarmerende i starten, og sikkert gøy for barn. Men i praktisk bruk er hun ikke bedre i norsk enn en busslast turister med kinesisk-norsk lommeparlør.
Skyfri himmel
Nomi blir aldri noe godt alternativ til diverse fikling på en skjerm. Og her er vi ved neste ankepunkt. Som på alle øvrige kinesiske biler, er symbolene på skjermer og betjeningsfunksjoner for små.
Og da nevner vi i samme slengen den gullfargede bilnøkkelen til vår testbil, der symbolene bare kan tydes på høylys dag under skyfri himmel.
Mange vil ha problemer med å se symbolene på skjermer og betjeningsfunksjoner. I neste omgang kan det være vrient å treffe dem med fingeren. Og det må du for eksempel gjøre tre ganger på rad hvis du skal utføre noe så hverdagslig som å justere varmen i setet.
Her er det mulig å sette opp en egen meny med lettere tilgang til funksjoner som brukes hyppig. Det gjør betjeningen enklere.
Men hvorfor finner vi to identiske symboler av en bil, men med høyst ulike funksjoner? Bilsymbolet i midtkonsollen gir deg ulike kjøremodus, mens det samme bilsymbolet på infotainmentskjermen sender deg inn i en helt annen meny. Forvirrende.
Annonse
Jobbe hardere
Her er vi midt oppe i sikkerhetsproblematikken rundt skjermbruk, og en av grunnene til at vi trekker Nio et poeng i denne kategorien. Mange produsenter er i ferd med løse dette med høyere grad av logikk og brukervennlighet. Her må Nio jobbe mer.
Enten med å ta Nomi på norskkurs, eller ved lage større symboler og flere hurtigknapper.
Plassen er formidabel på første og andre seterekke. Og spesielt hvis man velger en seksseter. De to bakerste setene er som vanlig best for barn, men slett ikke kritisk for en normal voksen.
Gulvet er flatt, og setene kan skyves i lengderetningen – vel å merke av en relativt veltrent overkropp. Som vanlig på kinesiske biler, må du skru opp varmen 3–4 grader høyere enn på en europeisk bil.
Batteribytte
Nio kommer med noen helt nye og svært interessante batteriløsninger. Du kan abonnere på ulike batteripakker, og du kan bytte hele batteriet i stedet for å lade. Dette har Motor skrevet mye om tidligere. Det meste kan du lese hvis du klikker deg inn her.
Den første batteribyttestasjonen bygges nå på Lier, mellom Oslo og Drammen. Nio forventer at de første batteribyttene vil skje i midten av desember.
Annonse
Opp til 127 kW
Et bytte skal ta tre minutter. Det er over 40 minutter raskere enn å lade ES8 fra nesten tom til ganske full. Vi brukte 43,56 minutter fra 7 til 80 prosent under vår standardiserte ladetest på Ionity.
Men vi fikk ikke høyere ladeeffekt enn 109 kW, til tross for halvannen times kjøring i forkant, blant annet en time i 110-sone. I en annen ladetest hos BKK oppnådde vi derimot 127 kW, som er over Nios lovte 120 kW.