TURFØLGE: Reisebokforfatter Helene Myhre Østervold i Aurland med nysgjerrige geiter i hælene og Aurlandsfjorden i bakgrunnen.

Norge trill rundt:

De beste reisetipsene fra Norges-ekspertene

En rekke reisebøker som gir inspirasjon til Norgesferie har denne sesongen vært godt synlige på bestselgerlistene. Er du underveis eller planlegger en ny tur? Her er tips og råd fra to forfattere som kjenner Norge bedre enn de fleste.

Publisert

Helene Myhre Østervold har ligget flere uker på topp på bestselgerlistene med boka «Tur – retur Norge» og er ellers kjent for titusenvis av følgere som @helenemoo på Instagram.

– Nå også med suksess på papir?

– Det er jo litt baklengs i og med at jeg startet digitalt, men en bok gjør det lettere for folk å finne fram blant reisemål og tips. Dessuten er du med en bok verken avhengig av strøm eller nett, sier Myhre Østervold.

JOTUNHEIMEN: Veien over Sognefjellet.
SUNNMØRE: Vakkert utsyn fra Saksa i Sunnmørsalpene.
UTSIKT: Lårdalstigen i Telemark.
SKATE-PAUSE: Stillheten senker seg i Jølster.

Hun beskriver sin form for ferie som det å vandre langt inne i fjellheimen uten nettopp mobildekning, drikke friskt fjellvann, lage egen mat på en rasteplass langs en fjord og telte.

– Du sier at du har savnet informasjon om hvordan oppleve Norge på en enkel og billig måte, tilpasset for din målgruppe, ungdom og unge voksne. Men den funker jo også for voksne?

– Ja, jeg har fått flere tilbakemeldinger på det, så det har absolutt ikke vært meningen å ekskludere noen, ler hun.

Mot nord

I skrivende stund er Helene Myhre Østervold nylig blitt eier av en van, som i en fart ble bygget for også å kunne sove- og oppholde seg i. Skiens-jenta er på vei til en tre uker lang biltur i Nord-Norge.

– Jeg har aldri vært lenger nord enn Lofoten. Noe annet jeg også har til gode er å ta noen langturer i nasjonalparkene våre. På reisene mine har jeg så langt vært mest på Vestlandet.

– Hvor ville du helst vært akkurat nå?

– På Ørsta, hvor jeg også kan se at sola skinner.

I stedet for å trekke fram flere enkeltstående reisemål, er forfatterens beste generelle tips å reise til de stedene som ikke «alle andre» reiser til.

– Se litt lenger enn til Loen, Geiranger og Lofoten. Og bruk penger underveis. Turistnæringa i Norge trenger oss skikkelig, mange har hatt det hardt i den tiden som har vært.

MIL ETTER MIL: Forfatter Cecilie Larvåg og Trine Kanter Zerwekh, reiselivskontakt i Nasjonale turistveger.

Nydelig lite sted

Cecilie Larvåg har skrevet boka «Mil etter mil – langs Norges 18 Nasjonale turistveger» og skal reise til et av sine favorittreisemål på tampen av sommeren.

– Turen går til Nasjonal Turistveg Sognefjellet. Her skal jeg blant annet gå Vardevegen, en gammel ferdselsåre som går mellom Turtagrø i Luster og Krossbu i Lom. Og så har jeg lyst til å komme meg til Gaularfjellet og gå Fossestien som går parallelt med Nasjonal turistveg Gaularfjellet. Kanskje ta en overnatting eller to på Flatheim, som er et nydelig lite sted med gamle hus.

Før eller etter

Ellers trekker Larvåg fram Finnmark som et favorittreisemål.

– Jeg var på en omfattende research-tur i fjor og kjørte blant annet strekningene Alta – Havøysund og fra Vardø ned til Varangerbotn, med en avstikker til Hamningberg.

– Er det to forskjellige ruter?

– Ja, landskapet er veldig ulikt. På veien til Havøysund er naturen mer kupert og du kan oppleve noen fascinerende skifer-formasjoner, mens Varanger er helt flatt og uten vegetasjon. Begge steder går det plutselig en flokk med reinsdyr over veien. Jeg reiste her i slutten av august, og da er det lite folk. Jeg hadde veiene nesten for meg selv. Mitt beste generelle tips er å reise utenom høysesong. April og mai, i likhet med september og oktober er fantastiske måneder for å oppleve Norge.