HELT TOPP: Rasteplassen på Oscarshaug over Sognefjellet har fått nytt toalettbygg.

Nye prosjekter på Nasjonale Turistveger:

Sjekk nyhetene fra Norges vakreste veier

Norges vakreste veistrekninger har blitt enda litt finere: Nasjonale Turistveger ferdigstiller seks nye prosjekter i løpet av sommeren.

Publisert

I løpet av 2023 avsluttes omsider utviklingen av Nasjonale Turistveger etter 30 års arbeid. Da skal aktiviteten endres fra utvikling til drift og vedlikehold av de 18 veistrekningene.

Her kan du se hvilke strekninger som inngår blant de 18 veiene.

Skal du på tur? Få sidemannen til å sjekke trafikken når dere er på reise! På Vegvesenets kart kan dere holde øye med ferjekøer, vegarbeid, ladeplasser, Nasjonale turistveger og rasteplasser.

I sommer er – eller blir – seks delprosjekter åpnet som gjør veistrekningene enda mer opplevelsesrike. Har du ikke kjørt dem, så ta deg en tur!

Dette er de seks nyhetene:

Oscarshaug – Nasjonal turistveg Sognefjellet

Rasteplassen på Oscarshaug over Sognefjellet er pusset opp, og en 16 tonn tung hette i stål er heist og sveiset på plass på toppen av toalettbygget som del av en sårt tiltrengt oppussing.

Og apropos trengende: Det er også pusset opp inne på selve toalettene. Overbygget er tegnet av Jensen & Skodvin Arkitektkontor.

– Den snart 30 år gamle rasteplassen trengte en opprusting og vi ønsket å gjøre noe som skaper ny identitet og energi. Oscarshaug er et sted med mye vær. Derfor ønsket vi å lage noe solid, sier Werner Harstad, strekningsansvarlig for Nasjonal turistveg Sognefjellet.

Refsnesstranda – Nasjonal turistveg Jæren

Servicebygg med toaletter og utedusj, p-plass til 40 biler, samt en svillesti ned til sanddynene, er satt i stand på Refsnesstranda i et samarbeidsprosjekt mellom Hå kommune på Jæren og Statens vegvesen.

Bygningen i aluminium er grå metallisk og reflekterer landskapet og himmelen på regnværsdager, men blir skinnende i sol.

Arkitekt er Lie Øyen Arkitekter.

Ropeid – Nasjonal turistveg Ryfylke

3. juni åpnet ny rasteplass ved det gamle fergeleiet Ropeid langs Nasjonal turistveg Ryfylke. Det meste av fergeleiet har ligget ubrukt siden Sandsfjord bro avløste fergestrekningen Ropeid-Sand. Nå har ideen vært å rast og hvile med reparasjon av landskapet.

Det er lagt «betongmadrasser» rundt den opprinnelige holmen ved fergeleiet, i tillegg til små og store møbelelementer, krakker, bord, lykter og lamper. Møblene er laget materiale fra resirkulerte plastbåter fra Ryfylke.

Arkitekt: KAP Arkitektur, i kombinasjon med servicebygget (nederste bilde) signert Jensen & Skodvin Arkitektkontor fra 2005.

Moskenes – Nasjonal turistveg Lofoten

Det stadig mer trafikkerte fergeleiet på Moskenes ytterst i Lofoten har fått nytt servicebygg med venterom og fem toaletter, inkludert et handikaptoalett. Anlegget, utført som en enkel paviljong med panoramautsikt mot innseilingen, åpnet 11. juni.

– Taket, som også strekker seg over uteområdet rundt bygget, er utformet som en lampeskjerm. Dette vil fungere som et lyspunkt ytterst på kaikanten og blir godt synlig ved innseilingen også i mørketiden, forteller arkitekt Håkon Aasarød.

Arkitekt: Vardehaugen Arkitekter AS.

Mortensnes / Ceavccageađgi – Nasjonal turistveg Varanger

Mortensnes langs Varangerfjorden, på sørsiden av Varangerhalvøya, er del et rikt og særpreget kulturminneområdene i Skandinavia, etter 10.000 års kontinuerlig bosetting. Her ligger et museum som drives av Varanger Samiske Museum.

I samarbeid med Nesseby kommune har Statens vegvesen fornyet parkeringsplassen og adkomsten til museet, oppgradert kulturstier i landskapet og styrket informasjonen om området, blant annet med en skulptur som illustrerer landhevingen etter siste istid.

Landskapsarkitekt: Inge Dahlman, Asplan Viak.

Roni Horns kunstinnstallasjon – Nasjonal turistveg Havøysund

Strekningen fra avkjøringen på E69 til veien stanser i Havøysund er kanskje den mest fantastiske av alle de nasjonale turistveiene. 30. september blir prosjektet en attraksjon rikere med amerikaneren Roni Horns kunstinstallasjon åpnes for publikum. Den skal sette fiskeværet Havøysund på det internasjonale kunstkartet og sammen med Steilneset Minnested i Vardø styrke Finnmark som besøksmål. Horn er kjent for sine monumentale glasskulpturer.

Kunstverket er to glassobjekter som er omsluttet av et bygg som beskyttelse og er en del av helheten. Arkitekt: Jensen & Skodvin Arkitektkontor AS.

PÅ KUNSTKARTET: To glassobjekter, omsluttet av et bygg, står klar for den som reiser fylkesvei 889 til ende i september.
71 GRADER NORD: Vakre Havøysund, med vindparken på toppen av Havøya.
PAUSE: Selvika rasteplass har toalett og vindbeskyttet hvile- og skifteplass med sykkelparkering.

Neste år

I 2022 skal det åpnes fire prosjekter i regi Nasjonale turistveger:

Ved Hestad kapell (langs Nasjonal turistveg Gaularfjellet) kommer et særpreget toalett, forbedret parkering, ny utsiktsrampe og fornyet rasteplass med informasjon. Hestad kapell ligger naturskjønt til på en landtunge mellom Viksdalsvatnet og Hestadfjorden. Den vesle, brunbarkede kirken og området rundt er fredet.

På rasteplassen Espenes (Nasjonal turistveg Hardanger) kommer et moderne turistveganlegg med god utsikt nordover Sørfjorden fra en plattform med tak i rustfritt stål. Under taket blir det både sitteplasser og et servicebygg med tre toaletter og et handicaptoalett. Parkeringsplassen rommer 14 biler og to busser. Rasteplassen ligger langs riksvei 13, mellom Odda og Kinsarvik.

Utenfor Ålvik (Nasjonal turistveg Hardanger) skal rasteplassen Tyrvefjøra utstyres med et toalett ingen har sett maken til. Ved å bygge toalettet som en del av landskapet, ønsker arkitektene Helen & Hard å understreke hva man kaller de intime og nesten hemmelige kvalitetene på plassen. Det spektakulære byggverket består av to separate toaletter under et stort tak som synes å sveve over landskapet. Som byggemateriale i toalettenes yttervegger benyttes trær med sine stammer og røtter.

Rasteplassen ved Flesefossen (Nasjonal turistveg Ryfylke) i Brattlandsdalen langs riksveg 13 mellom Nesflaten og Røldal skal totalrenoveres. En plattform i betong skal bære en langsgående konstruksjon i stål og tre og by på rastemuligheter og utsikt til fossen. Det nye toalettet innlemmes i konstruksjonen.