VAKKERT: Utsnitt av Moldepanoramaet. Foto: Molde kommune
VAKKERT: Utsnitt av Moldepanoramaet. Foto: Molde kommune

Norges beste utsikter: Moldepanoramaet

Se 222 fjelltopper fra Varden

Fra Varden (407 m.o.h.) kan man beskue byen, fjorden med holmer og øyer, og det berømte Moldepanoramaet med 222 delvis snøkledde fjelltopper.

Publisert Sist oppdatert

 

Motor presenterer en serie utdrag fra boka «Norges beste utsikter» av Veibok-redaktør Per Roger Lauritzen i NAF og Reidar Stangenes i Norsk Kulturarv. Boka er den fjerde i serie om reiser langs norske veier. Utsiktene som er valgt er ikke bare vakre, men bør besøkes for å gi innsikt og inspirasjon. Boka kan kjøpes her.

Tidligere artikler i samme serie:

Reinehalsen: Der naturkreftene og sanseinntrykkene er sterkest

Kongens Utsikt, Krokskogen: Kongelige rundskuer

Tanahorn: Berlevåg: Barentshavet neste!

Notodden, Rjukan og Vemork: Utsikt mot et mesterverk

Gjevilvannet: Storslått i Trollheimen

Titran på Frøya: Her tok stormen 140 fiskere

Sverresborg: Se en historisk by fra et historisk sted

Lillehammer: Toppen av Lillehammer

Drafnkollen: På en snurr øverst i Drammen

Fjellrekken ligger på sørsiden av Romsdalsfjorden, og en av de mest berømte toppene er Romsdalshorn med sine 1550 m o.h.

Den høyeste toppen er Store Vengetind på 1852 meter, og de fleste av de 222 toppene er over 1000 meter høye. 87 av fjelltoppene er synlige fra Molde sentrum, og tidligere var det denne utsikten som ble regnet for å være panoramaet.

Du får imidlertid «godt betalt» – hele 135 nye topper ekstra om du tar turen til Varden.

Turen til Varden tar ti minutter med bil eller en liten time til fots fra Molde sentrum. Fotturen kan du starte fra kaia i sentrum og få med deg både Reknesparken og Romsdalsmuseet før du tar fatt på bakkene opp Storlia.

På toppen ligger restauranten «Vardestua» som har åpent fra mai til oktober. Kaffe og svele og hjemmelaget potetball er en selvfølgelig del av menyen når du er på disse kanter av landet.

Romsdalsmuseet har godt med parkeringsplasser for den som har valgt å ha med seg bilen opp til utsiktspunktet. Romsdalsmuseet ble etablert i 1912 og er et av landets største og mest innholdsrike folkemuseer. «Bygata» viser typiske byhus fra førkrigstiden i Molde.

Du kan få en guidet omvisning eller rusle rundt på egenhånd. Museet ligger i et fint parkområde med andedam og frodige blomsterbed. Nyt gjerne en kopp kaffe på museets egen kafé.

Bybrannen i 1916 og bombingen i 1940 er de viktigste årsakene til at det meste av bebyggelsen i Molde er av nyere dato.

NY BY: Det moderne Molde med Bjørnsonhuset, Scandic Seilet og Aker stadion. Foto: Per Roger Lauritzen
NY BY: Det moderne Molde med Bjørnsonhuset, Scandic Seilet og Aker stadion. Foto: Per Roger Lauritzen

Den mest moderne bydelen finner vi på vestkanten med Aker stadion, Molde Fotballklubbs hjemmebane og Scandic Seilet som de mest framtredende byggverkene. Seilet er et 16 etasjer høyt hotell som ble åpnet i 2002.

Vegg i vegg med hotellet ligger kultur huset Bjørnsonhuset. Mange mener at en vandring langs kaikanten er like viktig som å finne den beste utsikten. I Molde bør du ta deg tid til begge deler.

Eventyrlige Romsdalen

På veien til eller fra Molde er det mange stoppunkter med en nærmest ikonisk status.

Trollstigen og Geiranger er to eksempler i øst og sør-østlig retning, og i nord ligger Atlanterhavsvegen.

Atlanterhavsvegen er en av de 18 Nasjonale turistvegene. Den ble åpnet i 1989, og i 2005 ble den kåret til det 20. århundrets byggverk.

For den som søker større utfordringer enn fotturen opp til Varden, er også Romsdalen full av muligheter, så hvorfor ikke stoppe en dag på Åndalsnes?

Åndalsnes er et trafikknutepunkt som du kanskje passerer uansett. Her tar FV64 av til Molde, og her kommer E136 fra Dombås og svinger mot Ålesund. Her finner vi også endestasjonen for Raumabanen.

Åndalsnes er også startstedet for Romsdalstrappa. Omtrent halvveis starter den imponerende steintrappa som leder deg opp til utsiktspunktet Rampestreken, 550 meter over havet. Den flotte Romsdalstrappa, bygget av sherpaer fra Nepal, fortsetter mot toppen av Nesaksla, 715 meter over havet.

Her får du en fantastisk 360 graders utsikt mot Romsdalsfjellene og Romsdalsfjorden.

Det er også mulig å forlenge turen slik at du går Romsdalseggen fra denne kanten. Da snakker vi imidlertid om en litt tøffere tur hvor riktig bekledning, gode sko og rikelig med mat og drikke er en viktig del av utrustningen.

Romsdalseggen har ry som en av våre vakreste fotturer.

Kommer du til Åndalsnes tidlig på en solskinnsdag, kan du ta bussen fra jernbanestasjonen og gå turen fra parkeringsplassen ved Venjesdalssetra. I sommersesongen går bussen alle dager klokka 9.30. Det er to alternative ruter beregnet til å ta mellom 6 og 7 timer etter vanlig DNT-standard.

Vil du vite mer?

Høyeste punkt i Molde kommune er Skåla, 1128 m o.h. Se NAF Veibok om Molde. Nyttige nettsider er www.naf.no/ruteplanlegger, www.kulturarv.no, www.ut.no, www.molde.kommune.no og www.visitandalsnes.com.