EN EVIGHET I DRAMMEN: Fra Drafnkollen har du oversikt over store deler av Drammen og marka bakenfor. I løpet av noen år har denne byen utviklet seg til et meget interessant stoppested langs en flott elv. Foto: Per Roger Lauritzen

Norges beste utsikter: Drafnkollen

På en snurr øverst i Drammen

Buskeruds hovedstad har mange muligheter for dem som ønsker oversikt over byen.

Publisert Sist oppdatert

Motor presenterer en serie utdrag fra boka «Norges beste utsikter» av Veibok-redaktør Per Roger Lauritzen i NAF og Reidar Stangenes i Norsk Kulturarv. Boka er den fjerde i serie om reiser langs norske veier. Utsiktene som er valgt er ikke bare vakre, men bør besøkes for å gi innsikt og inspirasjon. Boka kan kjøpes her.

Tidligere artikler i samme serie:

Reinehalsen: Der naturkreftene og sanseinntrykkene er sterkest

Kongens Utsikt, Krokskogen: Kongelige rundskuer

Tanahorn: Berlevåg: Barentshavet neste!

Notodden, Rjukan og Vemork: Utsikt mot et mesterverk

Gjevilvannet: Storslått i Trollheimen

Titran på Frøya: Her tok stormen 140 fiskere

Sverresborg: Se en historisk by fra et historisk sted

Lillehammer: Toppen av Lillehammer

Før het det seg at det var bedre med en dram i timen, enn en time i Drammen. Det var før det.

I Drammen skjer det nå masse positivt. I løpet av noen år har den litt triste byen vi stort sett reiste igjennom utviklet seg til et meget interessant stoppested langs en flott elv.

Hedersnavnet Elvebyen forteller sitt om hvor byens befolkning har klart å flytte fokuset.

Drammen ligger jo i en dal og dermed er det ganske lett å finne gode utsiktspunkter for dem som vil ha oversikt over byen og området rundt.

Undertegnedes favoritt i så henseende er Drafnkollen. Du kjører dit opp på noen minutter fra Strømsø. Der ligger idrettsklubben Drafns klubbhus meget høyt og fritt til og byr på suveren utsikt over Drammen by og traktene bortenfor. Du kan se fra fjorden og langt oppover dalen. 

I MARKA: Fra Drafnkollen er det kort vei til Blektjernstua og skogene innenfor.

Fra Drafnkollen er det også turvei rett inn i skogsområdene på sørsiden av byen. Etter bare en kilometer vei ligger den gamle Blektjernstua. Den er nå satt i stand som turistforeningshytte av Drammen og Oplands turistforening. Hytta kan leies av grupper til arrangementer og overnatting. Det er også mulig å overnatte i en gapahuk og en lavvo like ved. Hytta ligger ved Blekktjernet som blant annet byr på en flott badeplass. En artig jungelløype med ymse utfordringer blant trærne like ved er også populær.

Fra Blektjernstua kan du også vandre videre på stier inn skogsområdet sør for Mjøndalen og Drammen.

I området mellom Sande, Vestfossen og Konnerud går fylkesgrensen mellom Vestfold og Buskerud.

Med sine dype daler, bratte åser, frodige blomsterenger og gamle kulturminner, er området vel verdt en oppdagelsestur. Her vandret dikteren Herman Wildenvey fra Nedre Eiker i sine yngre dager. Det påstås også at mestertyven Ole Høiland hadde flere skjulesteder her.

Dette er et naturskjønt skogsområde som er mye brukt av lokalbefolkningen. Det byr på over sju mil med blå-merkete stier så også de som ikke er kjent bør ha gode muligheter til en fin turopplevelse i området.

Spiralen og Finnemarka

Fra Drafnkollen ser du også over byen og dalen mot høyblokka på Buskerud sentralsykehus. Bak det borrer «Spiralen» seg inn i fjellet.

Dette er en av Drammens største turistattraksjoner og ble åpnet i 1961 da Drammen feiret 150-års jubileum.

ATTRAKSJON: Spiraltoppen byr på god utsikt nordover langs Drammenselva.

Da hadde man tatt ut 70 000 kubikkmeter stein i Bragernesåsen og laget en 1650 m lang tunnel som stiger i forholdet 1:10 i seks 360 graders slynger, med en høydeforskjell på 150 m.

Spiraltoppen er også et flott utsiktspunkt hvor du ser mye av det samme som fra Drafnkollen, men altså i motsatt retning.

Ved Spiraltoppen ligger Friluftsmuseet. Det er en del av Drammens museum og byr på 25 bygninger fra hele Buskerud. Bondekulturen før industrialiseringen er den røde tråden i museumsanlegget, som også rommer kulturlandskap i tillegg til bygningene.

Blant husene er en gjestgivergård fra Vikersund, en klokkergård fra Lier, en smie fra Nedre Eiker, et fjøs og en seter fra Nore, en bygdesag fra Øvre Eiker, en husmannsplass fra Eggedal og et helt tun fra Numedal.

Spiraltoppen er også et viktig utgangspunkt for turer til fots eller på ski i Finnemarka. Det samme som virket forlokkende på de førstebureiserne i Finnemarka trekker i dag til seg friluftsinteresserte mennesker i tusentall. Her kan de fiske og jakte. Her kan de plukke bær og sopp, og her kan de gå på tur hele året. Her finnes det en rekke merkede turløyper både sommer og vinter og gode muligheter enten man vil gå på ski eller beina, eller ta sykkelen fatt.

Det omfattende vei- og stinettet gir mange muligheter for turer av variert lengde. Området egner seg dermed for folk i alle aldre, enten de vil på lange eller korte turer. Ikke minst har mange familier funnet ut at her er det turmuligheter for dem alle – samtidig.

Elvelangs i Elvebyen

Både fra Drafnkollen og Spiralen ser man også utover noen av Drammens andre viktige  turmuligheter og stoppesteder.

I Elvebyen er det naturlig nok Drammenselva som bør være det første. Elva regnes som nummer seks på lista over Norges lengste, men er landets nest største målt i vannføring.

ELVEBYEN: Stadig flere tar turen langs Drammenselva både til fots og på sykkel. Foto: Norsk Friluftsliv

Lange perioder med treindustri og annen forurensende virksomhet etterlot seg en langtfra ren elv. Noen hundre millioner kroner senere og mye arbeid er de gamle syndene rettet opp i og elva er igjen så ren at den er en god lakseelv. Den regnes faktisk som Norges åttende beste lakse-elv målt etter gjennomsnittsfangsten de siste 10 år.

I løpet av noen år har det også blitt etablert en turvei langs elva gjennom hele Drammen kommune og mange grønne lunger langs elva.

Den særpregede gangbrua Ypsilon er blitt elvas fremste kjennetegn og binder sammen gangvei- og turistområdene på begge sider av elva. Brua ble åpnet i 2008 og går mellom roklubbens lokaler på Bragernes-siden og Papir-bredden kunnskapspark på Strømsø. Sistnevnte rommer blant annet høyskole og moderne bibliotek.

På Strømsøsiden ligger også Drammens museum som er viktigste kulturminne i kommunen. Det rommer kunst- og kulturhistorie og er fylkesmuseum og galleri for Buskerud, samt den prisbelønte Lychepaviljongen fra 1990 med varierte utstillinger og kafé.

HISTORIE: Drammens museum er byens viktigste kulturminne og har avdelinger flere steder.

Drammens museum driver også det nevnte friluftsmuseet på  Spiraltoppen og den flotte Gulskogen gård og park fra 1790-årene, litt lenger oppe i byen. Gulskogen er et unikt og fredet kulturminne som med sine interiører og parker er åpne for publikum i sommer.

Vil du vite mer:

Høyeste utsiktspunkt i Drammen er Annevasshøgda, 557 m. Se NAF Veibok om Drammen. Nyttige nettsider: www.naf.no/ruteplanlegger, www.kulturarv.no, www.ut.no og www.visitdrammen.com.