NÅR LAMPENE LYSER: Når en rød lampe lyser på dashbordet, må du stoppe bilen med en gang. En gul lampe betyr at du har litt tid til å fikse problemet. Foto: Rune Korsvoll
NÅR LAMPENE LYSER: Når en rød lampe lyser på dashbordet, må du stoppe bilen med en gang. En gul lampe betyr at du har litt tid til å fikse problemet. Foto: Rune Korsvoll

Unngå havari i ferien

Når denne røde lampen lyser, må du stoppe med en gang

Lampene på dashbordet i bilen blinker om kapp. Men hva betyr de? Må jeg stoppe eller kan jeg kjøre videre? Det er viktig å vite før sommerens ferietur.

Publisert

Hvor mange varsellamper det finnes på en moderne bil vet jeg ikke. Det varierer litt fra modell til modell. En undersøkelse NAFs søsterorganisasjon i England gjorde blant sine medlemmer, avslørte at under femti prosent av de mannlige sjåførene og bare en tredel av kvinnene, vet hva de betyr. Det finnes imidlertid en viktig hovedregel: Begynner en rød lampe å lyse under kjøring, betyr det at du må stoppe umiddelbart og sjekke feilen. Er lampen oransje, betyr det at du kan kjøre til verkstedet.

Les også: Disse bilene går først i vrakpressa

Utformingen av varsellampene på de enkelte bilmodellene kan variere noe. Detaljene finner du i bilens instruksjonsbok. Her er en gjennomgang av de viktigste.

Oljetrykk

Motoren har for lite olje eller motoren har mistet oljetrykket. Fortsetter du å kjøre kan motoren få alvorlige skader.

Hva gjør jeg? Stopp umiddelbart, sjekk oljen. Hvis nivået er OK, ring etter hjelp.

Bremsefeil

Denne lampen indikerer at det er en alvorlig feil med bremsene på bilen. Det kan være for lite bremsevæske eller at ett av de to bremsesystemene har sviktet.

Les også: Triksene som gjør at du kan kjøre langt på dekkene

Hva gjør jeg? Sjekk bremsevæskenivået og ta bilen til verksted for kontroll.

Motortemperatur

Temperaturen på kjølevæske er for høy på grunn for lite væske i systemet eller feil på kjølevifte. Dersom motoren koker og du fortsetter å kjøre, kan skadene bli store.

Hva gjør jeg? Stopp, sjekk nivået på kjølevæsken og ta bilen til verksted for sjekk.

Lading

Synker ladespenningen til under 13 Volt, lyser denne lampen. Det betyr at batteriet ikke får tilstrekkelig lading. Dynamoreimen kan ha røket eller at batteriet er kaputt.

Hva gjør jeg? Bilen må på verksted for å sjekke det elektriske anlegget.