HJELP I NØDEN: Opel Onstar kan hjelpe deg med det meste, inkludert automatisk tilkalling av nødhjelp. Onstar blir nå standard på de fleste av Opels biler i Norge. Foto: Produsenten
HJELP I NØDEN: Opel Onstar kan hjelpe deg med det meste, inkludert automatisk tilkalling av nødhjelp. Onstar blir nå standard på de fleste av Opels biler i Norge. Foto: Produsenten

Når ulykken er ute

Nå tilkaller Opels biler ambulansen automatisk

Krasjer du, vil ambulanse automatisk bli tilkalt. Har du låst deg ute, kan Onstar-sentralen fjernåpne bilen. Dette er bare to av funksjonene til Opels nye Onstar system, som nå kommer i alle bilene som skal selges i Norge.

Publisert

– Onstar gjør at våre biler blir sikrere og åpner nye muligheter for mobile tjenester og underholdning. Utstyret bli nå standard på så å si alle våre biler, unntatt noen av de billigste utstyrsvariantene, sier administrerende direktør Bernt G. Jessen i Opel Norge.

Les også: Opels nye elbil kjører 400 kilometer

 I USA har General Motors hatt Onstar i sine biler i 20 år allerede. Totalt er rundt 6 millioner nødanrop registrert. Bilen vil alltid være knyttet til internett, og det åpner uante muligheter for kommunikasjon. En alarmsentral i England, som også vil ha norsk-talende betjening, vil være hjertet i systemet. Blir du utsatt for en ulykke der en kollisjonspute utløses, vil operatøren forsøke å få kontakt med noen i bilen. Hvis det ikke lykkes, varsles nødetatene, som samtidig får nøyaktig posisjon for bilen.

Les også: Dette er de sikreste bilene for familier med barn

Er du vitne til en ulykke eller trenger nødhjelp selv, kan du også trykke på nødknappen i bilen og få kontakt med sentralen. Dersom bilen din blir stjålet, kan operatøren på alarmsentralen sende et signal til bilen som gjør at den ikke kan startes igjen. I USA, hvor General Motors allerede har flere millioner Onstar-brukere, kan operatøren også stanse biler som er på flukt fra politiet. Foreløpig er ikke dette tillatt i Europa.

Les også: Nå skal boten for mobilbruk bak rattet økes

På et elektronisk kart på mobilen, kan du også finne igjen bilen din. Onstar-sentralen kan hjelpe deg med å finne en god restaurant i nærheten, booke hotell og mye annet. EU har bestemt at alle nye biler må ha en slikt system fra mars 2018.

Bilen har også en egen ”privat-knapp” som du kan trykke på dersom du ikke ønsker at andre skal se hvor du befinner deg.

Det første året vil Opels kunde kunne bruke systemet gratis. Deretter blir det en årlig avgift på rundt 1000 kroner.