KUNSTUTSTILLING: Denne Tesla Model 3 er arena for en høyst spesiell kunstutstilling.

Kunstutstilling i Finn-annonse:

Slik har du aldri sett en Tesla før

Tre kunstnere har utsmykket og dekorert en Tesla. Her er resultatet: En høyst spesiell kunstutstilling, som du kan se på Finn.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg har jobbet mye med kunst i det offentlige rom. Internett er kun et nytt offentlig rom å innta, sier Marius Presterud.

Han og to andre kunstnerne, Andreas Ervik og Monika Grabuschnigg, har brukt Teslaen til Marius som arena for et høyst spesielt kunstprosjekt. De har pyntet den ett år gamle Tesla Model 3 med det mange vil mene er spesiell kunst:

En Tesla dekorert med rosemaling i leire, bier som har inntatt et avglemt bruskrus på taket, og en skulptur i leire plassert på panseret. Bilsjåføren er rester av et menneske.

Fotografen Siv Dolmen har tatt bildene, og nå er bilen lagt ut for «salg» på nettstedet Finn.no. Der ligger den som en hvilken som helst bilannonse.

Bildeserie
– klikk på pilene oppe i hjørnene for å se flere bilder:

KUNSTUTSTILLING: Rester av et menneske etter «den store katastrofen». Foto: SIV DOLMEN
KUNSTUTSTILLING: Levende vesener inntar bagasjerommet. Foto: SIV DOLMEN
KUNSTUTSTILLING: Klistremerke på støtfangeren. Ser du Audi-logoen og Mercedes-logoen? Foto: SIV DOLMEN
KUNSTUTSTILLING: Fuglereir i oppbevaringsrommet i dashbordet. Foto: SIV DOLMEN
KUNSTUTSTILLING: Disse Wunderbaumene får du ikke kjøpt på butikken. Foto: SIV DOLMEN
KUNSTUTSTILLING: Det ser egentlig ut som en helt vanlig Finn-annonse.

Hellig sted

Kunstutstillingen har fått navnet «incubation highway» på engelsk.

Inkubasjon betyr at man legger seg til å sove på et hellig sted – i dette tilfellet i en Tesla. Utstillingen viser hva som kan skje med en bil 100 år etter «den store katastrofen», hvor det bare er rester av førerens armer på rattet, fugler har inntatt oppbevaringsrommet i dashbordet, og en skorpion er i bagasjerommet.

– Tesla er et fenomen, sier Marius Presterud, som er hovedansvarlig for utstillingen. I tillegg til å være kunstner er han også psykolog, med base i Berlin.

– Sansen for Tesla

Han pendler ofte til Norge for kunstoppdrag. Da reiser han i Teslaen sin – som han også bruker som overnattingssted og som kontor.

– Har dere gjort dette av kjærlighet til Tesla?

– Jeg har sansen for Tesla, men jeg har ikke lojalitet til Tesla.

Lurte Finn

Men hvordan i all verden har kunstnerne greid å omgå kontrollen til Finn?

– Jeg la først ut bilen som en vanlig annonse, med vanlige bilder av bilen. Deretter endret jeg teksten, og byttet ut bildene.

Teksten på annonsen er en del av utstillingen. Den er skrevet svært filosofisk, på avansert engelsk, og må tolkes av leserne.

– Har dere fått noen reaksjoner?

– Vi var redd Finn ville reagere. Men de har ikke gjort det, kanskje fordi de ikke har sett den enda. Ingen har heller rapportert annonsen vår, og så langt har 3600 sett den. Flere av dem har reagert positivt, sier kunstneren.

Annonsen ble lagt ut for fem dager siden.

500.000 kroner

– Selger du bilen for annonsert pris, 500.000 kroner?

– Det ville være rart om noen kjøper til den prisen. Det er mer enn det jeg ga for den. Jeg satte en pris fordi systemet til Finn tvinger oss til å sette en salgspris.

Kunstutstillingen har faktisk fått offentlig støtte, i form av et kunstnerstipend fra den østerrikske hjembyen til Monika, den ene kunstneren.

Etter at bildene ble tatt ble de fleste kunstverkene ødelagt på grunn av materialene de er laget av.