DYR OG GOD: BMW iX koster fort over en million, men for mange vil den være verdt prisen.Foto: ØIVIND A. MONN-IVERSEN
Test: BMW iX 50
Kan virkelig en bil til over millionen være verdt prisen? Svaret er ja
Med maks score i to kategorier og et skyhøyt gjennomsnitt, setter BMWs stolthet ny poengrekord i Motors tester. Men bilen koster godt over millionen, så her er det mye som kan diskuteres.
Vi starter like godt med det mest kontroversielle punktet som gir 10 poeng:
Design.
Dette er selvsagt høyst subjektivt.
Og sjelden har vi kjørt en bil som vekker sterkere følelser enn denne.
Designikon
Vi kan like gjerne trekke paralleller til en Fiat Multipla eller en Ford Scorpio av andre generasjon – som til de største designikonene i bilhistorien.
Annonse
Begeistret
Motors grunnholdning til design er uansett den samme som førte Hyundai Ioniq 5 og Kia EV6 opp til poengrekorden som sto inntil i dag:
De som våger å gjøre noe nytt og annerledes i en bransje der kompromissene og profitten styrer mye, får applaus fra oss.
BMW iX 50
86 poeng
Herlig miks av sjåførmoro og familiehygge. Liker du i tillegg designet, så er det bare økonomien det står på... Overflod av krefter, klasseledende komfort, men mindre bagasjeplass enn karosseriet tilsier.
Komfort
9/10
Svært behagelig støynivå, høy fjæringskomfort (luftfjæring), forseter med alle justeringsmuligheter, massevis av plass i baksetet. Panoramatak gir mer lys og ytterligere trivsel. Alle funksjonene på berøringsskjermen krever tilvenning, men rattet i midtkonsollen er et ypperlig verktøy.
Design
10/10
Vi applauderer mot og nytenkning, og gir det omdiskuterte eksteriøret 10 poeng. Og den ser bedre ut i trafikken enn på bilder. Det svevende og lett krummede instrumentpanelet passer bedre i en SUV enn i en liten sporty BMW, men vi vurderte å trekke et poeng for de tivolipregede instrumentene.
Kjøreegenskaper
10/10
Formidabelt med krefter, og følelsen forsterkes når det foregår nærmest lydløst i en stor og høyreist bil. Likevel skjer det hele svært sivilisert, uten sporing og hjulspinn. Også på svingete og mer krevende vei leverer iX på forventet BMW-nivå, med presis styring og et finjustert understell.
Miljø og forbruk
9/10
I vår store vintertest i slutten av januar, kom vi 503 km med en utstyrsversjon med offisiell rekkevidde (WLTP) på 591 km, innen batteriet var tomt. Det gir et avvik på snaue 15 prosent. Det er blant de bedre, men litt skuffende sammenliknet med det strålende resultatet til BMW iX3 året før.
Utstyr
9/10
BMW er blitt flinke til å sette sammen utstyrspakker som både dekker fornuften og ønsket om litt luksus. Utover en greit utstyrt grunnversjon, kan du velge blant annet seks ulike sete- og interiørstiler og fem ulike felger – selvsagt mot ulike pristillegg
Praktisk
7/10
Bagasjevolum på 500 liter er skuffende i en femseters familiebil på nesten fem meter. Men bagasjerommet er lettlastet, og med sikkerhetsnett opp til taket, bør de fleste familier klare seg, selv i påskeutfarten. Alternativt kan man utnytte den klasseledende hengervekten på 2500 kilo.
Pris
7/10
Du kan såvidt lirke deg under millionen, hvis du nøyer deg
med metallic og vinterhjul. Men ingen gjør det. Her har man budsjett til å havne et godt stykke over. Noen nykommere i klassen gir mer plass og utstyr for et par hundre tusen rimeligere. Likevel framstår iX som svært konkurransedyktig.
Driftskostnader
8/10
BMW tilbyr serviceavtaler med ulikt innhold. Vi tipper de fleste kunder i denne prisklassen, går for den mest omfattende. Da er i praksis alt av vedlikehold og slitasjedeler, bortsett fra dekk, inkludert. BMW har fått solid erfaring med elbiler, og generelt rapporteres det om lite feil.
Sikkerhet
9/10
Testet av EuroNCAP i desember i fjor, med 5 stjerner og generelt gode resultater (i prosent): 91 (voksenbeskyttelse), 87 (barnebeskyttelse), 73 (beskyttelse av myke trafikanter) og 81 (assistansesystemer). Bilen får spesielt ros for deformasjonssoner og effektive hjelpesystemer.
Annenhåndsverdi
8/10
Leaseplan forventer et årlig prisfall på 85-110 tusen kroner i året de neste tre årene for en solid utstyrt versjon med hengerfeste. Stort sprik i kroner, men ikke i prosent på en bil til nærmere millionen. Jo dyrere, desto vanskeligere å vurdere verdifallet.
Men det holder selvsagt ikke bare med mot. Et godt design skal appellere til sansene og kreve noe av betrakteren. Likegyldighet speiler kjedsomhet.
Og designet til iX har vokst på oss. Det vil si, vi ble ganske begeistret allerede da vi så bilen live i i Berchtesgaden i Tyskland tidlig i fjor høst. Men inntrykket er blitt forsterket. I de mørkere fargene blir bilen ganske diskret. I de lysere, blir vinkler og linjer og kontraster tydeligere.
Modererer seg
Vi tipper det er noen trofaste Motor-lesere som nå har sett bilen ute i trafikken, som gjerne modererer seg – ja, kanskje til og med innrømmer at de har skiftet mening – etter at de postet de første kommentarene for noen måneder siden.
Selv om iX har en sterk personlighet, er det tydelig at BMW også har latt seg inspirere av konkurrentene:
Setejusteringen som nå er felt inn i dørsidene, er lik den Mercedes har hatt i mange år.
Det krystalliknende materialet i girspak og setejustering er lik det Volvo har hatt i mange år.
Og trykknappene som åpner dørene de første centimeterne, kjenner vi fra stadig flere biler – men først fra Tesla.
Annonse
Ned fra pallen
Som vi påpekte med nevnte Hyundai og Kia: Er du ikke like begeistret for designet som oss, så står du fritt til å trekke fra de poengene du ønsker. Seierspallen til Motor står absolutt på gyngende grunn.
Vi gir også maks poengsum til iX i ytterligere to kategorier: Komfort og kjøreegenskaper. Og her er vi nok ikke like åpne for diskusjon.
Gjennomarbeidet
Definerer man komfort med stikkord som støynivå, fjæring og seter, så samler iX en haug med plusser.
Som på mange andre BMW-er er ikke støynivået spesielt lavere enn konkurrentene når vi bruker decibelmåleren. Men frekvensene er behageligere for øret, og selve lydbildet mindre varierende på ulike typer underlag.
Dette underbygger inntrykket av en solid og gjennomarbeidet konstruksjon.
Og kanskje er det nettopp derfor vi ikke sitter igjen med noen aha-opplevelse av å kjøre iX med luftfjæring.
Hadde vi kunnet gjøre direkte sammenlikninger med en bil med konvensjonell fjæring, ville vi nok registrert ulikheter under enkelte typer kjøreforhold.
Men poenget vårt her er at det er bygget inn så mye grunnleggende dynamikk og komfort i bilen, at luftfjæringen knapt merkes under normal bruk.
Det er med andre ord en anerkjennelse av ingeniørjobben.
Annonse
Univers av menyer
Men med tanke på blant annet maksimal framkommelighet eller maksimal aerodynamikk, er det naturligvis supert at bilen kan heves og senkes etter behov.
Enkle betjeningsfunksjoner er også et komfortelement. Og her er ikke iX like umiddelbart en vinner. Det krever noen timer å venne seg til det svært omfattende universet av menyer og bilder og apper og skjerminndelinger og farger.
Det kan altså virke litt kaotisk i starten. Men her er det et poeng at man kan konfigurere og tilpasse dette systemet etter eget behov.
I løpet av en kjøretur bruker man kanskje tre–fire funksjoner – ikke 40–50, slik skjermene inviterer til.
Drømmeland
Etter en stund har man dette i fingrene. Det vil si, man har fingrene rundt hjulet i midtkonsollen, og styrer mer eller mindre alt derfra.
Vi rørte knapt skjermen andre ganger enn da vi justerte klimaet – som vi forøvrig synes er i overkant knotete.
Det er også mulig å bruke stemmestyringen til mye av dette, forutsatt at man ikke tukler for mye med kommandoene eller må ta hensyn til passasjerer på vei til drømmeland.
Annonse
Énpedal
iX har tre kjøremoduser: Et sportslig, et økonomisk og et til normalt bruk – som den også alltid starter i. En interessant detalj her er indikatoren som viser deg rekkevidden i de ulike modusene – i samme bilde.
I tillegg får du både gjenstående rekkevidde og prosentnivå på batteriet tydelig i synsfeltet.
Svært behagelig
Et lite vipp på girspaken gir deg maks regenerering på énpedalnivå, altså at du kan styre både gass og brems med gasspedalen.
Eller så kan du justere graden av regenerering i ulike trinn via skjermen.
I det daglige har du uansett en adaptiv regenerering, som automatisk tar ut avstand til annen trafikk, eller reduserer farten inn mot rundkjøringer og kryss. Svært behagelig.
Annonse
God samvittighet
iX leverer uhorvelig med krefter. Den vanvittige akselerasjonen er noe du aldri trenger, med mindre du har inngått et veddemål med et bensinhode og bestilt en lukket bane for å kåre en vinner.
Og har du først overført et sjusifret antall kroner til BMW-forhandleren, så kan du med god samvittighet løse ut bonusen ved å presse ned høyrefoten når det passer seg slik.
Liten nisje
Joda, du kommer deg ned på et sekssifret beløp også – selv med vinterhjul og elektrisk hengerfeste og metallic lakk.
Uansett havner iX 50 nærmest i en nisje, uten direkte konkurrenter.
Det gjør det litt vrient å vurdere konkurransekraften til iX rent prismessig. Audi e-tron og Mercedes EQC gir mye av den samme komforten, plassen, luksusfølelsen og statusen, men de er både litt rimeligere, og – ikke minst – de har langt dårligere rekkevidde.
Annonse
Rekkevidde
Disse to konkurrerer mer direkte med BMW iX 40, som er et par hundre tusen rimeligere enn vår testbil. Men den har også rundt 2o mil dårligere rekkevidde, nesten 200 hester færre og 50 kW lavere fart ved hurtigladeren.
Det er nok også et par kinesiske nykommere som gjerne vil inn på radaren til potensielle kjøpere av disse tyskerne, men her skorter det både på status og egenskaper. Og Tesla X selges ikke i Norge i øyeblikket, i påvente av en oppgradert versjon.
Uansett, iX er overlegen Tesla X på komfort og kvalitetsfølelse. Og den er bedre enn de øvrige konkurrentene på rekkevidde, prestasjoner – og design.
Derfor ender vi opp med at iX også har en konkurransekraftig pris, så absurd det enn kan høres. Dessverre er det i disse tider også en annen pris som må betales: En leveringstid som i øyeblikket strekker seg ut i 2024.