MANGE NYE ELBILER: Mange nye, spennende elbiler kommer til Norge i løpet av året – som Tesla Model 3 (fra oppe til venstre), Hyundai Kona, Nissan Leaf og Audi e-tron.
MANGE NYE ELBILER: Mange nye, spennende elbiler kommer til Norge i løpet av året – som Tesla Model 3 (fra oppe til venstre), Hyundai Kona, Nissan Leaf og Audi e-tron.

Disse bilene venter vi på:

32.000 nordmenn i kø for de nye elbilene

Nordmenns interesse for elektriske biler har ingen ende. Rundt 32.000 nordmenn har satt seg på venteliste til en av de nye elbilene som kommer i løpet av året. Noen tror at 30 prosent av alle nye biler som skal selges i Norge i år blir elektriske.

Publisert Sist oppdatert

Nøyaktig hvor mange nordmenn som til slutt kommer til å kjøpe, er usikkert.

Hos de fleste importørene må du betale et depositum for å reservere plass i køen. Pris og spesifikasjoner på bilen er ofte ukjent.

Hos andre er det gratis (Hyundai).

Noen oppgir tall på hvor mange som har undertegnet kontrakt (Nissan), mens andre igjen oppgir tall på hvor mange kunder som har vært innom butikken og skrevet seg på en liste.

Felles for alle som har en reservasjonsordning med betaling, er at kundene kan få disse pengene tilbake dersom de ombestemmer seg etter å ha sett og prøvekjørt bilen og fått en konkret pris.

Les også: Motor tester fire elbiler med lang rekkevidde

Sju nye, spennende elbiler er klare for det norske markedet i år. I tillegg er det mulig å reservere Mercedes EQC som kommer i 2019.

Hyundai forteller at 13.000 har skrevet navnet sitt på listen for elektriske Kona. Det koster ingen ting og er derfor det mest usikre tallet, når vi forsøker å få en oversikt over hvor mange som står i elbilkøen totalt.

3000 står på liste for å kjøpe Audi E-tron Quattro og over 4100 har tegnet kontrakt på nye Nissan Leaf.

Dette blir den første bilen i den nye elbil-bølgen når den kommer i slutten av februar. Nissan sier at de ikke har ventetid på bilene.

Les også: 10 tips som øker rekkevidde på elbil om vinteren

Legger vi sammen alle som har reservert bil midt i januar, kommer vi opp i rundt 30.000 personer.

Og det er i tillegg til dem som har tenkt å kjøpe en av de elbilene som allerede finnes i butikken i Norge.

Bestselgerne i 2017 var VW e-Golf med 6639 biler og BMW i3 med 5035 biler. Disse er fortsatt i salg i år.

De nye elbilene

Audi har så langt fått 3000 reservasjoner på sin nye E-tron Quattro som kommer neste år. 20.000 kroner koster det å stå på listen til denne premium SUV-en, som får en rekkevidde på 500 kilometer.

Hyundai Kona kommer til Norge til sommeren og er den første kompakte SUV-en med elektrisk drivverk. 13.000 kunder har til nå meldt sin interesse, uten å betale depositum for å stå på listen. Bilen får to batteripakker, med rekkevidder på 350 eller 500 kilometer. 

Jaguar i-Pace har rundt 1500 reservasjoner så langt. Depositum er på 10.000 kroner og ytterligere 2000 har satt seg på venteliste for bilen som kommer til høsten.

Kia Niro finnes i dag som hybrid og ladbar hybrid, men kommer sent i høst som ren elbil. Importøren har akkurat åpnet for å reservere bilen. Det koster 7777 kroner (ref. til 7 års nybilgaranti) og så langt har trolig rundt 1000 personer reservert.

Mercedes EQC blir den første elektriske bilen til den tyske luksusbil-produsenten. På norske veier kommer den ikke før i 2019. Rekkevidde og pris er ukjent, men likevel har «over 1.500» nordmenn betalt inn 20.019 kroner for å sikre seg en plass i køen.

Nissan Leaf. I februar/mars kommer nye Leaf til Norge og så langt har over 4.000 nordmenn skrevet kontrakt på bilen. Prisen er 245.900 kroner for den første utgaven med oppgitt rekkevidde på 380 kilometer.

Opel Ampera–e hadde opprinnelig 4000 nordmenn på venteliste. Det siste året har rundt 1000 kunder fått sin bil. En del av de opprinnelige kundene har falt fra, men trolig venter fortsatt rundt 2000 på bil.

Tesla Model 3. Til høsten kommer Teslas «folkebil» til Norge. Tesla er som vanlige tause om hvor mange som har betalt 10.000 kroner og reservert bilen eller hva den vil koste. Dersom det er like mange som sto i kø for Model S da den kom, er det snakk om 4000.