70 ER BRA: En batteriekspert anbefaler å lade Tesla-bilene, som denne Model S-utgaven, til rundt 70 prosent på daglig basis Foto: Tesla
70 ER BRA: En batteriekspert anbefaler å lade Tesla-bilene, som denne Model S-utgaven, til rundt 70 prosent på daglig basis Foto: Tesla

Sjekk Tesla-ekspertens ladetips:

Advarer mot å fullade Teslaen for ofte

Hvor mye skal du lade batteriet på Tesla og andre elbiler for at levetiden og ytelse skal optimaliseres?

Publisert Sist oppdatert

Jeff Dahn er fysikkprofessor ved Dalhouise University i Nova Scotia, Canada, leder av et forskningsfellesskap med Tesla på batteriutvikling, og har det siste året jobbet spesielt med å optimalisere varigheten på li-ion-batterier.

Han anbefaler å lade batteriet til mellom 70 og 80 prosent av maks hvis ditt mål er å øke batteriets levetid så mye som mulig, ifølge nettstedet electrek.co, et av de bedre nyhetsstedene for elbiler generelt og Tesla spesielt.

Tesla selv anbefaler en grense på 90 prosent på den daglige ladingen, mens Elon Musk, sjefen sjøl, i enkelte sammenhenger nylig har uttalt at 80 prosent kan være en bedre normalgrense.

Les også: Jubler for nye Model 3

Dahn sier at ditt kjørebehov selvsagt må legge føringer for ladevanene. En Model X-eier som har mål om å ha bilen i 20 år fikk følgende anbefaling fra Dahn, i følge nettforumet Tesla Motor Club:

– Jeg vil anbefale å lade opp til 70 prosent på daglig basis, og så fullade til 100 når du skal på langtur.

I følge Electrek vil flertallet av batteripakkene på Teslas biler miste fem prosent av kapasiteten i løpet av de første 100 000 kilometrene, mens trendlinjene indikerer at de vil kunne gå ytterligere 300 000 kilometer før batteriets kapasitet er nede på 90 prosent.

Les også: Advarer mot Tesla-boble