STATISTIKK-SJEF: Øyvind Solberg Thorsen, adm. direktør i Opplysningsrådet for Veitrafikken (OFV). Foto: Peter Raaum
STATISTIKK-SJEF: Øyvind Solberg Thorsen, adm. direktør i Opplysningsrådet for Veitrafikken (OFV). Foto: Peter Raaum

OFV avviser feil om elbil-salget:

– Elbil-statistikken lyver ikke

Opplysningsrådet for Veitrafikken (OFV) tilbakeviser at statistikken over elbil-salget i Norge gir et feilaktig bilde. – Vår statistikk er korrekt, sier Øyvind Solberg Thorsen, adm. direktør i OFV.

Publisert Sist oppdatert

OFV utarbeider og publiserer offisiell registreringsstatistikk for kjøretøy i Norge.

Motor.no skrev nylig at to bilmodeller – Kia Soul og Nissan Leaf – kommer dårlig ut på elbil-statistikken fordi store deler av deres salg er bruktimporterte biler, som er så godt som nye. Og at det reelle nybilsalget derfor er annerledes.

Det resonnementet avviser OFV fullstendig.

Les også: Vi har testet fire elbiler som rekker langt!

– En bil som bruktimporteres til landet og så selges som «ny» i Norge er per definisjon ikke en ny bil dersom den har vært registrert i et annet land først. Det gjelder uansett om den kun har gått én eller ti kilometer. Det hjelper heller ikke om plastikken fortsatt sitter på dørene, slik det vises til i artikkelen. Disse bilene inngår i totaltallene for førstegangsregistrerte biler, men tas ikke med i registreringsstatistikken over nybilsalget, sier OFV-direktør Solberg Thorsen.

– Vi skiller mellom førstegangsregistrerte nye kjøretøy og førstegangsregistrerte bruktimporterte kjøretøy. Det fremgår tydelig i all kommunikasjon fra OFV at det mediene gjengir som «bilsalget» hver måned er knyttet registreringstallene for nye, førstegangsregistrerte biler i Norge. Den statistikken omfatter altså bare nye biler, og ikke bruktimporterte biler uansett hvor «nye» de måtte være. Det gjøres ingen unntak fra denne regelen, heller ikke for elbiler, sier Solberg Thorsen.

Les også: Solgte 1000 elbiler på fem dager

– Om premisset for statistikken gir et godt nok bilde av faktiske forhold – og om reglene eventuelt bør endres – er et spørsmål vi er villige til å diskutere og eventuelt gjøre noe med. Men vi vil ikke gå på akkord med kravet om å presentere 100 prosent korrekt og etterprøvbar informasjon om kjøretøyparken og bilsalget i Norge. OFV gjør alt for å ha korrekte tall i all statistikk vi presenterer. Det har vi alltid gjort og slik vil det også være framover, sier han.

– Valg av ord er viktig. Ikke minst i en tittel. Og når motor.no bruker tittelen «Slik lyver elbilstatistikken» knyttet til sak om registreringstall fra OFV, bidrar det til å skape tvil om vår troverdighet. Det er unødvendig – men først og fremst er det feil. For vår statistikk er korrekt, sier Øyvind Solberg Thorsen.