LANDEMERKE: Etter noen forsinkelser ble Hålogalandsbrua i Nordland åpnet 9. desember 2018. Foto: Illustrasjon: Dissing-Weitling

Nytt landemerke:

Dette er Norges nest lengste hengebru

Hålogalandsbrua kutter reisetiden mellom Narvik, Harstad og den regionale flyplassen Evenes med 18 kilometer, eller nesten 20 minutter.

Publisert Sist oppdatert

Hålogalandsbrua, Nordland
Åpnet: 9. desember 2018
Bompengefinansiering: 35 prosent bompenger, 65 prosent statlig finansiering
Prislapp: 3,8 milliarder kroner

Da Hålogalandsbrua like nord for Narvik åpnet 9. desember i år, skapte det en helt ny hverdag for folk i Harstad-Narvik-regionen.

Brua kutter reisetiden mellom Narvik, Harstad og den regionale fly- plassen Evenes med 18 kilometer, eller nesten 20 minutter.

Frem til nå har E6 nordover fra Narvik gått rundt Rombakfjorden, en svingete og dårlig strekning. Med den nye brua og fem kilometer ny vei blir reisetiden fra Narvik til Evenes på godt under én time.

LUFTIG ARBEIDSPLASS: I sommer arbeidet kinesere helt på toppen av brua, nesten 200 meter over Ofotfjorden. Det kinesiske selskapet var billigst blant de kvalifiserte som leverte tilbud på jobben. Foto: Bård Henning Larsen, Statens vegvesen

Brua er blitt et nytt landemerke og er bygget med to store tårn som kan sees på lang avstand. Den er også Norges nest lengste hengebru med en lengde på 1,5 kilometer og et spenn på 1145 meter.

Den må bare se seg slått av Hardangerbrua på Vestlandet som har et spenn på 1310 meter.

Brua skulle vært åpnet i sommer, men værproblemer og en konkurs hos en av entreprenørene gjorde at åpningen ble utsatt til 9. desember 2018, med statsminister Erna Solberg som snorklipper.

Les også: Den nye brua over Mjøsa kan bli bygget i tre