NY VEI: Slik ser nye E6 ved Mjøsa ut, fra toppen i 18. etasje på Mjøstårnet i Brumunddal.

Åpnet ny E6:

Seks mil med ny motorvei på fire uker

BRUMUNDDAL (Motor): I juli åpnes seks mil med splitter nye motorveier på Østlandet. Men i motsetning til på Vestlandet må bilistene betale bompenger fra første dag.

Publisert Sist oppdatert

Ny E6 langs Mjøsa

  • Statens vegvesen har bygget ny E6 langs Mjøsa fra Romerike til Kolomoen i Stange.
  • Nå bygger konkurrenten Nye Veier videre fra Kolomoen og nordover.
  • Så langt er det åpnet ny firefeltsvei helt til nord for Brumunddal. Før jul åpnes neste etappe opp til Moelv.

Onsdag åpnet samferdselsminister Knut Arild Hareide (KrF) ny firefelts motorvei fra Kåterud i Hamar til Brumunddal.

Samferdselsministeren stilte selv spørsmål om stedsnavnet Kåterud er passende for en KrF-er da han åpnet veien, og fortsatte:

– Det er et paradoks at jeg åpner en firefelts motorvei, siden jeg representerer et parti som snakker om den smale vei, sa Hareide – som syntes det var enklere da han i vinter tok første spadetak på et nytt dobbeltspor på jernbanen ved stedet Nykirke.

FORNØYD: Samferdselsminister Knut Arild Hareide er fornøyd med at Anette Aanesland (t.v.) og Nye Veier har bygget nye E6 både billigere og raskere enn budsjettert. Til høyre for Aanesland er Helge Orten, leder i Stortingets samferdselskomité.

59 kilometer

Åpning av 19 kilometer ny firefeltsvei ved Mjøsa er den første av tre store veiåpninger på Østlandet de kommende ukene.

  • Fredag 3. juli åpnes 13 km ny E134 mellom Damåsen og Saggrenda i Kongsberg og Øvre Eiker kommuner.
  • 30. juli åpnes ny rv 3/rv 25 mellom Ommangsvollen - Grundset/Basthjørnet i Løten og Elverum kommuner.

Til sammen blir det 59 kilometer med ny motorvei med midtrekkverk. Det meste med firefelt, men noen kilometer blir to- og trefelt.

Senere i år åpnes veiprosjekter andre steder i landet.

– Ganske unikt med tre veiåpninger, sier Hareide til Motor. Han skal selv stå for åpningen også på Kongsberg på fredag.

PÅ VEIÅPNING: Arthur Buchardt bygget Mjøstårnet. Onsdag var han med på åpningen av motorveien forbi det som er verdens høyeste trehus.

Ingen bompenger

På alle de nye veiene på Østlandet er det bompengeinnkreving fra første dag. Østlendingene er ikke så heldige som folk på Jæren og i Ryfylke, som lenge har kunnet kjøre gratis på det nye Ryfast-prosjektet.

Det store veiprosjektet åpnet for flere måneder siden, men bompengeinnkrevingen har ikke blitt iverksatt på grunn av korona-pandemien og reiserestriksjoner for spanske arbeidere, slik at bompengesystemet rett og slett ikke har blitt ferdig.

HER BOR JEG: Fremskrittspartiets entusiastiske stortingspolitiker Tor André Johnsen er blant naboene til den nye motorveien. Her viser han samferdselsminister Knut Arild Hareide nøyaktig hvor han bor

Minst 14 dager

Stavanger Aftenblad har tidligere meldt at de spanske teknikerne skulle komme 1. juli.

Men da Motor samme dag spurte kommunikasjonsrådgiver Øyvind Ellingsen i Statens vegvesen om de har kommet, visste han fortsatt ikke når de ankommer Norge.

– Dessuten vil det gå minst 14 dager fra de ankommer til bompengeanlegget er klart til å åpnes, sier Ellingsen.

Det innebærer trolig at det ikke blir bompengeinnkreving det meste av sommeren – og at alle bilistene kan kjøre gratis i Ryfast-prosjektet i hvert fall i fellesferien.

Mot Gudbrandsdalen

På E6 fra Brumunddal og nordover forsetter utbyggeren Nye Veier nå med veibyggingen.

Før jul åpner ytterligere 12 kilometer med firefelts motorvei fra Brumunddal til Moelv, før man går i gang med bygging videre mot Gudbrandsdalen – blant annet med ny bru delvis i tre over Mjøsa.

Drag row
NEI TIL BOM: Flere i Ringsaker vil ikke ha bomstasjoner på sideveiene. Da den nye veien åpnet protesterte de, og overrakte samferdselsminister Knut Arild Hareide brev med sin misnøye.
MJØSBRUA: Slik ser Mjøsbrua ut i dag. Om noen år står en helt ny bru med fire felt ferdig.