BILLIGST BEST: NAF testet fem kjølebokser til bil og fant at Carwise, den billigste av alle, var den som kjlte ned mat og drikke best. Foto: Tor Magnussen
BILLIGST BEST: NAF testet fem kjølebokser til bil og fant at Carwise, den billigste av alle, var den som kjlte ned mat og drikke best. Foto: Tor Magnussen

NAF-test av kjølebokser

Den billigste kjøleboksen var den beste

På en ferietur med bilen er en god kjøleboks, som holder mat og drikke kald, en god venn. NAF testet fem bokser i forskjellige prisklasser og ble overrasket da den billigste boksen – Carwise Coolbox – var den som hadde best kjøling.

Publisert

De fem boksene som ble testet var Carwise Coolbox, Biltema 49, Sun and Fun, Ezetil Electric Coole og TriStar. Testen ble utført sommeren 2014, men de samme boksene er på markedet i dag. Prisen på boksene ligger rundt 400-500 kroner.

Les hele kjøleboks-testen på naf.no

I vår test er det kjøleeffekt som står i fokus, men også praktiske egenskaper og størrelse vektlegges. Størrelsen på boksene er på rundt 25 liter og de rommer to til tre 1,5-liters brusflasker. Men selv om størrelsen på de ulike boksene er nokså lik, avslører testen viktige forskjeller i både kjøleeffekt, design og andre kvaliteter.
Kjøleeffekten er ikke imponerende i noen av boksene. Derfor kan det være smart å vente med pakkingen av boksen så tett opptil avreisetidspunkt som mulig, eller kople boksen til et 230-volts adapter før man kjører. Alle boksene trenger nemlig flere timer på å kjøle ned tilsvarende vanlig kjøleskaptemperatur.

Les også: Opp mot 70 grader i bilen

Våre målinger viser en nedkjøling på fem og seks grader etter to timer, og ca. ti grader etter fire timer. Testvinneren fra Carwise klarer 9,5 grader etter tre timer. Boksene Sun and Fun og Biltema har omformer til 230-volt innebygget, noe som er et pluss. De tre andre boksene må tilkobles en eventuell ekstern 230-voltsadapter for å kunne kobles til en vanlig stikkontakt. En slik omformer må da kjøpes i tillegg og koster 2-300 kroner.

Les også: 21 opplevelser i Skandinavia

Praktiske råd
Pass på at sirkulasjonsvifta på toppen av boksen ikke blir tildekket. Det vil medføre redusert effekt eller ødelagt kjøleelement i boksen. For sikkerhets skyld bør boksen settes på gulvet i bilen eller i bagasjerommet, og sikres med stropper. En boks på 20 kilo vil ved en kollisjon i bare 50 km/t komme forover med en kraft tilsvarende et halvt tonn.