EKSOTISK: Møns klint er en bratt kalksteinsklippe med en flott strand. Foto: Niclas Jessen/Visit Denmark

21 opplevelser i Skandinavia

Du trenger ikke alltid reise så langt for å se og gjøre noe nytt i ferien. Her er tips til små og store opplevelser langs veien i Norge, Sverige og Danmark. Noen er en hel reise verdt, andre er et fint stopp underveis til noe annet.

Publisert

1.
Rauker og badelagune, Gotland
Ved øya Asunden, nordøst på Gotland og øst for Slite, finner du noen av de flotteste raukene som er så spesielle for Gotland. Flere av steinformasjonene er mer enn to meter høye. Det går bilvei til øya. Mange av de gamle kalksteinsbruddene nord på Gotland er nå fylt med vann. Den blå lagunen i Ar er et av de populære badestedene.

TYPISK GOTLAND: Raukene, de høye kalksteinsformasjonene er helt spesielle. Foto: Helena Wahlman/Visit Sweden

Du som er NAF-medlem finner enda flere gode ferietips i Skandinavia i Motor nummer 3/2016. 

2.
Høyt og lavt, Steinsholt i Vestfold
Dette er Skandinavias største klatrepark med utfordringer for hele familien. Du klatrer mellom trærne, opp i høye klatretårn og i innendørs klatrevegger. Knapt 40 minutter fra Larvik langs Rv40. Høyt og lavt har ni klatreparker i Sør-Norge.

3.
Romsåsen gruver, Østfold
I Kykkelsrud, ca. 4 km vest for Askim, ligger Romsåsen gruver, de eneste nikkelgruvene i Norge som er åpne for publikum. Hver søndag i sesongen kan man bli med på en guidet vandring. Er du tøff, kan du rappellere 17 meter ned gjennom transportsjakten.

4.
Møns Klint, Sjælland
Danmarks høyeste klippevegg er spektakulær. Veggen er seks kilometer lang og 128 meter på det høyeste. Møns Klint ble dannet mot slutten av krittiden, for 75 millioner år siden, og består av kritt eller kalkstein. Det er mulig å gå en trapp helt ned til havet, men gå forsiktig. Det hender at biter av veggen raser ut.

5.
Knutholmen, Bremanger i Sogn og Fjordane
På øya Kalvåg har familien Fosse skapt et spesielt overnattingssted i det gamle sjøhusmiljøet som går for å være det største og best bevarte i fylket. Fisk og skalldyr går i akvariet utenfor, og maten lages av helt ferske råvarer (Martine, kokk og datteren i huset, har gått sin læretid på gourmetrestauranten Feinschmecker i Oslo). Øya har fastlandsforbindelse og byr også på spa, dykking, kajakkpadling, fisketur og galleri.

6.
Ven, mellom Sverige og Danmark
Midt ute i Øresund, med utsikt til land på begge sider, ligger den lille, paddeflate øya Ven. Øya er gul av rapsblomster, og de 1.200 utleiesyklene er like gule som dem. Den enkleste måten å komme seg rundt på øya på, er på sykkel. Sykle innom Vens glassfabrikk, og få med deg museet og observatoriet til Tycho Brahe, den kjente astronomen fra 1500-tallet.

7.
Heksebrenningen, Vardø
Vardø er det stedet i Norge hvor flest hekser ble dømt og brent på bålet. Mellom år 1598 og 1692 ble 135 personer anklaget og 91 henrettet som hekser i Finnmark. Steilneset minnested er et minnesmerke over ofrene for heksebrenningene i Vardø, og monumentet er reist på det stedet hvor hekseofringene skjedde. Stedet består av en minnehall tegnet av den sveitsiske arkitekten Peter Zumthor, og et flammehus av den fransk-amerikanske kunstneren Louise Bourgeois. Stedet vekker sterke følelser, og det New York-baserte magasinet Travel + Leisure har kåret det til ett av verdens 28 nye attraktive reisemål.   

BRENT SOM HEKSER: På Steilneset i Vardø ligger minnesmerket over de 91 som ble brent på bålet som hekser. Det er oppført av Statens vegvesen og ligger ved Nasjonal turistveg Varanger. Foto: Jarle Wæhler / Statens vegvesen

8. Kungsleden, Lappland
Kungsleden er en av Nordens mest berømte vandringsveier. Den er over fire mil lang (425 km), godt tilrettelagt og går gjennom storslagen natur i Lappland i Sverige. Veien strekker seg mellom Abisko i nord og Hemavan i sør og passerer blant annet Kebnekaisemassivet, Stora Sjöfallet, Kvikkjokk, Jäkkvik og Ammarnäs. 

9.
Glasriket, Småland
Øst i Sverige – i området mellom Kalmar og Växjö langs riksveiene 25, 28 og 31– ligger det som kalles Glasriket. Her har det vært blåst glass helt siden 1742. Kosta glasbruk er Sveriges eldste og ett av de mest kjente, men langs denne ruten finner du også små og store glassblåsere som produserer alt fra hverdagsglass til avansert kunstglass.

10.
Stemningsfulle Småland
Hestraviken i Småland (bare navnet Småland …), er barnevennlig, med sine røde og sjarmerende stuer. Det er litt som en eksklusiv campingplass, med veldig mye bedre mat enn de fleste campingplasser. Sjekk ut klatreparken og elgparken, rett ved. Hestraviken ligger like ved et vann (over veien), med badeplass og mulighet for å leie kano. Det er heller ikke langt til fornøyelsesparken High Chapparal. Astrid Lindgrens verden er to og en halv time unna.

EMILS RIKE: Småland er akkurat som vi kjenner det fra Astrid Lindgrens bøker. Foto: Johan Willner/Visit Sweden og Måns Fornander/Visit Sweden

11.
Grauballemanden, Århus
Århus er som et København i miniatyr. Sjarmerende, hyggelig, lett å komme rundt. I tillegg har byen Danmarks kanskje flotteste kunstmuseum, Aros.
I Moesgård museum like utenfor byen ligger Grauballemanden, et myrlik oppdaget i torvmyrene i 1954. Han ble trolig ofret og kastet i myra en gang for 2.300 år siden. Mannen var naken og halsen skåret pent over fra øre til øre, og liket er usedvanlig godt bevart. I løpet av noen år vil trolig nye og bedre målinger gi oss enda mer kunnskap.

OH BOY: Boy heter den gigantiske skulpturen i Aros kunstmuseum i Århus. Foto: Claes Bech-Poulsen/Visit Denmark

12.
Brufjell-hulene, Flekkefjord i Vest-Agder
De utrolig grottene ble skapt i løpet av istiden. Løypa er merket, og i normalt tempo tar det rundt en og en halv time å komme til grottene. Den er litt krevende, men metallhåndtak i fjellet gjør klatringen lettere. Kjør Rv44 (Nordsjøveien). Like før Åna-Sira er det avkjøring til Roligheten. Parkeringsplassen ligger 1 km fra turløypa opp til Brufjell. Gå langs veien mot stien.

13.
Gråbrødrekloster Museet, Aalborg
Danmarks fjerde største by er som en godtepose, med gallerier, morsomme butikker og koselige vertshus. Her kan du gå under jorden, bokstavelig talt. Midt i gågaten, under kjøpesenteret i Algade 19, står glassheisen som fører deg ned i det gamle gråbrødeklosteret tre meter under bakken. I det underjordiske museet finnes ruiner fra klosteret, skjeletter fra kirkegården og eldre funn fra Aalborg.

14.
Den gyldne omvei, Inderøy, Nord-Trøndelag
2,5 mil sør for Steinkjer er dette en hel liten opplevelse i seg selv. Veien går forbi små gårdsbutikker, gallerier og overnattingssteder. Ta turen innom tunet på Gangstad gård og kjøp iskrem av gårdens ferske kumelk. Stikk innom gårdsbutikken på Berg gård, en liten perle av en gammeldags landhandel. Nå har de også fått sitt eget akevittdestilleri.

15.
Med prærievogn, Samsø
Samsø er 22 landsbyer på en øy som bare er 28 kilometer lang. Det betyr herlig korte avstander på sykkel, i bil eller til fots – og alltid kort vei til en strand. Ferge forbinder øya med Jylland og Sjælland. På Samsø som også er den første øya i verden som er fullstendig drevet av fornybar energi, hovedsakelig fra vindmøller på land og i sjøen, leves livet langsomt. Så hvorfor ikke leie en prærievogn med soveplass og kjøre rundt øya med hest og vogn.

16.
Bo i trehytte, Brumunddal i Hedmark
Åtte meter over skogbunnen, oppe mellom trekronene, kan du overnatte trygt og til og med komfortabelt i Norges første godkjente tretopphytter. De fem hyttene har flott utsikt over skogen. De er vinterisolerte, vedfyrte og utstyrt med alt du trenger for en annerledes overnattingsopplevelse i trærne.

17.
Skåne, et eget land
Skåne er helt spesielt med sin særegne arkitektur, sine mange kunstnere og det vakre, flate landskapet. Gallerier og strender er stikkord her. Skal du overnatte i Skåne, anbefaler vi en av de typiske gårdene. Vi bodde på italienskinspirerte Idala Gård. Landskapet egner seg for å la øynene og hodet hvile, men vil du ha aktivitet, er sykling og rideturer to av mange tilbud du kan benytte deg av.

18.
Skulpturlandskap Nordland
Intet mindre enn en internasjonal kunstsamling med 35 kunstverk av kunstnere fra 18 land spredt over 34 kommuner i Nordland. Tanken er at skulpturen synliggjør omgivelsene slik at stedet får en ny dimensjon. Det er ikke mulig å få med seg alle på kort tid, men på kartet på hjemmesiden er det lett å finne en oversikt.

SKULPTURLANDSKAP NORDLAND: Installasjonen Varde av Per Kirkeby ved Fv452 ved Bjærangfjorden i Meløy, en sidevei til Nasjonal turistveg Helgelandskysten. Fv452 mellom Halsa og Vassdalsvik er alternativ kjørerute til Fv17 gjennom Svartistunnelen. Foto: Steinar Skaar / Statens vegvesen

19.
Dresintur, Skåne
20 minutter sørøst for Lund, langs den ni kilometer lange strekningen mellom Björnstorp og Veberöd, ligger en nedlagt jernbanelinje. Her kan man leie dresin og tråkke seg gjennom mildt og vakkert Skåne-landskap. Ta gjerne med egen pikniklunsj, eller bestill på forhånd og få med deg herlig skånsk tapas. (Smaksvandring tilbyr også andre turer med god mat underveis.)

20.
Flytende spa, Tromsø
På den gamle fiskeskøyta Vulkana som ligger til kai midt i sentrum mellom Polarmuseet og Kystens hus, kan du sitte i en stor saltvannsstamp på dekk mens sommernatten er lys over deg, eller vinden rusker i håret. Fiskeskøyta har både saltvannsstamp og badstue. Forhåndsbestilling for grupper og individuelle gjester.
Søndre Tollbodgate 7, 9008 Tromsø

21.
Jettegrytene i Nissedal, Telemark
Jettegryter er formet over lang tid ved at vann har fått steiner og grus til å sirkulere og forme dype groper i fjellet. Ved den vesle bygda Eikhom i Nissedal er dette blitt til et fantastisk badested. Jettegrytene ligger i en trang dal som blir godt oppvarmet sommerstid. De dypeste grytene er så dype at du kan stupe i dem. Andre steder kan du la deg flyte med vannet fra grop til grop.
Parkér ved kraftstasjonen en mil fra Telemarksvegen. Parkeringsavgiften går til å dekke vedlikehold. Følg den lange tretrappen som står igjen etter kraftutbyggingen opp til jettegrytene.