BEDRE OG DYRERE: Peugeot har piffet opp 3008.Foto: Øivind A. Monn-Iversen
Test: Peugeot 3008 (ladehybrid)
Bedre enn noen gang!
Årets bil 2017 har aldri vært bedre enn i 2020. Den har heller aldri vært dyrere. Men vi forsvarer et prishopp så lenge det inkluderer elektrisk drift i fem mil, firehjulsdrift og forbedret komfort.
Bilmodeller lanseres nærmest som splitter nye bare de har fått en større skjerm på instrumentpanelet eller et par nye farger i paletten. Men PSA-konsernet (Peugeot, Citroën, DS og Opel) har all grunn til å slå seg på panseret.
De kan nærmest okkupere rundkjøringa under Triumfbuen med sine nye ladehybrider proppfulle av avanserte løsninger.
Peugeot 3008 hybrid 2020
71 poeng
Drivlinje: 1,6 liter bensinturbo, 200 hk. og to elmotorer på 110 hk hver. Total effekt 300 hk, 520 Nm., firehjulsdrift, 8-trinns automat. Rekkevidde/Forbruk (WLTP): 59 km/0,13 l/mil. 0-100 km/t: 5,9 sek (fabrikktall). Toppfart: 240 km/t. Bilens vekt/maks nyttelast: 1840/415 kg. Dekkdimensjon: 205/55R19. Bagasjerom liter som 5-seter/hengervekt: 395/1250. Lengde/bredde/høyde/bakkeklaring: 445/184/162/22 cm.
Komfort
8/10
Utmerket samspill mellom motor og girkasse, uansett elektrisk eller hybrid-modus. Meget godt dempet motorstøy, og de store 19–toms sommerdekkene med støyvennlig dimensjon (205x55-19) har redusert dekkstøyen betraktelig. Litt stiv i lav fart. Gode seter.
Design
9/10
I manges øyne den lekreste kompakt-SUV-en. Selv etter fire år på markedet og mange biler på veiene, virker den frisk og spennende. Men det er spesielt interiøret – med sveipende linjer, delikate materialer og instrumentene på oversiden av det lille rattet – som begeistrer.
Kjøreegenskaper
8/10
Det lille rattet gir en spontan og sporty følelse, og gjør bilen litt leken. Effektmessig uhorvelig mye mer enn du trenger i Norge - men du verden så morsomt i blant! Girkassa responderer litt tregt på en tung gassfot, og verken dekk eller understell er bygd for å presse grenser.
Miljø og forbruk
7/10
To testturer på strøm under gode forhold og litt ulikt kjøremønster ga henholdsvis 48 og 51 kilometer. Med riktig bruk, altså hyppig lading, kjører du utslippsfritt i hverdagen. På langkjøring med tomt batteri endte vi på 0,57 (samme som teknisk like Opel Grandland).
Utstyr
8/10
På toppmodellen (GT) er det stort sett bare soltak, hengerfeste og litt bedre lyd du eventuelt trenger. På GT-line anbefaler vi blant annet adaptiv cruisekontroll, motorisert bakluke med fotsensor, 360-graders ryggekamera, tilhengerfeste og trådløs lading av mobilen.
Praktisk
4/10
Ladehybridenes største minus er bagasjeplassen som forsvinner. I 3008 reduseres volumet fra 520 til 395 liter, altså fra bra til dårlig. 60/40-delbar bakseterygg med skiluke. Kan trekke henger på 1250 kilo. Lys og luftig, bra plass i selve kupéen. Meget god bakkeklaring.
Pris
6/10
Vår utstyrsversjon – «GT-line», som er den rimeligste av to - ender på 562.000 kroner med vinterdekk, avtagbart hengerfeste og øvrig relevant utstyr. Mye penger. Men ofte ladet – og brukt riktig – har du en bil med svært lave kostnader i hverdagen.
Driftskostnader
7/10
Serviceintervall etter 30.000 km eller årlig, avhengig av hva som inntreffer først. Ny motor og drivverk med begrenset historisk data om eventuelle typiske feil og svakheter, men det forventes ingen større kostnader.
Sikkerhet
8/10
Fikk fem av fem stjerner av EuroNCAP i 2016. Beskyttelsen av de voksne i bilen er god og barna bak sitter svært trygt. Den automatiske fotgjengerbremsen virker godt. Nødbremseassistent, filholder og blindsonevarsel er standard.
Annenhåndsverdi
6/10
Biladministrasjonsselskapet Leaseplan anslår et årlig prisfall på 65-75.000 kroner i en treårsperiode. Det er på nivå med konsernsøsken Opel Grandland – og 5-10.000 kroner mer enn populære Toyota RAV4. Moderne ladehybrid med firehjulsdrift bør være attraktiv.
Nå er det 3008 sin tur.
Under skallet deler den stort sett alt med konsernsøsknene DS 7 Crossback og Opel Grandland.
Det vil si firehjulsdriften og de to elektriske motorene – i tillegg til den store bensinmotoren.
Den deler litt mindre med Citroën C5 Aircross, som kun kommer med tohjulsdrift og litt færre hester.
El til hverdags
I teorien handler det om dette:
To elektriske motorer på 110 hester hver, støtter den tradisjonelle 1,6 liter forbrenningsmotoren på 200 hester. Alle hestekreftene mobiliseres ikke samtidig, men såkalt systemeffekt er 300 hester og 520 Newtonmeter.
Firehjulsdrift sørger for grepet når alle hestene er i sving samtidig, eller mer relevant – når vinteren kommer.
I praksis handler det om at du får elektrisk rekkevidde til alle daglige gjøremål. Vi kom over fem mil da vi anstrengte oss for å komme lengst mulig. Nesten like langt da vi ikke gjorde det.
Du får et kraftoverskudd hinsides alt du trenger i hverdagen – men som du kanskje kan hente fram på en fest på noen bortgjemte bygdeveier.
Den klassiske disiplinen 0-100 km/t går unna på 5,9 sekunder. Et nærmest utenkelig tall før elbilenes tid. Og fortsatt ganske uvirkelig for det som primært er en konvensjonell forbrenningsmotor med en åttetrinns automatkasse.
Du får framkommeligheten til å klare alle de hindringene de færreste av oss møter – men som likevel gir en trygghet.
Og du får komfort og velvære som utgjør en trivselsfaktor de færreste konkurrentene kan matche.
Det var det positive. Vi har med andre ord ikke nevnt prisen og bagasjeplassen. Det kommer.
Annonse
Mer å være glad i
Bilprodusentene er opptatt av å redusere vekt. Og spesielt nå som tunge batteripakker skal inn i stadig flere modeller. Normalt vil vi hevde at en bil blir bedre av å bli lettere.
Men 3008 oppleves som et unntak.
Den har faktisk hatt godt av vektøkningen på drøye 500 kilo.
Nå ligger den tyngre og mer stabilt på veien. Borte er den ørlille nervøsiteten som skilte den fra de beste i klassen. Men fortsatt har 3008 sitt kvikke småbilpreg i bymiljøet, mye på grunn av det lille rattet med den umiddelbare responsen. Den er stor på landeveien, liten i byen – en ideell kombinasjon.
Et lavere støynivå underbygger inntrykket av en mer moden bil. Motoren høres knapt, bortsett fra ved kraftig akselerasjon. Og da sammenlikner vi med de mest sofistikerte firesylindrede motorene på markedet, ikke med den andre bensinmotoren Peugeot tilbyr i 3008 – den effektive, men snerrete, tresylinderen på 130 hester.
Stille og komfortabel
Ute av helelektrisk modus, viser hybridteknologien seg fra sin mest avanserte side. Overgangen mellom eldrift og bensindrift er umerkelig. Det vil si, du merker kanskje hvor sømløst og stillegående alt er.
Om ikke før, så i det øyeblikket du er tilbake i en fossilbil uten denne teknologien.
Også støyen fra underlaget er blitt vesentlig lavere.
Tidligere hadde konsernsøsken Opel Grandland – som vi nylig har testet i hybrid-utgave – et behageligere støynivå enn 3008. Nå klarer ikke øret å skille dem lenger. Begge tilhører de beste i klassen.
For 3008 handler det trolig om to faktorer: Isolerende batteripakker plassert der rumlestøyen tidligere fant vei inn i kupeen. Og nye dekk i mer støyvennlige dimensjoner (205x55-19) med mindre gummi mot asfalten, men fortsatt store og elegante i formen.
Totalt sett er 3008 nå helt i tetsjiktet også på komfort.
Annonse
Staselig cockpit
Smak og behag, men etter vår mening lager Peugeot de stiligste førermiljøene for folk flest. Cockpit-filosofien med det lille rattet som er flatt i over- og underkant og selve instrumenthuset over rattkransen – ikke inni – er både elegant og funksjonelt.
Du får dessuten instrumentene så høyt og midt i synsfeltet at et «head up display» er unødvendig. Litt uvant for dem som ikke har kjørt en nyere Peugeot tidligere, men fort å venne seg til. Vi har ennå ikke møtt noen som ikke klarer å finne en god kjøreposisjon her.
I mørket lyser det diskret blått over de store dørpanelene med de behagelige stoffoverflatene. Kupéen er i det hele tatt svært trivelig. Et skyvbart panoramatak gjør det selvsagt enda lysere og mer behagelig.
Den 8-toms store infotainmentskjermen fungerer helt greit, men det tar neppe lang tid før denne oppgraderes og blir litt større og litt skarpere.
Vi gjentar også vår kritikk av betjeningen av cruisekontrollen. Den sitter som en egen enhet, gjemt under rattet – som på franske biler flest.
Du må føle deg fram i et slags alpint landskap av girpadder og blinklysspaker. Greit nok, du lærer fort å bruke den. Men med dagens stadig mer avanserte og hyppig brukte cruisekontroll-funksjoner, bør dette være både synlig og intuitivt. Her har alle andre bilprodusenter bedre løsninger enn de franske.
Fra bra til dårlig
Norske bilkjøpere har inngått noen store kompromisser mot å få kjøre avgiftsfrie elbiler de siste årene. Rekkevidden et ett av dem. Bagasjeplass, tilhengervekt og taklast er tre andre.
Det er ingen grunn til at en temmelig dyr bensin-SUV – riktig nok ørlite mer avgiftsgunstig på grunn av elektrisk drahjelp i mer enn 50 kilometer – skal unndras nordmenns tradisjonelle krav til en familiebil, slik vi har gjort med elbilene.
Derfor svikter også 3008 i den praktiske delen av vår test. Som konsernsøsken Opel Grandland gjorde for noen uker siden – og som alle ladehybrider i større eller mindre grad gjør. Firehjulsdrift pluss to elektriske motorer krever sin plass. Og hvor er det plass til saker og ting i en bil? Nettopp, i bagasjerommet.
Volumet er redusert fra 520 liter til 395 liter i 3008. Kort og godt, fra bra til dårlig. Og underkjent i mange familieråd.
Baksetet kan heller ikke skyves i lengderetningen – slik man kan i for eksempel Fords ladehybrid Kuga og den kommende Citroen C5 Aircross, som deler plattform og det meste annet med 3008 og Grandland. Men ikke firehjulsdriften. Både Kuga og C5 er tohjulsdrevet.
Annonse
Ingen rullende kennel
Her ser vi altså en sentral problemstilling for en ladbar SUV anno 2020: Plass og praktiske løsninger – eller framkommelighet?
Har du ikke hund eller barnevogn eller andre større bagasjebehov, så kan et volum på snaue 400 liter holde i massevis. Og da kan du fint se bort fra det drøyeste poengtrekket vi har gitt 3008 i denne testen.
En solid utstyrt 3008 «GT-line» - inkludert blant annet vinterdekk, hengerfeste og omkostninger - ender på drøye 560.000 kroner. Det er mye penger for en relativt liten bil. De to utstyrsversjonene konkurrerer prismessig mer eller mindre direkte med tilsvarende utgaver av norgesfavoritten Mitsubishi Outlander.
Men 3008 distanserer den japanske ladepionéren på alle punkter – med unntak av bagasjeplassen. Mer spennende er den ladbare versjonen av Toyota RAV4 – som har bagasjekapasiteten 3008 mangler. Men RAV4 er rundt 40.000 kroner dyrere i en topputstyrt versjon.
Drivstofføkonomien er naturligvis en avgjørende faktor i et regnskapet for en bil som dette. Lader du jevnlig og ikke kjører langt over gjennomsnittet for en nordmann, kan det hende at bensintanken tørker ut og at du kan sette to streker under et ganske hyggelig regnestykke om noen år.
3008 er likevel ikke en bil man kjøper for å telle dråper eller kroner. Men fordi den aldri har vært bedre enn nå.