50.000 ansatte tatt ut i konflikt:
Storstreik i amerikansk bilindustri
Nærmere 50.000 ansatte i General Motors har gått ut i streik, etter at forhandlingene om en ny tariffavtale brøt sammen.
DETTE ER SAKEN: Arbeidere ved 33 fabrikker i ni amerikanske delstater la mandag morgen ned arbeidet og satte ut streikevakter, og det samme gjorde de ansatte ved 22 delelagre over hele USA.
Streiken medfører full stans i bilgigantens produksjon av biler og bildeler i USA, og det ventes at den også vil skape store vansker for GMs fabrikker i Canada og Mexico.
Forhandlingene mellom General Motors og fagforbundet United Auto Workers (UAW) brøt sammen søndag, og partene står langt fra hverandre i spørsmål om lønn, helseforsikring og bruk av midlertidig ansatte.
Les også: Tente på alle plugger over GM-forslag
Stenger fabrikker
UAW krever blant annet at GM går tilbake på planen om å stenge fire fabrikker, og de ansatte krever også en større andel av bilgigantens overskudd, som i fjor var på over 70 milliarder kroner.
GM produserer biler og bildeler i 37 land, blant annet bilmerkene Chevrolet, Buick, GMC og Cadillac.
Produksjonen ligger på rundt 10 millioner biler i året, men selskapet er inne i en stor omstillingsprosess med økt satsing på elbiler og automatisert produksjon.
Les også: Dette beistet har 40 år på salgstoppen
Trump-kritikk
Nyheten om at bilgiganten planla å stenge fire fabrikker i USA og sette nærmere 15.000 arbeidere på porten, resulterte i skarp kritikk fra president Donald Trump, som truet med å kutte alle subsidier.
GM ble berget fra konkurs av amerikanske myndigheter etter finanskrisen i 2008.
Selskapet har forsøkt å møte kritikken ved å love nye investeringer og arbeidsplasser, men langt færre enn dem som forsvinner.
Les også: Er dette bilen du kjører om 10 år?
(©NTB)