NY VEI: På E6 sør for Trondheim bygges ny firefeltsvei sammenhengende til Melhus som en del av bypakken for Trondheim. Men elbilistene slipper å betale for å passere bommene. Foto: Geir Røed
NY VEI: På E6 sør for Trondheim bygges ny firefeltsvei sammenhengende til Melhus som en del av bypakken for Trondheim. Men elbilistene slipper å betale for å passere bommene. Foto: Geir Røed

Store forskjeller mellom storbyene:

Her slipper elbilene å betale

Mens Oslo og Bergen innfører bompenger for elbiler, er det ingen planer om det i Trondheim. Der har de i stedet budsjettert med lavere bompengeinntekter fordi stadig flere kjører elbil.

Publisert Sist oppdatert

– Vi budsjetterer med gradvis reduserte inntekter på grunn av økning i andelen elbiler, forklarer Henning Lervåg, leder for sekretariatet til Miljøpakken for Trondheim.

Bompengeopplegget i trønderhovedstaden ble revidert i 2014, og tidligere i år ble takstene økt litt – uten at elbilbetaling ble tema.

I Oslo og Bergen, kanskje også Kristiansand, blir det derimot slutt på gratiskjøringen.

Les også: Her blir det bompenger i 51 år

Forhandlinger i høst

Elbilene utgjorde i første halvår 2018 11 prosent av trafikken gjennom bomringen i Trondheim, melder Adresseavisen.

Om tre år, i 2021, regner man med en elbilandel på rundt 20 prosent i Trondheim.

– På et eller annet tidspunkt må vi ta stilling til eventuell betaling også her, sier Lervåg.

Det kan skje raskere enn mange tror. I høst skal staten og kommunene forhandle om en ny byvekstavtale for Trondheim og nabokommunene.

Men iverksettelse ligger uansett flere år frem i tid.

Les også: Sjekk lista – så lenge må du vente på elbil

«Inntil videre»

På Jæren er det store protester mot mange flere bomstasjoner og kraftige takstøkninger fra 1. oktober i år. Men et lyspunkt for bileierne er at elbileierne slipper å betale – i hvert fall inntil videre.

Fylkestinget i Rogaland vedtok i juni at det skal innføres halv takst for elbiler. Men det er ikke vedtatt når dette skal gjelde fra.

– Inntil videre er derfor elbiler fritatt for bompenger på Nord-Jæren, bekrefter Stine Haave Åsland, sekretariatsleder for Bymiljøpakken i Stavanger i en epost til Motor.