FUNKISKLASSIKER: Ingierstrand Bad er fra 1930-årene, men er fremdeles attraktivt for dem som vil bade eller sole seg. Foto: Riksantikvaren

Norges beste omveier: Fra Ingierstrand til Høvikodden

Inn og ut av hovedstaden – uten motorvei

På to av Norges mest trafikkerte motorveier reiser tusenvis av mennesker inn og ut av Oslo hver dag. Men enten du kommer sørfra eller vestfra finnes det omveier som gjør ferden mer spennende.

Publisert Sist oppdatert

Motor presenterer i sommer en serie utdrag fra boka «Norges beste omveier» av Veibok-redaktør Per Roger Lauritzen i NAF og Reidar Stangenes i Norsk Kulturarv.

Les også: Her er Norges beste utsikter

Når du kommer sørfra eller vestfra på trafikk-maskinene E6 eller E18 på vei inn eller ut av Oslo, er det lett å bare følge med strømmen. Har du gjort det mange nok ganger, kan det kanskje være en ide å prøve et alternativ eller to. 

Den omveien inn og ut av hovedstaden som vi foreslår her er nettopp det, en omvei.

Allikevel er den også et mye bedre alternativ for dem som har lyst til å lære mer om alt det spennende som finnes, bare litt utenfor hovedveiene i det store hovedstadsområdet.

VEIFAKTA: Denne ruta starter i Oppegård og følger Gamle Mossevei fra der E6 og E18 skiller lag nord for Tusenfryd. Den fortsetter på Ljansbrukveien inn i Oslo og går over på Herregårdsveien til Ljabruveien. Så svinger den inn på Ekebergveien som den følger helt til Valhallveien ned til E6. Videre går turen langs Ringveien til Smestadkrysset og på FV168 forbi Røa og inn i Bærum til Øverlandskrysset. Derfra på FV163, Dragveien og Stasjonsveien til E18 ved Blommenholm. Strekningen er ca 53 km og kjøretiden er 1 time og 20 minutter, ifølge NAF Ruteplanlegger.

La oss starte i sør; der E6 og E18 møtes og skiller lag ved Tusenfryd i Kolbotn, i det som heter Ringneskrysset må du manøvrere deg over på Gamle Mossevei via rundkjøringen. Når du vel er der, er du kommet til sørenden av den fagre Gjersjøen. Det er en fin kjøretur langs vestbredden av den langstrakte innsjøen. 

Gjersjøen er Oppegård kommunes drikkevannskilde så bading er ikke tillatt, så her er det bare se, men ikke røre. Underveis langs innsjøen passerer du Villa Sandvigen. Det er en gammel skysstasjon omgjort til restaurant.

Les også: Dette er Norges 12 beste veikroer

NESTEN SOM FØR: Roald Amundsens hjem på Svartskog står nesten slik polfareren forlot det i 1928. Foto: Per Roger Lauritzen

Urørt hos Amundsen

Midtveis på Gjersjøen kan du ta avstikkeren langs FV126 forbi Oppegård kirke til Svartskog ved Bunnefjorden. Der ligger Uranienborg, Roald Amundsens hjem, i strandkanten. Det står nesten slik han forlot det i 1928. 

Du kan gjerne fortsette langs Bunnefjorden på FV126. Da kommer du snart forbi Ingierstrand Bad og Restaurant. Anlegget representerer et viktig arkitektonisk verk fra 1930-årene. Badet har vært et populært utfluktsmål fra åpningen i 1933.

I 1961 ble Ingierstrand Bad og Restaurant tildelt utmerkelsen Houens fonds diplom for god arkitektur. Diplomet er landets høyeste arkitekturutmerkelse og i 2012 ble anlegget fredet.

Fra nordenden av Gjersjøen kan de som ikke er kjent i Oppegård fra før gjerne ta en sving oppom kommunesenteret Kolbotn. Der ligger blant annet det særpregede Kolben kulturhus. Det er kultur og aktivitetssenter med tre saler og kino sammen med flere kommunale virksomheter.

Les også: Dette betyr alle varsellampene på dashbordet

NYTER MAT OG UTSIKT: Ekeberg restaurant og skulpturparken byr både på god mat og flott kunst. Foto: Per Roger Lauritzen

Over Ekebergplatået mot Oslo

Videre går vårt forslag til omvei på Ljansbruk-veien langs Gjersjøelva og inn i Oslo kommune. Her kommer vi først forbi Hvervenbukta hvor det både er campingplass, badeplass og motorsenter.

Så svinger vi over på Herregårdsveien og følger denne forbi Ljan kirke opp til Ljabruveien. Den følger vi også bare en drøy kilometer før vi svinger av på Ekebergveien. Det er en ganske lang gate som går forbi mange attraksjoner over platået mellom Nordstrand og Ekeberg.

Første stoppested kan gjerne være Nordstrand kirke. Den staselige bygningen i mur er 150 år i 2016 og bare det er en god grunn til en kikk. Kirken er laget i klassisk langplan og har 350 sitteplasser. Veien fortsetter gjennom villastrøkene på Nordstrand, Holtet og Bekkelaget frem til Ekeberg.

Her ligger en av Oslos store og gode campingfasiliteter, NAF Camping Ekeberg.

Her ligger også Ekeberg idrettspark. Den er kanskje først og fremst kjent som arena for verdens største fotballturnering, Norway cup hver sommer, men er mye i bruk hele året også. Ikke minst er det mange, både blant lokalbefolkningen og andre som går tur i dette område.

Les også: Reiselysten? Her er gode tilbud fra Motors reiseklubb

BELLA VISTA: Ekebergplatået byr på flott utsikt mot hele indre Oslofjord, blant annet mot Hovedøya. Foto: CH - visitnorway.com

Omstridt suksess

Da er ikke minst Ekeberg-restauranten et naturlig turmål. Det er et storslagent funkisbygg fra 1929, tegnet av Lars Backer. Det er restaurert og er et moderne hus med mange tilbud. Blant annet har det en stor uteservering sommerstid, samt en praktfull innebygget veranda.

Ekeberg-restauranten ligger midt i en nyutviklet skulptur- og kulturminnepark på 255 mål i Ekebergåsen.

Den er etablert på kommunal grunn, men er bekostet av Christian Ringnes. Parken var omstridt, da den ble åpnet, men har nå blitt en stor suksess. Den består nå av 34 interessante skulpturer med kvinnemotiv fra mange stilarter laget av kunstnere i verdensklasse. I tillegg er mange flere planlagt utplassert i langs turveiene i det flotte naturområdet.

Fra restauranten og området rundt er det imponerende utsikt mot Oslo sentrum. Særlig utsikten mot Barcode imponerer. Det er området mellom Den norske opera og Oslo S som blir mer og mer preget av slanke høyhus og ultra moderne arkitektur. Det utgjør Oslos nye «skyline».

Fra Ekebergplatået ser du også Sørenga. Det er en tidligere containerhavn. Her utvikles det en helt ny bydel med boliger og kontorer langs sjøsiden. Den regnes å være ferdig utbygget i 2020.

Du ser også ned mot Middelalderbyen og Ladegården, området med Oslos middelalderruiner i stein og tegl, med Middelalderparken, Fransiskanerklosteret og Oslo Hospital. Et stopp på Ekebergplatået er dermed også en fin måte å skaffe seg oversikt før du drar videre ned i Oslo sentrum.

Les også: Nå har Veiboka kommet i 31 utgaver

BYENS ANSIKT: Barcode og Sørenga blir Oslos nye «skyline». Foto: Per Roger Lauritzen

Bakveien til Bærum

Om denne omveien har gitt mersmak kan det kanskje være en ide å velge en lignende på den andre siden av Oslo når du skal ut av byen igjen, eller om du ønsker å forlenge denne turen.

Uansett: Kommer du Ringveien forbi Ullevaal stadion med kurs vest og sørover mot E18, vil vi gjerne gi det et alternativ. Du fortsetter forbi avkjøringen til Holmenkollen denne gangen og  velger isteden Smestadkrysset.

Der tar du avkjøring på FV168 mot Lommedalen.

Veien passerer først USAs nye ambassade og går så forbi Huseby-leiren der gardistene holder til om de da ikke står på vakt foran kongens slott. I sentrum av boligområdet på Røa kan du velge en avstikker nordover mot Bogstad.

Der ligger blant annet Oslo Golfklubbs storstue, Bogstad golfbane. Det er Norges eldste, og etter en vesentlig oppgradering for noen år siden, en av de flotteste golfbanene. Ved Bogstad ligger også den store NAF-campingplassen som er et godt overnattingsalternativ i Oslo for telt- og campingfolket.

Les også: Her er bileventyrets siste punktum

STASELIG: Bogstad Gård ligger staselig til ved Bogstadvannet og byr på både utstillinger og kafé. Foto: Riksantikvaren.

Et godt utgangspunkt

Kjører du videre passerer du staselige Bogstad Gård før du kommer inn i jordbruksområdet Sørkedalen. Det er ganske utrolig med et slikt område like ved Norges største by. Sørkedalen er også et godt utgangspunkt for turer sommer og vinter i Nordmarka, Bærumsmarka eller på Krokskogen.

Etter å ha passert Røa går FV168 inn i Bærum kommune og på nordsiden av boligområdene Eiksmarka og Østerås. Den passerer også Ila fengsel som nå huser forbrytere, men under annen verdenskrig huset motstandsfolk under navnet Grini.

FV168 fortsetter så over til Lommedalen og blant annet handelstedet Bærums Verk, tildelt Olavsrosa.

Det var opprinnelig jernverk fra 1600-tallet, men er i dag ombygd til handelssted med flere vernede og fredede bygninger som attraksjon. Stedet har rundt 55 butikker, gallerier og verksteder for håndverkere. Der er også et ovnsmuseum og en skulpturpark.

Ved inngangen til Lommedalen ligger også Kolsåstoppen som har en stor alpinbakke på den ene siden, og et av landets største og viktigste klatrefelt på den andre. Der er det noe for alle sesonger.

Les også: Så mye koster de verste elbilskadene

HISTORIE: Haslum kirke er en av Bærums to middelalderkirker. Foto: Per Roger Lauritzen

Til Oslofjorden igjen

Denne foreslåtte omveien går imidlertid ikke til Lommedalen, men fortsetter på FV163 forbi Haslum kirke. Det er en av Bærums to middelalderkirker fra slutten av 1100-tallet.

Den opprinnelige romanske delen er i kalket mur og fremdeles i bruk. Kirken skal opprinnelig ha vært en langkirke, men allerede etter 100 år ble den for liten og bygd om til korskirke (ca. 1190), slik den også fremstår i dag. Kirken er veikirke og sognekirke for Haslum menighet, og åpen for publikum.

Den andre middelalderkirken i Bærum er Tanum kirke. Den ligger litt nord for Sandvika på vestsiden av E16 og er også verdt en avstikker.

Tanum kirke er muligens bygget på 1100-tallet og er langkirke i stein. Den har også to kalk-malerier fra 1200-1300-tallet. Harriet Backer gjorde kirken kjent med to malerier.

Fra Haslum fortsetter vår omvei nedover Kirkeveien (!) forbi Stabekk. Vi tar av i Dragveien og følger denne og Stasjonsveien forbi Blommenholm og ned til møtet med E18 like nord for Sandvika.

Les også: Nå har vi en kvart million elbiler i Norge

TRADISJON: Det gamle jernverket på Bærums Verk har blitt et moderne handelssentrum og skulpturpark. Foto: Per Roger Lauritzen

En siste avstikker

Istedenfor å gi oss hovedveien i vold igjen bruker vi litt tid på enda en avstikker fra avstikkeren og svinger utenom Henie-Onstad Kunstsenter, Høvikodden. Det ligger på en odde ved fjorden og er Norges største museum for internasjonal kunst. Museet ble etablert i 1968 etter en stor gave fra Sonja Henie og Niels Onstad. Museet er utvidet flere ganger, og senest i 2003 med donasjoner fra galleristen og kunstsamleren Haaken A. Christensen med den nye «Sal Haaken».

På Høvikodden er det en fast utstilling med Sonja Henies premiesamling på nær 600 gjenstander. Det vises også skiftende kunstutstillinger. Det er  konsertsal, museumsbutikk og restaurant Bølgen og Moi.

Utvendig er det et stort grøntområde med skulpturer av blant annet. Arnold Haukeland og Henry Moore.

Det er også turstier og badestrender i nærområdet som innbyr til en pause før du igjen dra ut på motorveien.

Tidligere saker i denne serien:

Nordland: Bli med til villmarksveien i nord

Oppland: Følg Peer Gynt til godbitene i fjell-Norge

Trøndelag: En smak av Namdalskysten

KUNSTDESSERT: En flott slutt på dette turforslaget er et besøk på Henie-Onstad Kunstsenter utenfor Sandvika. Foto: Wikimedia.