tettstedet reine i lofoten med fjell i bakgrunnen

Ny reisebok fra Veibok-redaktøren

Her er Norges beste utsikter

Hvem har ikke sittet på en knaus et eller annet sted i Norge, beundret utsikten, og tenkt med seg selv at det ikke finnes finere sted? Nå kommer en hel bok full av slike nydelige utsikter.

Publisert Sist oppdatert

Boka er den fjerde i en serie fra NAF, alle laget av Per Roger Lauritzen, redaktøren for en av bok-Norges virkelige institusjoner, NAF Veibok.

Årets bok, «Norges beste utsikter», har han laget i samarbeid med Reidar Stangenes i Norsk Kulturarv. Det er ingen tilfeldig skrivepartner.

– Det er selvfølgelig sterkt subjektivt å fastslå hvilke utsikter som er «Norges beste». Rene naturområder er ofte litt kjedelige, selv om det kan være fantastisk flott å se på. Hvis det er noe menneskelig virksomhet i det, en aktivitet, en attraksjon, en ufortalt historie, blir det ofte enda mer interessant. Vi har prøvd å finne, i tillegg til selve utsikten, de stedene som bør besøkes for å gi innsikt og inspirasjon. Derfor har det vært særlig interessant å samarbeide med Norsk kulturarv, for de sitter på veldig mye kompetanse om kulturminner i og utenfor norske veier, sier Lauritzen.

Norges beste utsikter: Her kan du kjøpe boka

Nettopp utsikten som pryder omslaget på boka illustrerer hans poeng: Reinebringen, ytterst i Moskenes i Lofoten, er staselig i seg selv, så staselig at den vant kåringen NAF hadde av Norges beste utsikt i fjor.

– Det er en fantastisk utsikt, hvor mye av poenget med menneskelig virksomhet er understreket. Det hadde rett og slett ikke vært så fint uten alle de husene, hvis det bare hadde vært natur… Nå står det fram som et levende sted hvor det har vært aktivitet i hundrevis av år, sier Per Roger Lauritzen.

– Men helt subjektivt: Hvor er Norges beste utsikt?

– Jeg kan bare gi deg mine tre favoritter, hvis jeg slipper å rangere dem innbyrdes… Jeg vil nevne Tanahorn i Berlevåg. Det er riktignok for det meste ren natur, det ligger vel en radarinstallasjon eller lignende på en topp i synsranden, hvis du ser etter, men ellers er det ikke mye. Derimot er det mye hav å se, og det er jeg svak for. Dessuten er adkomsten usedvanlig flott. Du kommer fra baksida, kjører en smal vei fra flyplassen i Berlevåg, noen kilometer inn, så går du oppover en grønn, slak bakke, og plutselig, når du kommer til toppen! Det er ingen forvarsel, men plutselig har du den utsikten. Går du Galdhøpiggen, så vet du hele tiden at det er utsikt på toppen. På Tanahorn kommer den så plutselig. Det er et mektig sted.

 

BLANT TOPP TRE: Utsikten er fra Tanahorn i Berlevåg er en reise verdt.

 

– Og Reinebringen, selvfølgelig, ikke minst av grunnene jeg nevnte over. Til slutt vil jeg trekke fram de kongelige rundskuene helt nord på Krokskogen: Kongens, Dronningens og Kronprinsens Utsikt. Her er det panoramautsikt over jordbruksområdene rundt Tyrifjorden og Steinsfjorden, skogbeltene nord- og vestover i Buskerud, og så fjellene med Gaustatoppen, Blefjell og Norefjell i horisonten, sier Per Roger Lauritzen – når han må trekke fram tre av de tilsammen over hundre utsiktene han presenterer i boka.

NY NAF-BOK: «Norges beste utsikter» er fjerde bok i en serie om reiser i Norge. Tidligere utgitt er «Norges vakreste bilturer», «Utenfor allfarvei» og «Norges beste omveier».

Her planlegger du reisen: Sjekk NAFs Ruteplanlegger

Veibok-redaktøren har forøvrig travle dager, ettersom NAF Veibok skal ferdigstilles i sin 31. utgave senere i år.

NY UTGAVE: NAF Veibok kommer i ny utgave ved årsskiftet.

– Boka kom med helt ny struktur for fire år siden. De fleste bruker den til å finne gode argumenter for å stoppe og finne hva de skal se på disse stedene. Derfor sorterer vi nå kommune for kommune, framfor bare å følge veistrekningene. Det var en høyst nødvendig omlegging som vi vil videreføre. Nå ønsker vi i tillegg enda mer fokus på naturopplevelser, så vi utfordrer alle norske kommuner til å kåre sitt viktigste friluftslivsområde. Vi har gått sammen med organisasjonen Norsk Friluftsliv, som har satt i gang et arbeid de håper å få ytterligere synliggjort gjennom Veiboka. Jeg tror veldig mange som reiser i Norge vil være glade for spesifikke tips om hvor de kan stoppe og oppleve det og det av friluftsaktiviteter. Når jeg kommer til Harstad og har lyst til å gå en tur i naturen, hvor går jeg da? Hvor stopper jeg? Slik skal vi ha mer informasjon om.

BER OM VEIBOK-TIPS: Forfatter Per Roger Lauritzen

– Dessuten trenger vi å vite om feil og mangler leserne har funnet i forrige utgave av veiboka. Send dem gjerne på e-post til meg, per.roger.lauritzen@naf.no, avslutter han.

PS: Den forrige veiboka kom i et opplag på 580.000 eksemplarer.