OVERBEVISER: Renault Scenic har alt en familie trenger – nesten.

Test: Renault Scenic

Denne er irriterende bra

Det sier alt om hvor bra denne bilen er, når vi sitter og irriterer oss over det eneste den mangler.

Publisert

Renault Scenic

  • Pris fra–til (inkl. omkostninger): 370.000–480.000
  • Pris testbil (inkl. omkostninger): 450.000 
  • Batteri/motor/drivlinje (testbil): 87 kWt/220 hk, 300 Nm/ettrinnsautomat, forhjulstrekk.
  • Rekkevidde/forbruk: 622 km/16,9 kWt/100 km.
  • Lengde/bredde (med speil)/høyde/bakkeklaring (cm): 447/209/159/14,5
  • Bagasjevolum: 545 liter.
  • Vekt (inkl. fører)/nyttelast: 1958/483 kg.
  • Hengervekt/taklast: 1100/80 kg.
  • 0–100/toppfart: 8,4 sek/170 km/t.
  • Konkurrenter: Peugeot E-3008, VW ID.4, Skoda Enyaq, Toyota bZ4X, Nissan Ariya, Volvo EX40, trolig også vesentlig større Tesla Model Y.
  • Annet: De to rimeligste modellene har batteri på 64 kWt (netto), rekkevidde på opptil 429 km, og 170 hk.

Selvsagt burde den hatt firehjulsdrift. Som tvillingen Nissan Ariya. At de strategiske beslutningene i samarbeidet mellom Nissan og Renault ikke tilgodeser ønskene fra bittelille Norge, er egentlig forståelig. 

Men det hjelper ikke et fnugg på konklusjonen:

Det som kunne vært en opplagt suksess –  altså et opplagt valg for familier flest – reduseres til et alternativ for den lille prosentdelen som ikke prioriterer firehjulsdrift i denne klassen. 

Rekkevidde

Så skal vi prøve å overbevise oss selv om at Scenic sikkert hadde blitt mye dyrere, og fått litt dårligere rekkevidde, og kanskje litt trangere bagasjerom, med firehjulsdrift. 

Mange har sikkert fått med seg at Scenic gikk lengst av alle bilene i sommerens utgave av NAF og Motors rekkeviddetestHer er det ikke tomt batteri, men full blære, som krever en stopp underveis.

Renault Scenic

80 poeng

Renault er første bilprodusent som aktivt dropper firehjulsdrift til fordel for rekkevidde. Dette er teknisk sett samme bil som Nissan Ariya, som har begge drivlinjer. Resultatet er klasseledende rekkevidde, mye plass, solid pris – og dårligere framkommelighet.

Komfort 7/10

Baksetet er blant klassens beste for to personer, med stor plass, god knevinkel og en elegant midtkonsoll. Forsetene passer også de fleste, men litt flere justeringsmuligheter savnes. Noe mykere oppsett enn mange konkurrenter, det liker vi. Hjulstøy på det jevne for klassen, altså litt for høyt.

Design 8/10

Ikke like billedskjønn som lillebror Megane, men likevel en kompakt miks av eleganse og funksjonalitet. Skuffelsen her er at Scenic har fått nøyaktig det samme rotete og lite elegante instrumentpanelet som i Megane. Det er penger spart naturligvis, men der ryker også et poeng i vår vurdering.

Kjøreegenskaper 7/10

Lavere vekt og lettere styring enn konkurrentene, gir mer småbilpreg. Vi merker den samme lekenheten som hos lillebror Megane, uten at det ødelegger stabiliteten i høyere fart. Forhjulstrekk er ikke ideelt på en helelektrisk bil, og på vått underlag mister den litt grepet ved kraftig akselerasjon.

Miljø og forbruk 10/10

Er solgt inn med klassens beste rekkevidde på hele 622 km for versjonen som er testet her. Samme bil innfridde ved å komme lengst i NAF og Motors store rekkeviddetest i juni. Forbruket er ikke spesielt lavt, men stort batteri i en lett bil med smale hjul, gir utslag.

Utstyr 8/10

Tre utstyrsversjoner: Techno, Alpine og Iconic. Det skiller 20.000 mellom disse. Panoramatak (16.000) er tillegg på samtlige. På Techno og Alpine er også anbefalt sikkerhetspakke med blant annet blindsonevarsling ekstra (14.000). Hengerfeste koster 12.000 (fast) eller 14.000 (avtagbart).

Praktisk 8/10

Bagasjevolum på 545 liter er over gjennomsnittet i en klasse som består av vesentlig lengre biler. Kort bagasjeromsgulv gir mer stabling i høyden, og mye volum ligger i brønnen under gulvet. Vi ser ingen ulemper med dette i daglig bruk. Solid gjennomlastingsluke, grei hengervekt og nyttelast.

Pris 9/10

Motors testbil – med rød metallic lakk og vinterhjul – koster 456.000. 470.000 med avtagbart hengerfeste. En Model Y med bakhjulsdrift og 600 km rekkevidde, koster i øyeblikket 494.000 – men da med blant annet skinnaktige seter og panoramatak. Scenic er helt klart mye bil for pengene.

Driftskostnader 8/10

Scenic er et samarbeid mellom Renault og Nissan, altså produsenter med unik elbilkompetanse etter årene med Zoe og Leaf. Scenic deler mye med Nissan Ariya, og det meste med Renault Megane. Her forventes det forutsigbarhet og lite trøbbel. Men kommer dårlig ut i eierundersøkelser som Autoindex.

Sikkerhet 8/10

Fem stjerner av euro NCAP og høyt gjennomsnitt i hovedkategoriene (voksne, barn, assistentsystemer, beskyttelse av myke trafikanter). Strukturen er den samme som i Megane, som fikk et godt resultat i 2022. Minus at blindsonevarsel og ryggevarsel koster ekstra på to av tre utstyrsversjoner.

Annenhåndsverdi 7/10

De fleste velger firehjulsdrift i denne klassen. Men stadig flere produsenter ser verdien i tohjulstrekk, tilbudet øker, og vi forventer en dreining også på våre breddegrader. Scenic trenger denne effekten, men vil likevel leve ganske godt på bruktmarkedet på grunn av rekkevidden.

God grunnpakke

Under vår første prøvekjøring av Scenic i Malaga i mars, brukte vi mest tid i toppmodellen Iconic – og litt tid i den mer særpregete mellomversjonen Alpine. Her hjemme har vi kjørt grunnmodellen Techno, altså versjonen med utstyret og dekkdimensjonen som skal gi rundt 622 kilometer i norsk sommertemperatur.

Vi har nevnt det før etter blant annet å ha testet rimeligste utgave av Megane, som er en litt mindre versjon av Scenic:

Grunnpakkene i Renault er såpass omfattende at vi ikke ser det store behovet for å legge penger i diverse ekstrautstyr. Utvendig er det umulig å se om bilen er en Techno eller 40.000 dyrere Iconic.

KOMPAKT: Lengden på 447 cm er nesten 30 cm kortere enn Norges mest solgte bil, Tesla Model Y. Men plassutnyttelsen er god.

Bedre enn Megane

De fleste vil klare seg utmerket med Techno – og dermed utnytte Renaults spisskompetanse i denne klassen fullt ut:

Den har best rekkevidde. Og den har best pris. 

Vel, det siste kan naturligvis alltid diskuteres, avhengig av kravene som stilles. Men selv sammenliknet med en Tesla Model Y, kommer den svært godt ut. 

FIKST: Midtarmlenet bak har fikse løsninger for både kopper, skjermer og oppbevaring.
KOMFORT: Skal du bare støtte underarmen, så ser det slik ut. Dette setetrekket og de blå teppene får du i utstyrsversjonen Alpine, som er 20.000 dyrere enn Motors testbil.

De litt surmagede vil kanskje si at Scenic bare er en forlenget Megane. Vi velger å snu på det:

Scenic har fått alt Megane manglet: Best rekkevidde, super baksetekomfort, solid bagasjevolum og elektrisk bakluke. 

Minst gunstig

Men igjen: Bare nesten. Elefanten i rommet veiver fortsatt snabelen borti drivlinjen, som bare har trekk på forhjulene. 

UELEGANT: Vi synes ikke interiøret står i stil med det utvendige designet. Men materialkvaliteten er bra, selv på laveste utstyrstrinn.
EDDERKOPP: Det er nesten umulig å få tatt bilde med alt av elementer til høyre for rattet. Øverst, deler av girvelgeren, så kommer vinduspusserspaken, radiobetjeningen og hendelen som gir økt regenering. Deretter alle bryterne på selve rattet – og nederst, den omstendelige knappen for kjøremodus.

Nevnte Nissan Ariya – altså langt på vei samme bil som Scenic, men også levert med firehjulsdrift – er et godt eksempel på at forhjulstrekk er den minst gunstige av tre løsninger på en moderne elbil. 

Men mange av oss har aldri behov for firehjulsdrift. Da får du altså en rimeligere bil med bedre rekkevidde og lavere vedlikeholdskostnader.

Rotete instrumenter

Og apropos kostnader: Vi skjønner at Renault vil spare penger på å bruke samme instrumentpanel i Scenic som i Megane. Det vi ikke skjønner, er hvordan instrumentpanelet i det hele tatt passerte alle estetikerne i Renault-systemet. 

BRØNNFORMET: Bilens korte lengde merkes i bagasjerommet. Her må det det stables mer i høyden, og med en litt høyere lastekant. Men til daglig kan du ha et ekstra gulv som gjør alt mer praktisk.
LITT EKSTRA: Aller underst finner du et greit rom til varseltrekant, ladekabler og annet nødvendig tilbehør. Totalt har du 545 liter, som er bedre enn mange lengre konkurrenter.

Altså de samme menneskene som vendte tommelen opp da de så tegningene av elegante Scenic og direkte lekre Megane.

Innvendig møtes man nærmest av en svart fjellvegg. Og alle taggene til høyre for rattet underbygger inntrykket av et alpint landskap. Her har du girvelger øverst, så kommer hendelen for vinduspusseren. Under der igjen dukker en merkelig kloss opp. Det er Renaults patent for å justere volum og kanalvalg. 

Kjøremodus

En god løsning, i den forstand at alt sitter i fingrene etter et par gangers bruk. Mindre god fordi den konkurrerer med mange andre betjenings­elementer – og nærmer seg status som museumsgjenstand.

TIDSRIKTIG: Sammenlikner du med bildene av den hvite bilen høyere opp, så ser du at både logo og modellnavn – samt store partier av felgene – er i mørk grått på utstyrsversjonen Alpine.
ALPINE: På Scenic er dette en utstyrsversjon med andre felger og blå detaljer – og i fargene hvit, svart eller grå, med muligheter for svart tak. Eller så kan du bestille den i matt grå, som på bildet. Pris: 22.000.

Mellom – og under – disse tre taggene, finner vi hendelen på rattet som øker regenereringen, samt knappen som styrer kjøremodus. Litt klønete denne også, fordi du alltid må innom alle kjøremoduser for å havne i det foretrukne.

Annenhåndsverdi

Men poenget er altså at man sitter med hele fem ulike betjenings­funksjoner på høyre side av rattet. Og da har vi ikke nevnt de mer tradisjonelle funksjonene som sitter rattet.

Vi er heller ikke fornøyd med at man må kjøpe sikkerhets­funksjoner som blant annet intelligent adaptiv fartsholder med filassistent (adaptiv fartsholder er standard) og blindsonevarsler på de to laveste utststyrsnivåene. Dette koster 14.000 – og anbefales både for sikkerheten og komfortens del, men også annenhåndsverdien.

En øyeåpner

Stadig flere bilprodusenter kan nå tilby sine familie-SUV-er med både tohjulstrekk og firehjulsdrift. Renault derimot, ofrer firehjulsdriften til fordel for rekkevidden. Neppe helt frivillig. Og garantert ikke lurt, i den grad salget i lille Norge betyr noe for totalen.

Men det utvidede tilbudet er også en øyeåpner. Rekkevidde er fortsatt det første som sjekkes på elbilmarkedet. Og kan man kombinere bedre rekkevidde med lavere innkjøpspris, lavere løpende utgifter og ofte litt mer bagasjeplass –  ja, så er kanskje ikke framkommeligheten man kanskje aldri trenger, så viktig likevel.

Og da åpnes øynene mot Renault. Bonusen er at man ser på noe pent.