Kompromissenes tid er snart over for elbilprodusentene. Bare de aller sterkeste merkevarene kan leve noen år til med elbiler bygget på fossilbilenes premisser. Som BMW, med iX1.
Konkurrenter: Audi Q4, e-tron Mercedes EQB, Volvo XC40
Og legg gjerne til Volvo, med XC40 og C40. Og Mercedes, med EQA og EQB. Da snakker vi altså om tre av de mest anerkjente bilprodusentene.
BMW og Mercedes har allerede vist at de satser helhjertet på helelektriske biler i flere av de viktigste segmentene, mens Volvo tar et nødvendig steg inn i framtiden om et års tid.
Viktige forskjeller
Og selv om forskjellen på en ombygd fossilbil og en dedikert elbil er mye mindre enn mange produsenter har forsøkt å fortelle oss, så kan de utgjøre noen viktige forskjeller. Sånn sett er iX1 et godt eksempel:
Hadde den hatt plass til en større batteripakke og fått rundt 10 mil bedre rekkevidde, så hadde den fått minst ett poeng til på forbruk.
Og hadde den hatt et baksete som også voksne eller langbeinte tenåringer kunne kost seg i, så hadde den definitivt fått ett poeng til på komfort.
Annonse
BMW iX1
78 poeng
Gode hverdagskvaliteter, velkjent BMW-design, og gjennomarbeidede løsninger med få problemer. Men fra BMW forventes det en bil med karakter og spisskompetanse. iX1 er rett og slett litt kjedelig. Og rekkevidden kan bli en utfordring for dem som reiser til fjells på kalde eller våte dager.
Komfort
7/10
Utmerkede seter foran. Deilig ratt og tydelige skjermer. Men avhengig av sitteposisjon, kan skjermene komme litt langt bort. Vi savner hjulet (iDrive) i midtkonsollen. Baksetet egner seg ikke for voksne. 20 toms hjul ser bra ut, men støyer for mye. Tydelige og behagelige kjøreassistenter .
Design
7/10
Det klassiske BMW-uttrykket klarer ikke skjule det litt gammeldagse preget med kort akselavstand, boksformet karosseri og store overheng. Trenger store hjul for å se harmonisk ut. Det liggende og lett kurvede instrumentpanelet passer bra i en SUV, men grafikk og fargevalg er litt for glorete.
Kjøreegenskaper
9/10
Svært bra til å være ganske liten og høybygd. Oppleves stabil og trygg under alle typer manøvre, og nærmest krymper og senker seg litt sportsbilaktig når det går litt unna. Her er 20 toms dekk et pluss. Effekten på 272 hester – med boost på 313 hk i 10 sekunder – er klassemiddels, men mer enn nok.
Miljø og forbruk
7/10
I god BMW-ånd ligger forbruket tettere opp mot det offisielle tallet enn hos mange andre. Vår testperiode i starten av mai, tilsier rundt 35 mil. Så vet vi at lavere temp og vått underlag kan redusere dette med mange prosent. I tillegg skal man ha en liten buffer. Da blir det snaut på lengre turer.
Utstyr
8/10
Tilbys i en grunnversjon, eller med tre velkjente utstyrspakker: Charged, Charged Plus og Fully charged. Alle har hengerfeste inkludert. Sistnevnte pakke er nok førstevalget for de fleste, utstyrsnivået på BMW-er er generelt høyt. Men den rimeligste gir best rekkevidde og komfort.
Praktisk
8/10
490 liter bagasjevolum opp til setekanten, og romslig plass videre opp til taket. Med solid bagasjebeskyttelse får man plass til mye. Tredelt baksete er et stort pluss. En «frunk» kunne fint fått plass. Ryggekamera under BMW-merket er en meget praktisk løsning.
Pris
7/10
De fleste velger øverste utstyrsnivå. Da ender du på rundt 665.000 med vinterhjul og hengerfeste, før eventuelt tilleggsutstyr. Det er cirka 100.000 mer enn en Tesla Model Y med vinterhjul og hengerfeste. BMW-kvaliteten har absolutt en verdi, men her mener vi prisen blir for høy.
Driftskostnader
8/10
Det er generelt lite trøbbel med en elektrisk BMW. Du kan bestille ulike service- og utstyrspakker over fire, seks, åtte eller 10 år. De mest omfattende pakkene dekker i praksis alt av utgifter, minus dekk. For en iX1 er prisen 28.000 for fire år, og 35.000 for seks år.
Sikkerhet
9/10
Bensinversjonen fikk fem stjerner hos Euro NCAP i 2022. Spesielt 92 prosent for assistansesystemer, er et svært høyt tall – nesten på nivå med Tesla. Erfaringsmessig er det ikke alltid disse tallene er representative for egenskapene på norske veier, men førerassistentene til BMW er blant de beste.
Annenhåndsverdi
8/10
Leaseplan forventer et prisfall på 70-80.000 i året de første tre årene. I kroner og øre litt over gjennomsnittet, men det skyldes primært at de fleste nybilkjøperne legger på mye dyrt ekstrautstyr, som har et større prisfall. En solid BMW-SUV vil alltid ha en solid kundemasse.
Tidenes beste
Og som en naturlig konsekvens av dette, hadde den også fått et poeng til på pris. Og er du oppe på 81 poeng, så er du også inne i den aller ypperste eliten av elbiler på det norske markedet.
Det er med andre ord ikke mye som skiller middels pluss fra svært bra i denne konkurransen. Og selvsagt har det noe med forventninger å gjøre.
iX1 rokker ikke ved noe av dette. Men der de tre nevnte modellene i en aller annen grad flytter grenser eller trigger følelser, blir iX1 bare en ganske alminnelig og flink elektrisk familie-SUV. Ikke spisskompetent, ikke utfordrende.
Joda, den har ypperlige kjøreegenskaper. Men dette merker du lite til i daglig kjøring. Du må nok inn på en lukket bane for å hente ut de nyansene med ekstra kjøreglede som BMW er så flinke til å bygge inn.
Annonse
Revolusjon
BMW har en elbilfilosofi som ikke er helt forståelig, men spennende å følge. De kan framstå som nytenkende pionérer med én modell, og som forsiktige sparere med en annen.
Lille i3 var på mange områder en revolusjon da den ble lansert for 10 år siden, bygd som elbil fra grunnen av, og moderne inntil sin nylige død. Så kom mange år med ladbare varianter som skulle legitimere miljøtenkningen, inntil det kom en litt halvhjertet, batterielektrisk versjon av SUV-en X3.
Solid og velprøvd
Deretter dundret BMW til med den smått revolusjonerende – og absolutt helhjertede – elbilkonstruksjonen iX, som både forbløffet og begeistret. Og ganske parallelt lanserte de i4. Igjen en trygg og mer kostnadseffektiv elektrisk versjon av en fossilbil.
Med iX1 fortsetter de med det trygge. Altså en konstruksjon som primært er beregnet på forbrenningsmotorer. En opplagt fordel med dette, er at selve grunnkonstruksjonen er solid og velprøvd. Elbilene fra BMW har generelt få feil og klasseledende kvalitetsfølelse.
Annonse
«Hjulet» borte
Og hvis vi antar at flesteparten av kundene kommer fra en fossil X1, så er nok BMW-strategien fornuftig. Ikke minst på mindre modne elbilmarkeder enn det norske, der overgangen skal gjøres så forsiktig som mulig.
Disse kundene vil kjenne igjen mye i den helelektriske versjonen. Men de vil nok stusse over at BMW har valgt å fjerne hjulet i midtkonsollen (iDrive) som styrer infotainmentsystemet.
Høy klasse
Vi vet ikke om det er for å spare penger, eller om det er fordi yngre kunder heller vil trykke på en skjerm framfor å gå omveien om et hjul som må vris og trykkes på.
Uansett tror vi mange vil oppleve dette som et tilbakeskritt.
For øvrig er førerposisjonen av ypperste klasse, med svært behagelige seter, god sikt og høy kvalitetsfølelse på ulike overflater. Er du vant til å sitte lavt og litt sportslig, kan kanskje infotainmentskjermen komme litt langt vekk, all den tid du ikke kan bruke det nevnte manøvreringshjulet.
Annonse
Rekkevidde
Men du kan konfigurere din personlige skjerm, med tydelige symboler og snarveier til dine hyppigst brukte funksjoner.
Vi har stilt spørsmål ved rekkevidden helt fra de første offisielle tallene kom. Vår utstyrsversjon har en offisiell rekkevidde på 413 km. Ulike målinger under vår testperiode i begynnelsen av mai, tilsier en rekkevidde på rundt 35 mil.
I vinterens rekkeviddetest, med to personer i bilen, kom vi 33,7 mil med utstyrsversjonen med offisielt rekkeviddetall på 428 km (les resultatene fra rekkeviddetesten her). Så vet vi at lavere temperaturer eller våt veibane fort reduserer de offisielle rekkeviddetallene med 30 prosent. iX1 hadde en rekkeviddereduksjon på 21,2 prosent i vinterens test. Tung last bidrar ytterligere i negativ retning.
På 20-tallet
Vi må gjennom en vinter med mer krevende forhold for å felle en endelig dom over rekkeviddetapet. Øvrige elbiler fra BMW har kommet bra ut i disse øvelsene. Men med en liten sikkerhetsbuffer i iX1, er man nok godt nede på 20-mil-tallet under mer krevende forhold. Det er 10 mil for dårlig for en stor familiebil i 2023.
Ved ladestolpen brukte vi 33 minutter fra 9–80 prosent, med en kortvarig visitt oppe på utlovede 130 kW.
Hvordan iX1 gjør det mot noen av sine nyeste konkurrenter, får du vite mer om i den store elbiltesten til NAF og Motor 6–7. juni.