PRAHA (Motor): Fjerningen av den digre grillen kan gjerne tolkes som at Skoda har lagt siste rest av tid med forbrenningsmotorer bak seg.
I hvert fall på det norske markedet.
For som vi vet, en elbil trenger ingen grill. Og nybilkjøpende nordmenn trenger i svært liten grad forbrenningsmotor.
Mer harmonisk
Men mange elbilprodusenter har trengt en grill – eller rettere sagt, formen til en grill – for å ivareta identiteten fra årene med forbrenningsmotorer.
Konkurrenter: VW ID.4, Tesla Model Y, Nissan Ariya, Toyota bZ4X, Hyundai Ioniq 5, Kia EV6, BYD Sealion 7, Xpeng G6.
*Motor-pakka:Her velger vi utstyrsgraden og tilleggene vi mener gir mest for pengene. Vinterhjul, ladekabler og valgfri metallic lakk er alltid inkludert. Varme i seter og ratt er et krav. Adaptiv fartsholder prioriteres alltid, generelt også den mest avanserte lysteknologien. Hengerfeste er inkludert fra kompaktklassen og oppover. Kan bilene leveres med firehjulsdrift, velger vi som regel dette. Serviceavtaler er ikke inkludert. Gjelder prisene en begrenset tidsperiode (kampanjer), opplyser vi om det.
BMW er vel det beste eksempelet. Skodas behov har vi aldri sett.
Vi fastslår enkelt at Enyaq har fått en mer harmonisk og dynamisk front – og med designtrekkene vi får se på alle Skodaer i uvoerskuelig framtid.
Joda, fortsatt ser vi formene til en grill. Men nå er det mest for å forsterke designtrekkene, og selvsagt for å skjule mye av den avanserte teknologien vi finner i fronten på en moderne bil.
Bakfra er det umulig å se noen forskjell på ny og gammel Enyaq.
Også det innvendige designet er prikk likt. Heldigvis. Det betyr høy kvalitetsfølelse på materialene.
Ja, faktisk mener vi Enyaq har den beste kvalitetsfølelsen av alle bilene som produseres på den fleksible MEB-plattform til Volkswagen-konsernet.
Og da inkluderer vi flere modeller fra Audi, historisk sett selve prestisjemerket i konsernet.
Annonse
HJEMMEBANE: Oppgraderte Skoda Enyaq nyter våren i utkanten av Praha.Alle foto: ØIVIND A. MONN-IVERSEN
Minst like viktig: Enyaq har klassens kanskje mest logiske førermiljø, med en oversiktlig og fin miks av analoge og digitale funksjoner – og en skjerm som responderer kjapt på alle berøringer.
Rattbetjeningen, med hjul som styrer hyppig brukte funksjoner som fartsholder og volum, er eksemplarisk.
Klart bedre enn de flate og upresise skyvebryterne vi finner i de andre modellene fra VW-konsernet.
SPORTLINE: Den dyreste versjonen av Enyaq kjennes igjen på de hellakkerte sideskjørtene, samt svarte vinduslister, takreling og bokstaver på bakluka.
PÅKOSTET: Sportline, her i rødt, har originalt 20-tomshjul. Bilen på bildet har 21-tomshjul, som koster 8600 kroner ekstra.
OLIVENGRØNN: Dette er den nye fargen som følger med faceliften. Enyaq kler denne meget godt.
FARGEKOMBO: På versjonene 85 og 85x (firehjulsdrift) er det standard med disse kontrastfargene på nedre del i matt sølv.
Beste kompromisset
Vi skjønner mange av dem som mener fysiske brytere og knapper fortsatt er bedre enn skjermbaserte løsninger. Vi skjønner også dem som mener at mest mulig bør foregå på en skjerm.
Dette handler nok litt om alder, mest om vaner.
Førermiljøet i Enyaq er uansett det beste kompromisset, slik vi opplever det. Her kan alle føle seg både trygge og komfortable.
Annonse
Hurtigfunksjoner
Eneste lille minus, er koppholderne som sitter for langt fram. Har man litt større flasker der, så blir det mer vrient å nå knapperekken med hurtigfunksjoner under skjermen.
VELKJENT: Instrumentpanelet er som før, med bra funksjonalitet og høy kvalitetsfølelse på materialene.
FLASKEHALS: Fyller man koppholderne, kan det bli litt vrient å komme til de fysiske hurtigknappene.
Dessverre har Skoda kuttet ut en viktig funksjon for oss nordmenn: Lyktespylere. Fabrikken tilbyr ikke lenger dette. Det burde vært et krav på alle biler som selges i Norge.
I samme slengen kan vi legge til hengervekt et stykke under de beste i klassen, og fravær av frunk. Konkurrenter fra Sør-Korea og Kina lader også vesentlig raskere.
Skoda er ikke like «simply clever» med helelektriske drivlinjer.
Bra nyttelast
Men fortsatt vil du finne en paraply i døra og isskrape i bagasjeromsdøra. Bagasjevolumet er også blant de beste – kanskje til og med best, hvis du skal stable helt opp til taket. Nyttelasten er heller ikke noe du trenger å bekymre deg over.
COUPE: Coupéversjonen har litt dårligere bagasjevolum opp til taket, men mange mener den ser bedre ut. Likevel selger denne versjonen langt dårligere i Norge. Her med 20-tomsfelger – og en fossil Superb i bakgrunnen.
Litt mer om det visuelle løftet:
Versjonene opp til toppmodellen Sportline har kanaler og spoilere i en matt grå kontrastfarge. Etter å ha betraktet dette i noen dager på biler med ulike farger, er vi fortsatt i tvil om vi mener dette er en vellykket løsning.
Vi lander nok på at Enyaq er mest elegant i hellakkert versjon, altså som Sportline. Men da må du legge på 17.000 kroner.
Annonse
Ytterligere 12.000
Og vi hadde nok også fort endt opp med den ene nye fargen som følger oppgraderingen, en olivengrønn metallic. Den er både synlig og diskré, men koster ytterligere 12.000.
MER DYNAMISK: Fronten er blitt mer dempet og elegant, med mindre lykter og en slankere «grill».
Firehjulsdrift
Du skal i det hele tatt være ganske nøktern i valgene for å havne under 600.000 kroner for en ny Enyaq med kravene nordmenn flest har: firehjulsdrift og hengerfeste.
Da er det ikke så mye økonomisk spillerom for finere felger, panoramatak, ulike pakker med head-up-display, ventilasjon i forsete, og andre saker vi nordmenn gjerne plusser på.
Det er mange år siden Skoda var et billigmerke. Enyaq har såpass mange gode egenskaper at den kan forsvare en pris i øvre sjikt. Likevel er nok prisen det største minuset her.
Annonse
HVERDAGSKVALITETER: Bagasjerommet rommer det meste i hverdagen, også av hundebur og vogner som kan settes rett inn.
MAKS: Bagasjeromsgulvet kan senkes noen cm når man trenger maks volum. Gjennomlastingsluke er et stort pluss, og beskyttelsesnett er praktisk.
Dyre pakker
Mange av tilleggene ligger i dyre pakker, der du får med deg utstyr du ikke nødvendigvis trenger eller ønsker.
Eksempel: Ønsker du forseter med ventilasjon og massasje, som du kanskje bruker ukentlig, må du samtidig betale for en parkeringsassistent – som du kanskje aldri kommer til å bruke. Pris: 52.000 kroner.
Tesla rimeligere
Tesla Model Y er ikke den mest populære konkurrenten om dagen. Men holder vi politikk og tåpelige håndbevegelser utenfor et øyeblikk, så er oppgraderte Model Y en særdeles bra bil – og rimeligere.
Kjøremessig merker vi ingen forskjell på ny og utgående Enyaq, i hvert fall ikke på vinterdekk på vårlig tsjekkisk asfalt.
Annonse
KOMFORT: Også baksetepassasjerene sitter godt, med grei vinkel på sitteputa, bra beinplas og separat klimabetjening.
Trygg og presis
I litt høyere tempo på ujevn landevei, registreres nyansene når man endrer kjøremodusene i det adaptive understellet fra Comfort og Sport, der førstnevnte naturligvis gir en litt mykere opplevelse.
Uansett gir Enyaq en trygg og presis kjørefølelse.
Komfortmessig ligger den på nivået til de øvrige modellene på MEB-plattformen.
Den er elbiltypisk stiv over skarpere ujevnheter i lavere fart, men miksen av fjæringskomfort og retningststabilitet gjør Enyaq til en av de aller beste i landeveistempo.
Hjulstøyen er fortsatt litt for høy på grov asfalt etter Motors mening – i hvert fall høyere enn de beste konkurrentene, som oppgraderte Model Y, BYD Sealion 7, Kia EV6 og Hyundai Ioniq 5. Også det et fellestrekk ved MEB-bilene.
Testbilene sto på piggfrie vinterhjul, som støyer mindre enn sommerhjul. Likevel slo støyen ganske merkbart inn i kupeen de gangene vi rullet over mer grovkornet underlag.
Annonse
Pris og strategi
I sum er det få minusfaktorer knyttet til Enyaq. I en praktisk hverdag er kanskje dette den beste «norgesbilen». Men den er bare nummer åtte på registreringslistene, med blant annet to Teslaer og to direkte konkurrenter fra samme konsern foran seg.
Da er det ganske opplagt hva som er utslagsgivende her: pris.