LIGGER LAVT: Designgrepene Audis designere har tatt er svært effektive. Visuelt mener vi e-tron Sportback, med sin betydelig mer dynamiske linjeføring enn vanlige e-tron, fremstår som en bil som står på egne (sic!) hjul. Foto: Knut Moberg
Prøvekjørt: Audi e-tron 50 Sportback
Nå kommer Audis bestselger i en mer elegant variant
Norges mest solgte bil har kommet i en ny og mer elegant variant. Kvalitetene er grunnleggende de samme, prisen ørlite høyere, men hvor store er egentlig forskjellene?
DETTE ER SAKEN: Vi har prøvekjørt Audi e-tron quattro 50 med den nye karosserivarianten Sportback.
Audi har virkelig greid å erobre nordmenns hjerter med sin e-tron, den store el-SUV-en har tatt over Teslas posisjon som foretrukket leverandør av elektrisk premium til folket.
e-tron ble lansert med to ulike batteripakker. Sist vi undersøkte var salget ganske jevnt fordelt mellom versjonen med stor batteripakke (e-tron 55) og den med mer begrenset kapasitet (e-tron 50).
Nå er utvalget supplert med Sportback-versjon av begge disse, en mer elegant utgaven som ytterligere skal løfte modellen i vårt spesielle marked.
Det kompenserer imidlertid Audis elbil for ved å tilby best effektivitet ved hurtiglading, noe som gjør rekkeviddespørsmålet mindre kritisk, selv på langtur. Audi har da også gjort et poeng av at disse faktorene må ses i sammenheng og at det viktigste er å oppnå optimal «forflytningshastighet», som produsenten kaller det.
Hva så med karosserivarianten Sportback? En krysning mellom stor SUV og sporty coupé har med denne også nådd elbilens verden. Opprinnelig var det en idé fra SsangYong å bygge en SUV med sterkt skrånende hekk, relativt forglemmelige Actyon ble lansert i 2005.
BMW startet trenden blant premium-produsentene i 2008 ved å introdusere en X5 med coupé-lignende hekk og kalle den X6. I dag finnes det flere slike varianter av ulike størrelser både hos Mercedes-Benz, BMW og Audi.
En bilkjøper som utelukkende er ute etter det mest hensiktsmessige transportmiddelet vil ikke se poenget med disse kreasjonene. De er nemlig mindre praktiske, mindre romslige utgaver av de mer tradisjonelt formede bilene de er basert på, og de er attpåtil dyrere.
Kjøpsmotivasjonen ligger med andre ord utelukkende i estetiske betraktninger og muligens en viss grad av narsissisme; bilene kjøpes av folk som vil ha noe som peker seg ut i trafikken, og som synes den spenstige karosseriformen gjør dem stilige, kule og elegante
Kort sagt: En rullende variant av Quintilians utsagn «klærne skaper mannen».
Annonse
Nennsomt tilpasset
For denne gruppen kan vi godt tenke oss at Audi e-tron Sportback vil slå an. For vår del synes vi faktisk dette er den til nå mest vellykkede transformasjonen av en SUV til en «coupé-SUV».
Den reviderte linjeføringen tilfører e-tron en helt annen visuell dynamikk og gir bilen en eleganse vi tror mange vil la seg sjarmere av.
I størrelse er det ikke store forskjellen, selv om coupé-designen gjør at den ser mindre massiv ut enn standard e-tron. Men dimensjonene er altså bortimot like røslige:
490 centimeter i lengden og 194 i bredden. Med 162 centimeter i høyden er den litt lavere, noe som kommer av at taklinjen er senket, og med samme akselavstand på 293 centimeter ser bilen mer strukket ut – fra enkelte vinkler ser den knapt ut som en SUV i det hele tatt, godt hjulpet av hjulbuene som på vårt testeksemplar er lakkert i bilens farge.
Litt lengre rekkevidde
Vi kjørte Audi e-tron Sportback 50. Den er identisk med e-tron Sportback 55, og med det samme standardutstyret. Forskjellen på modellene er størrelsen på batteriet, motorene og rekkevidden. E-tron Sportback 50 har en batteripakke på 71 kWt brutto/64 kWt netto.
Det skal gi en teoretisk rekkevidde på 347 kilometer etter WLTP-standarden, noe som er 15 kilometer mer enn vanlige e-tron 50. Dette har i hovedsak med bedre aerodynamikk å gjøre.
Avhengig av utstyrsversjon er strømforbruket (WLTP), oppgitt til mellom 21,6 og 26,3 kWt/100 km.
Når det gjelder lading, er det ingen forskjell heller: Har du et elektrisk anlegg som kan takle det, lades den på vekselstrøm fra en veggboks på seks timer med 11 kW effekt, mens den på en hurtiglader kan ta opptil 120 kW (e-tron 55 tar 150 kW), og lade fra 5 til 80 prosent kapasitet på en halvtime.
Under vår korte testperiode i relativt mildt vårvær oppnådde vi, uten å kjøre spesielt økonomisk, 24,4 kWt/100 km, noe som ville gitt en teoretisk rekkevidde på 262 kilometer.
Annonse
Kjente saker
Når vi setter oss inn i bilen er førsteinntrykket et av déjà vu; førermiljøet og sportssetene i vårt testeksemplar er nøyaktig det samme som i vanlig e-tron. Høyverdige materialer, avansert teknologi og en høy grad av komfort preger interiøret.
Med ett unntak: De såkalte virtuelle speilene, som bilen er blitt så kjent for. De små utvendige kameraene koblet til skjermer på innsiden er ekstrautstyr som koster 17.200 kroner ekstra. For vår del finner vi dem sjenerende og vanskelige å venne seg til.
Å sende blikket i en litt annen retning enn det man har vent seg til gjennom mange år er én ting, en annen er at bildet av og til forstyrres av gjenskinn når det er skarpt sollys. Vi som bruker briller finner dessuten at det er litt problematisk å fokusere når man har kjørt inn i en tunnel, for eksempel.
Vi ville med andre ord slett ikke brukt de ekstra pengene på vår egen bil, selv om rekkevidden visstnok blir noe forbedret.
Er så Sportback en vesentlig trangere bil enn vanlig e-tron? Nei, det kan man ikke si. Selv om taklinjen er dratt noe ned av designhensyn, er det mer enn nok plass for en testsjåfør på 1,88 – både foran og bak. Det føles riktignok hakket mer intimt, men vi forventet ikke så bra klaring over hodet i baksetet etter å ha sett den skrånende taklinjen utenfra. Dette har designerne fått til på forbilledlig vis.
Når det gjelder bagasjerommet, er det nødvendigvis blitt mindre. Opp til vinduskarmen er det imidlertid omtrent like stort, så det vil være større gjenstander som kan by på problemer, som større, firkantede møbler, kasser eller barnevogner.
Totalt er det likevel 615 liter bagasjeplass med baksetene i bruk; 1665 liter med nedfelte seterygger.
Drivlinjen er altså identisk som i en vanlig e-tron 50. Det betyr kontinuerlig effekt på 136 hestekrefter og maksimalt 313 hester, samt et kraftfullt dreiemoment på 540 newtonmeter fra de første metrene per sekund. 0 til 100 tar 6,8 sekunder og den oppgitte toppfarten på 190 kilometer i timen er av rent akademisk interesse.
Mer viktig for mange er det nok at også Sportback-versjonen kan trekke tilhenger på opptil 1800 kilo.
Kjøreopplevelsen er også kjent fra før. E-tron har uansett versjon upåklagelige kjøreegenskaper og kjennes forbilledlig stabil og retningssikker. Dette er også en virkelig komfortmaskin som gir en behagelig avslappende, men samtidig effektiv fremdrift.
Ja, den kjennes tung når svingene kommer tett - dette har ikke Audi klart å maskere selv om det ikke hemmer ytelsene som sådan.
Men det hele foregår med et lavt lydnivå i bilen til tross for 21-tommere og 45-profildekk på testbilen. Med ett unntak: Under belastning og særlig fra lav hastighet, er fortsatt den høyfrekvente lyden fra drivverket, som kan minne om trikken, hørbar. Men den forekommer oss mer dempet enn ved tidligere anledninger og er egentlig ikke til sjenanse for andre enn dem med ekstremt ømfiendtlige ører.
E-tron Sportback leveres i utstyrsgradene Launch Edition, Advanced Business og Advanced Sport. Alle e-tron leveres med firehjulsdrift. Standard på e-tron Sportback uansett versjon er blant annet adaptiv luftfjæring, navigasjon «plus», LED hovedlys, cruise control, elektrisk bakluke, digitalt instrumentpanel (såkalt Virtual cockpit), parkeringssensorer foran og bak, varmepumpe, samt ekstra oppvarming for kupé og batteri.
Prisene starter på 509.720 kroner før frakt og leveringsomkostninger.
Velger man Advanced Business (fra 580.620 kroner), får man blant annet 20-toms felger, sidekollisjonsputer bak, elektrisk justerbar korsryggstøtte foran, blanke takrelinger, førklimatisering, adaptiv cruise control, grensesnitt til smarttelefon og lader, ekstra mørke ruter bak, metallic lakk og stemningsbelysning innvendig.
Vår testbil var en Sportback 50 Advanced Sport (fra 620.620 kroner). Med denne utstyrsgraden får man, i tillegg til det som finnes på Advanced Business:
Justerbare hodestøtter foran, avtagbart tilhengerfeste, kamera som gir 360 graders oversiktsbilde (Top View), hellakkering av karosseriett, sportsseter i skinn/alcantara, elektrisk justerbare forseter med minnefunksjon på førersetet, komfortnøkkel og sensorstyrt bagasjeromsåpner , automatisk oppvarmede og avblendbare, elektrisk innstillbare og innklappbare utvendige speil med minnefunksjon.
Annonse
Vi ville gått for 50
Testbilen, med S-Line-pakke, var dessuten oppgradert med en del ekstra, eksempelvis 21-tommers felger (vi kjørte på Continental Premium Contact 265/45 R 21 sommerdekk), og lakkerte calipere – og altså sideskjermer i stedet for speil.
Vi tror at, avhengig av ditt bruksmønster, vil det være et poeng å vurdere om man med et gitt budsjett skal velge å renonsere på 55-batteriet for heller å bruke pengene på utstyret som virkelig gjør denne bilen til en suveren komfortmaskin med designdetaljene den fortjener.