NULLUTSLIPPS-IDYLL: I løpet av seks år skal en liten gresk øy transformeres til et samfunn med klimanøytralt transportsystem.
NULLUTSLIPPS-IDYLL: I løpet av seks år skal en liten gresk øy transformeres til et samfunn med klimanøytralt transportsystem.

Klimanøytral mobilitet:

VW tester nullutslippsdrøm på gresk ferieøy

Volkswagen og Hellas har en avtale om å gjøre all trafikk utslippsfri på denne øya.

Publisert

Astypalea i 2020

  • 1.334 innbyggere
  • 97 km²
  • 72.000 turister + i året
  • 30 km hovedvei
  • 40 km sekundærveier
  • 120 km grusveier
  • 1.494 motoriserte kjøretøy
  • Energikilde: >90 % generert av diesel-aggregat

Astypalea er en idyllisk, sommerfuglformet øy i det sørlige Egeerhavet. Nå gjør Volkswagen til en prøvekanin for grønn, bærekraftig mobilitet.

Den tyske bilprodusenten og greske myndigheter har blitt enige om å gjøre hele transportsektoren på land utslippsfri med elektriske kjøretøy som kun går på fornybar energi.

Astypalea har et areal på litt under 100 kvadratkilometer og litt over 1300 innbyggere.

Øya besøkes av rundt 72.000 turister hvert år.

Småskala-modell for fremtiden

Den skal bli modell for den klimanøytrale mobilitetsfremtiden Volkswagen hevder de skal realisere innen 2050, basert på grønn energiforsyning, med elektrifisert og digital mobilitet.

Den nye tilnærmingen til mobilitet skal gjøre at færre kjøretøy blir nødvendig, for eksempel gjennom et system med utstrakt deling av elbiler (ulike modeller av den nylig lanserte VW ID-serien), el-scootere (fra Seat), og el-sykler, avhengig av transportbehovet.

Etter hvert vil også utryknings- og kommunale kjøretøy elektrifiseres.

VW vil installere ca. 230 av sine Elli-ladere over hele øya. Energien skal komme fra lokalt generert fornybar energi: Sol- og vindkraft.

Målet er blant annet at en flåte på 1000 elektriske kjøretøy skal erstatte dagens rundt 1500 kjøretøy som i hovedsak går på fossile drivstoff.

Bildeserie: Bla med piltastene eller pilene øverst på bildet:

Seks års-prosjekt

Prosjektet skal testes over de seks neste årene.

– Politikk, forretningsliv og samfunn har et felles ansvar for å begrense klimaendringene, sa Herbert Diess, toppsjefen for Volkswagen-konsernet, da avtalen ble signert mellom VW og greske myndigheter.

– Vårt langsiktige mål er klimanøytral mobilitet for alle. Og med Astypalea-prosjektet vil vi utforske muligheten for å realisere den visjonen allerede i dag, sa Diess videre.

Felles visjoner

– E-mobilitet og smart mobilitet vil sammen forbedre livskvaliteten og samtidig bidra til en karbonnøytral fremtid, fastslo Diess.

Greske myndigheter kalte det en merkedag som vil endre måten å betrakte fremtiden på.

– I dag lanserer vi det første «Smart, grønn øy»-prosjektet i vårt land, sa viseutenriksminister med ansvar for økonomiske forbindelser og åpenhet, Konstantinos Fragogiannis.

– Det markerer et fundamentalt nytt perspektiv for oss.

Pilotprosjekt også for Hellas

Den greske statsministeren, Kyriakos Mitsotakis, understreket viktigheten av samarbeid mellom det offentlige og privat næringsliv på tvers av grensene.

– Regjeringer kan ikke levere alt på egenhånd og privat sektor er heller ikke svaret på alle spørsmål, sa Mitsotakis.

– Dette er en verdensleder innen bilindustrien, som ønsker å gjøre både kjøretøyflåten og selskapet karbonnøytrale innen 2050, som kommer sammen med en europeisk nasjon som er i modus for grunnleggende forandring, sa statsministeren.

Astypalea håper gjennom prosjektet å bli en pioner innen bærekraftig turisme i løpet av de nærmeste årene.

Hellas bidrar til de planlagte endringene gjennom sin nasjonale energi- og klimaplan.