Over gressplener og på gangveier:
Her sniker Oslo-bilistene for å slippe bompengene
Oslo-bilistene kjører over gressplener, på fortau og gang- og sykkelveier for å slippe å betale bompenger. Vegvesenet må derfor sette opp sperringer.
DETTE ER SAKEN: Det ble satt opp 54 nye bomstasjoner i sommer slik at det nå er 83 bomstasjoner i og rundt Oslo.
– Det er synd at vi må bruke penger og tid på å sette opp hindre slik at bilistene skal følge trafikkreglene og ikke kjøre der de ikke skal, sier Anne-Grethe Nordahl, prosjektleder for bomstasjonene i Oslo i Statens vegvesen.
Bilister har kjørt over gressplenen til Lilleborg kirke for å slippe å betale i bomstasjonen i Ole Bulls gate langs ring 2.
Derfor måtte vegvesenet sette opp store buffersteiner på gressplenen.
Buffersteiner er også satt opp på en gressplen i Suhms gate like ved NRK Marienlyst.
Les også: Forsker: Bompengekuttene blir knapt merkbare
Sperrebommer
På en smal og gruset gang- og sykkelvei ved terrasseblokkene ved riksvei 4 på Skillebekk øverst i Groruddalen er det satt opp en sperrebom.
Dermed kan ikke bilister lenger bruke gang- og sykkelveien for å snike seg forbi bomstasjonen oppe på riksveien i den ytre av de tre bomringene rundt hovedstaden.
Sperrebom er det også blitt ved bommen i Konows gate, like ved Gamlebyen kirke, slik at bilister ikke skal kunne snike seg utenfor bommen over et privateid område.
– Sperrebommene koster i størrelsesorden 30-50.000 kroner stykket. Jeg har ikke tall for kostnad for steinblokkene. Men det er ikke så mye, opplyser byggeleder Marius Bjerke i Statens Vegvesen.
Les også: 13 nye bompengeprosjekter åpner snart
Passer på
Statens Vegvesen holder nå øye med ytterligere 12-13 steder i Oslo hvor de frykter at bilister sniker, eller kan komme til å snike gjennom bommene.
Ett av stedene vegvesenet frykter sniking er over en kirkegård et sted i Oslo – at bilister skal kjøre på gangveiene inne på kirkegården.
– Vi følger med og vil vurdere tiltak ved behov, sier Nordahl, som ikke vil offentliggjøre hverken hvilken kirkegård det gjelder, eller hvilke andre steder de nå passer på.
– Men vi er opptatt av trafikksikkerheten – at det ikke oppstår trafikkfarlige situasjoner fordi bilister sniker eller forsøker å snike.
Ikke mange
Vegvesenet understreker at det ikke er omfattende sniking gjennom det som i juni ble utvidet fra 29 til 83 bomstasjoner i og rundt hovedstaden.
I forhold til alle de som passerer bommene på lovlig måte utgjør snikerne svært få.
– Men vi oppfordrer på det sterkeste bilistene til ikke å snike. Dessuten tjener man lite på å snike. Det er nå så mange bomstasjoner i Oslo at man raskt kommer til neste bom dersom man lykkes i å snike seg forbi en av dem, sier Anne-Grethe Nordahl.
Les også: Slik kutter du bompengene – uten å snike