GRANSKES: Tyske myndigheter etterforsker utslippsjuks hos Fiat.

Undersøkelser fra tyske påtalemyndigheter:

Anklager Fiat Chrysler for å jukse med utslipp

200.000 biler på det tyske markedet kan være rammet av utslippsjuks. I så fall betyr det trolig millioner biler fra Fiat Chrysler på verdensbasis. Og en ny skandale.

Publisert Sist oppdatert

Diesel-skandalen

  • Høsten 2015 ble det avslørt at VW-konsernet hadde installert ulovlig programvare i flere av sine dieselbiler.
  • Dermed ble utslippene redusert da bilene gikk gjennom laboratorietesten som brukes for å godkjenne bilene.
  • Konsekvensen har vært enorme i VW-systemet: En rekke toppledere er fjernet, og flere sitter i fengsel.
  • Saken har kostet VW mange hundre milliarder kroner i bøter, kompensasjon, juridiske kostnader og utbedringer.

Tyske påtalemyndigheter har undersøkt eiendommer og etterforsket en rekke nøkkelpersoner i det store Fiat Chrysler (FCA)-konsernet.

Bakgrunnen er mistanken om at ledelsen bevisst har installert utstyr i bilene som har ført til at utslippene i de offisielle laboratorietestene har blitt lavere enn det reelle utslippet ute i trafikken.

Alfa-mistanke

Altså tilsvarende juks som for fem år siden førte til den største skandalen i bilindustrien, da Volkswagen ble avslørt - og begrepet «dieselgate» oppsto.

Ifølge påtalemyndigheten kan slike enheter ha vært brukt på biler fra Alfa Romeo, Fiat, Jeep og Iveco - og både i personbiler, bobiler og vare- og transportbiler.

Totalt sett skal det dreie seg om 200.000 biler på det tyske markedet. Og trolig millioner biler verden over.

Vil samarbeide

Påtalemyndigheten i den tyske delstaten Hessen sier at totalt ti næringseiendommer i tre land er ransaket i en koordinert aksjon og at flere sentrale individer er etterforsket med tanke på hva de har foretatt seg i perioden 2014-2019.

Ledelsen i Fiat Chrysler har bekreftet at de har fått besøk av etterforskere, og sier til nyhetsbyrået Bloomberg at de er innstilt på å samarbeide med myndighetene.

Konsernet er midt i en sammenslåing med det store PSA-konsernet (Peugeot, Citroën, Opel og DS) som vil gjøre alliansen til den fjerde største bilprodusenten i verden.

Nylig ble alliansen døpt Stellantis.

Men EU har varslet at de skal se nærmere på samarbeidet - og det faktum at den tunge alliansen kan få en monopolstilling i klassen for mindre varebiler.

BERØRT: Lekre Alfa Romeo Giuila er en av mange modeller som kan være berørt av en varslet utslippsskandale i Fiat Chrysler-konsernet.

14 dommer

Utfordringene stanser ikke der.

Ved fabrikken i Toledo i Ohio har 27 arbeidere saksøkt konsernet og United Auto Workers (UAW) i etterkant av en stor korrupsjonssak, skriver Detroit Free Press.

Etterforskningen av diverse turer, måltider og pantelån i regi av FCA og UAW, har ført til totalt 14 dommer mot tidligere medlemmer og funksjonærer.

Benekter anklagene

Blant annet har den tidligere sjefen for UAW, Gary Jones, innrømmet underslag og pengeutpressing.

Arbeiderne mener at det er korrupsjonens ofre, fordi flere av de involverte blant annet har forhandlet om om lønn og rettigheter.

Størrelsen på søksmålet er ikke kjent, men talsperson Jodi Tinson i Fiat Chrysler, uttaler følgende:

- Vi benekter anklagene i dette søksmålet og er forberedt på å forsvare selskapet kraftig.