LEGGE NED: Ledelsen i Volkswagen ønsker å legge ned fabrikker i Tyskland.

Problemer innad i Volkswagen:

VW og fag­foreningen i ny forhandlings­runde

Det er kraftige gnisninger mellom ledelsen og arbeiderne i Volkswagen. Etter at forhandlingen brøt sammen i september, prøver de på nytt.

Publisert Sist oppdatert

Volkswagen og fagforeningen skal starte sin andre forhandlingsrunde om planlagte kutt i bilprodusentens tyske virksomhet den 30. oktober, hvor fagforeningene insisterer på at selskapet må holde alle tyske fabrikker åpne, melder Reuters.

Spenningen innad i Volkswagen er stor, som en følge av at ledelsen ønsker å stenge fabrikker på tysk jord. Noe Volkswagen aldri tidligere har gjort.

Halvparten av selskapets styre består av representanter fra arbeiderne.

Skrotet avtale

Bilprodusenten har allerede skrotet en flere tiår gammel avtale som garanterte jobber ved seks tyske fabrikker frem til 2029.

Begrunnelsen er kostnadskutt som en følge av avtagende etterspørsel og konkurransen fra nye elbilaktører.

– Det har nå gått nok tid siden de første forhandlingene for at ledelsen skal gjøre hjemmeleksene sine, sier IG Metalls forhandler Thorsten Groeger i en uttalelse på tirsdag.

Avviser kravene

I den første forhandlingsrunden i slutten av september krevde fagforeningene en gjeninnføring av jobbgarantier som strekker seg utover 2030 og full utnyttelse av alle tyske fabrikker. 

I tillegg en lønnsøkning på 7 prosent, som er i tråd med IG Metalls lønnskrav for hele industrien, som det pågår separate forhandlinger om.

Volkswagen har avvist kravene, og fagforeningen har truet med å gå til streik fra 1. desember hvis det ikke blir funnet en løsning.

– Bare ved å oppnå bærekraftige kostnadsbesparelser kan vi investere i ny teknologi og sikre arbeidsplasser på lang sikt, sa VWs hovedforhandler Arne Meiswinkel, etter den første forhandlingsrunden.