SAMHOLD: Arno Antlitz, finanssjef Volkswagen, håper ledelsen og de ansatte kan stå sammen. Her fra en generalforsamling i 2022.

Konflikt:

Krisen i VW: «Markedet er rett og slett ikke der»

Kundeflukten skaper store problemer for Volkswagen, og fagforeningen er forbanna.

Publisert

Ledelsen i Volkswagen gikk denne uken ut med at de kanskje må stenge flere produksjonsanlegg i Tyskland, noe de aldri har gjort tidligere.

Nå har selskapets finanssjef, Arno Antlitz, manet til at alle må stå sammen under et allmøte i hovedkontoret i Wolfsburg, melder Reuters.

Til en fullsatt sal med flere tusen ansatte, og med enda flere som fulgte seansen på storskjerm, sa Antlitz at markedet hadde krympet etter pandemien, og fallet i etterspørselen av biler fra Volkswagen hadde sunket med 500.000 enheter. 

Noe som tilsvarer produksjonen fra to fabrikker.

– Markedet er rett og slett ikke der, sa  Antlitz.

Tar seg ikke opp igjen

Han la til at han ikke forventet at salget ville ta seg opp igjen, slik at Volkswagen har «ett, kanskje to» år på seg til å redusere utgiftene og justere produksjonen.

Fagforeningsleder Daniela Cavallo mener at ledelsen «har skadet tilliten massivt» og sammenlignet trusselen om å stenge fabrikker med en «konkursmelding».

Cavallo oppfordret administrerende direktør Oliver Blume til å forklare hvorfor konsernet prioriterte å bruke 5 milliarder euro på et programvare­samarbeid med det amerikanske oppstartsselskapet Rivian, framfor å beskytte tyske arbeidsplasser. 

Viktig industri

Bilindustrien er en viktig bidragsyter til tysk økonomi, og problemene til Volkswagen, og andre tyske bilprodusenter, har gjort at politikerne har kommet på banen.

Arbeids- og sosialminister Hubertus Heil har lovet støtte. Og den tyske regjeringen godkjente onsdag nye skattetiltak for å øke etterspørselen etter elbiler, som har har falt kraftig i år.

Tyskland er Europas største land når det kommer til bilproduksjon. Ifølge Worldmetrics bidrar bilindustrien i landet til 830.000 arbeidsplasser og fem prosent av landets bruttonasjonalprodukt.