DIESELSKANDALEN: Nå starter saken mot Martin Winterkorn, som var Volkswagen-sjef da utslippsjukset ble avslørt i 2015.

Jukset:

Dieselgate-rettssaken i gang

Påtalemyndigheten mener Martin Winterkorn, som var Volkswagen-sjef under utslippsskandalen, visste om jukset.

Publisert Sist oppdatert

Dieselgate

  • Høsten 2015 ble det offentlig kjent at Volkswagen-konsernet hadde installert ulovlig programvare i flere av sine dieselbiler.
  • Programvaren sørget for at utslippene ble redusert mens bilene gikk gjennom laboratorietesten som brukes for å godkjenne bilene.
  • 11 millioner biler var berørt av utslippsjukset.
  • Konsekvensene var enorme i VW-systemet: En rekke toppledere er fjernet, flere ble fengslet. Saken kostet VW mange hundre milliarder kroner i bøter, kompensasjon, juridiske kostnader og utbedringer.
  • Andre bilprodusenter er blitt anklaget for tilsvarende manipulasjoner.

Den tidligere Volkswagen-sjefen Martin Winterkorn (77) møtte tirsdag i retten, siktet for bedrageri i forbindelse med den såkalte dieselgate-skandalen, ni år etter at den tyske bilprodusenten ble funnet å ha manipulert utslippstester, melder Reuters.

Winterkorn, som måtte gå av som sjef i september 2015 etter at det ble avslørt at millioner av Volkswagen-biler var blitt manipulert for å bestå miljøkravene. 

Dieselgate er den største skandalen i Volkswagens historie.

Saken har vært under forberedelse i fem år.

Siktelsene mot Winterkorn inkluderer bedrageri, markedsmanipulasjon og falsk forklaring. Han skal også unnlatt å informere kapitalmarkedet i tide om manipulasjonene.

– Vår klient har verken bedratt eller skadet noen. Han holdt ikke kapitalmarkedet bevisst utenfor, slik at investorene kunne bli skadelidende. Og han fortalte etterforskerne sannheten, sier Winterkorns advokat.