MANER TIL FORSIKTIGHET: «Uten avstand er man i en konstant tilstand av unødvendig fare», sier Jo Roger Blengsli.

Bilberger-kjendis: 

– Min bønn er at du sørger for å ha gode dekk

Jo Roger Blengsli, kjent fra «Vinterveiens helter», oppfordrer alle bilister til å sjekke dekkene – samt to ting til.

Publisert

– Det blir ikke mindre glatt fordi bilene har blitt bedre, sier Blengsli.

– Så min bønn til alle bilister er å sørge for at du har gode dekk, at du holder avstand til bilen foran, og at du slakker på farten.

Oppfordringene kommer via National Geographic, medieaktøren som sender dokumentarserien «Vinterveiens helter». TV-serien følger Blengsli og andre bilbergere i jobben med å hjelpe bilister som har strandet i grøfta – eller verre.

Dekkene er altså punkt nummer én for Blengsli:

– Den kontakten bilen har med veien, er bare med noen få centimeter dekk. Hvis det ikke er i orden, kan det være livsfarlig. Det gjelder ikke bare når det er glatt, det gjelder under mange forhold, blant annet når det regner. Så sjekk at dekkene har nok mønsterdybde, og bytt gjerne dekk hvis du har kjørt med dem i mange år, sier han.

– Du sparer ingenting

Det er ikke noe mystisk ved de neste rådene fra den erfarne bilbergeren, men merk at dette er fra en som faktisk ser konsekvensene av å agere annerledes: 

KANTRET: Dette vogntoget kjørte for langt ut til siden og begynte å skli ut av veien.

● Hold større avstand.

● Avpass farten.

– Det gir ikke mening å kjøre helt opp i rumpa på bilen foran. Du sparer ingenting på det, du lager bare farlige situasjoner. I tillegg er det irriterende for de som har deg kjørende bak seg, som igjen skaper usikkerhet og utfordringer. Med god avstand vil du trolig klare å bremse, hvis bilen foran av en eller grunn plutselig må stoppe. Uten avstand er man i en konstant tilstand av unødvendig fare. 

50 i 80-sone? Kanskje 

Blengsli medgir at han selv kjørte litt for fort tidligere. Det har han sluttet med, av gode grunner.

PÅ VEI OPP FRA GRØFTA: Dette krever kunnskap og riktig utstyr.

– Nå har jeg sett så mange stygge ulykker, at fornuften har tatt meg. Det høres ut som et banalt råd, men følg med på fartsgrensen, og tilpass farten etter forholdene. Selv om det står 80 på skiltet, så tilsier kanskje underlaget at du skal kjøre i 50. Du kommer ikke noe særlig fortere frem ved å være hissig på gassen. I verste fall så kommer du ikke hjem i det hele tatt.

Og kanskje er det et vogntog på 50 tonn som kjører for fort og havner utenfor veibanen. Noe slikt har du ikke lyst til å være i nærheten av.

– Det er ganske heftig. Ofte er det fordi de holder for stor fart, sier bilbergeren – som må takle sin del av slike utforkjøringer, også.