LÅNEBIL: Stian W. Aakeberg har i nesten ett år kjørt rundt i Volvo XC60 mens han venter på en viktig del til egen bil.

Delemangel:

Venter på batteri, har kjørt dyr lånebil i snart ett år

I snart ett år har Stian W. Aakeberg kjørt rundt med lånebil fra bilimportøren. – Noen må jo betale for dette, sier han.

Publisert

Stian W. Aakeberg i Skjeberg i Østfold er rammet av helt ekstreme ventetider på bildeler. I fjor sommer oppsto det for tredje gang problemer med fremdriftsbatteriet på Jaguaren hans.

Problemet består i at battericeller blir ødelagte.

 – Da det skjedde for tredje gang, krevde jeg at de byttet hele fremdriftsbatteriet, slik at jeg ikke risikerte en evig runddans med stadig nye battericeller som går i stykker.

Men fremdriftsbatteriene på Jaguar I-Pace koster mildt sagt flesk. Det ble illustrert i denne artikkelen, som Motor skrev for noen år siden.

Men problemet med brannfarlige batterier på mange Jaguar I-Pace, som Motor nettopp har skrevet om, gjør at det har vært global mangel på fremdriftsbatterier til bilmodellen. 

Dermed må også Aakeberg vente lenge på nytt batteri til sin bil, selv om hans bil ikke har den samme feilen som de 270 bilene med brannfarlige batterier.

– Noen må betale

Snart har han ventet i ett år.

– Siden 2. juli i fjor har jeg hatt lånebil, mens jeg venter på at Jaguaren min skal bli ferdig reparert, forteller Stian W. Aakeberg.

Det koster flesk.

Ikke for ham, men for bilimportøren. 

Aakeberg har vist oss fakturaen fra leiebilselskapet, som viser at det koster cirka 20.000 kroner å leie en Volvo XC60 i måneden, inkludert forsikringer, moms, bensinutgifter og bompengeutgifter, som Aakeberg ifølge garantivilkårene har rett på å få dekket, siden han har en elbil, og i stedet har en hybridbil som lånebil. Hybridbil koster mer i både drivstoff og i bompasseringer.

Nå er han inne i den 10. måneden, og lånebilutgiftene har kommet opp i 200.000 kroner.

Motor har hørt med NAF Advokat, NAFs advokatkontor, som har mange klienter med lånebil fra forhandler eller importør. De kan i farten ikke huske andre bileiere som har hatt lånebil så lenge.

– For meg er det ingen økonomisk nedside. Men noen må jo betale for dette, sier Stian W. Aakeberg.

Importøren tar regningene, slik forbrukerkjøpsloven krever, men dette må selvsagt deretter hentes inn igjen fra Jaguar-kundene.

Kan ikke love

Importøren Jaguar Land Rover Norge kan heller ikke love når Aakeberg og andre som venter på nytt batteri, kan få tilbake bilene sine.

– Nei, det kan vi ikke gi en eksakt dato på. Men vi forventer å være ferdig med batteribyttene i løpet av våren. Etter noe venting er det nå en jevn tilgang på batterier fra Jaguar i England. Vi leverer batteriene til verkstedene, som skifter batterier fortløpende, sier teknisk ansvarlig Glenn Klemetsen hos Jaguar-importøren.

En annen Jaguar I-Pace-kunde som Motor har snakket med, har fått time for batteriskifte 9. mai.

Rust

Aakeberg venter spent på beskjed for sin bil.

– Flere andre ting er blitt skiftet og reparert på bilen min. Nå står den bare ute hos bilforhandleren og venter på det nye batteriet.

Aakebergs bil spares for å rulle mange tusen kilometer som han ellers ville kjørt. Men han er usikker på hvor bra det er for bilen, at den står ubrukt utendørs i nesten ett år, kanskje enda lenger.

– Ja, det har slått meg at det ikke er gunstig for blant annet rust.

Han har ingenting vondt å si om forhandleren og importøren, som ifølge ham har vært behjelpelige, og ikke har skyld i batteri-mangelen.

 – Men jeg vil nok ta bilen på en garantiutløpstest når jeg en dag får den tilbake, sier Aakeberg.

– Forpliktelse

Motor har spurt Jaguar-importøren hva de selv tenker om de høye kostnadene for å kunne gi Aakeberg lånebil.

Sånn er det bare, sier de.

– Vi har en forpliktelse til å rette feil og mangler i henhold til produsentens funksjonsgaranti. Dersom en reparasjon må utsettes på grunn av manglende reservedeler, søker vi å finne løsninger for å redusere ulempene for kundene våre. I enkelte tilfeller innebærer det å tilby erstatningsbil i ventetiden, skriver Fam Christina Gudim, PR-sjef i Jaguar Land Rover Norge, i en epost.