HOS BILOPPHUGGEREN: Nesten nye Jaguar I-Pace parkert for siste gang.

Brannfarlige luksusbiler:

130 nyere Jaguarer vrakes

Her står mange titalls nesten nye Jaguarer hos skrot­handleren. – Jeg er glad jeg ble kvitt bilen, sier eieren av en av bilene.

Publisert

Dette er bildene som viser at elbiler ikke nødvendigvis gir en klima- og miljøgevinst:

På et jorde i Røyken i Asker står nå nesten 100 Jaguar I-Pace tett i tett og venter på vraking.

De aller fleste bilene er 2019-modeller. Noen er 2020-modeller. Mange av dem kostet rundt millionen, noen over millionen, da de ble solgt for bare få år siden.

– Det er rett og slett trist å se såpass nye biler stå hos bilopphuggeren, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF, når han ser Motors bilder.

Se video av bilene lenger ned

Årsaken til at til sammen 130 Jaguar I-Pace vrakes, er at fremdriftsbatteriene i dem er brannfarlige.

Samtidig er vrakingen et unikt prosjekt, som både bilimportøren og bilopphuggeren skryter av. Mer om det lengre ned i artikkelen.

Blåsvart røyk

Brannfaren har imidlertid ført til mye frustrasjon, både for importøren, bilforhandlerne og for de uheldige eierne.

En av de uheldige er Trond Christoffersen i Grimstad. Hans Jaguar var en av de brannfarlige. Men bilen rakk aldri frem til skrothandleren.

Trond Christoffersen

I fjor høst kom det plutselig blåsvart røyk ut av bilen, mens den sto parkert rett utenfor hytteveggen ved familiens hytte i Setesdal.

En forbipasserende varslet Christoffersen og familien. Raskt ble bilen dratt bort fra hytta og ut på veien. Sekunder senere sto den i full fyr.

– Hadde det skjedd på natta, hadde hytta og vi gått med. Det var skummelt, forteller han til Motor, og legger til:

– Jeg har ikke mye positivt å si om den bilen.

(Artikkelen fortsetter under annonsen).

– Trist

Jaguaren til Christoffersen var en av totalt 270 biler solgt i Norge som har den brannfarlige batteritypen. En av de andre bilene var eid av Hilde Britt Melbye i Bærum.

BRENNER: Trond Christoffersens Jaguar.

– Det var en dårlig opplevelse å ha den bilen, sier hun til Motor.

En stund etter kjøpet fikk hun beskjed om at batteriet er brannfarlig, og at hun ikke kan lade bilen helt fullt.

– Det kanskje aller verste var å få et brev fra importøren om at det er farlig å lade bilen i garasjen eller i nærheten av huset, og at hvis det begynner å brenne, er det egentlig vårt ansvar, sier Melbye.

I ett år gikk hun og ventet på nytt batteri, inntil hun fikk inngå en avtale med importøren om at de kjøpte bilen tilbake av henne for 290.000 kroner.

Deretter ble den fraktet til bilopphuggeren «Bil1Din» på Røyken i Asker.

– Jeg er glad vi kom oss ut av det på den måten. Men det er jo trist miljømessig, at en bil går til opphugging etter fem år, sier Hilde Britt Melbye, som nå har kjøpt seg en bil av et annet merke.

Fikk velge

Jaguar var et bilmerke mange nordmenn ikke hadde noe særlig forhold til, inntil det lille luksusmerket lanserte elbilen Jaguar I-Pace.

Totalt ble det solgt 7762 Jaguar I-Pace i Norge fra 2018 til 2024, da produksjonen opphørte.

På 2019-modellen og delvis på 2020-modellen ble det brukt batterier fra produsenten LG som i ettertid viste seg å være brannfarlige.

I utgangspunktet skulle alle bilene få nytt batteri. Men på grunn av mangel på batterier, og ekstrem lang ventetid, gikk Jaguar-importøren til det uvanlige og kostbare skrittet å la kundene få velge mellom å vente på nye batterier, eller å selge bilen tilbake til Jaguar.

Kunder som valgte en ny Jaguar eller Land Rover, fikk gjerne en høyere innbyttepris enn kunder som gjorde et rent salg til importøren.

I Norge valgte 130 å selge bilen tilbake, mens 140 valgte å vente på nytt batteri. Pris på tilbakekjøp har blitt beregnet ut fra bilenes markedsverdi, utbedringskostnaden, og etter forhandlinger med kundene.

Det samme har skjedd i resten av verden. Bare i USA er nesten 3000 biler kjøpt tilbake.

– Fantastisk

De siste månedene er det fraktet 130 Jaguar I-Pace til bilopphuggeriet «Bil1Din» sine to anlegg på Røyken i Asker og på Skage i Namdalen, i det som betegnes som et unikt samarbeid mellom bilopphuggeren og bilprodusenten.

Bilopphuggeren har kjøpt bilene av importøren for en hemmelig sum, og håper å tjene penger på å selge brukte bildeler enkeltvis.

JAGUAR I-PACE: Her står 70 av de totalt 130 bilene som nå vrakes.

– Dette er så vidt jeg vet første gang i Norge at et slikt prosjekt gjennomføres, sier daglig leder Anders Greftegreff hos bilopphuggeren Bil1Din.

Han skryter av Jaguar.

– Det er fantastisk fint at et bilhus legger til rette for at det blir litt gjenbruk. Historikken i bilbransjen er jo at de heller vil levere nye biler. Dette er et steg i riktig retning. Det er et kjempeinitiativ fra Jaguar.

Gjenbruk

Det er først og fremst karosserideler som kan gjenbrukes, og ikke sikkerhets­relaterte deler, som kollisjonspute-komponenter og beltestrammere.

– Det er også begrensninger på styreenheter og bildeler med understells­numre, som ikke kan brukes i andre biler, forteller teknisk ansvarlig Glenn Klemetsen hos Jaguar-importøren Jaguar Land Rover Norge.

Greftegreffs bilopphuggeri har mange tiårs erfaring med kjøp av salg av brukte bildeler. De ønsker, naturlig nok, mest mulig inntekter på bildelene.

– Vi gjenbruker det vi kan, innenfor grensene som er satt av Jaguar og lovverket.

– Ikke heldig

Likevel synes NAF det er trist med så mange nyere biler hos skrothandleren.

– Utfordringen med nyere biler, uavhengig av om de går på strøm eller diesel, er at det er enkeltkomponenter som er så dyre å reparere, at de heller sendes til vraking enn at de repareres. Feil på batterier i elbiler er bare ett eksempel, sier senior kommunikasjonsrådgiver Nils Sødal i NAF. 

– Hva tenker NAF om disse tilbakekjøpene, ut fra et miljø­perspektiv?

– For bileierne er det bra at de har fått solgt bilene. Heldigvis har vi et system ved vraking av biler i Norge som gjør at det aller meste enten resirkuleres eller gjenbrukes.

Men det er et viktig «men», ifølge NAF:

– Ser man på klima og miljø for kloden som helhet, er det ikke heldig at relativt nye biler må vrakes fremfor å repareres. Det ene er at nye biler må produseres for å erstatte de som tas ut fra trafikken for tidlig. Det andre er at ikke alle land har et like bra retursystem som Norge. 

Mange deler

Da Motor besøker bilopphuggeriet på Røyken, står mange av Jaguarene akkurat som om de sto på en helt vanlig parkeringsplass.

Men ingen av disse luksusbilene skal noen gang tilbake i trafikken, kun som deler.

Prosjektet til Jaguar-importøren og skrothandleren får en hyggelig konsekvens for de som trenger brukte deler til en Jaguar I-Pace: Det er et unormalt rikt utvalg av deler til denne bilmodellen.

– Vi fyller nå lagrene våre med mange flotte og fine I-Pace-deler, som kan leveres til de som trenger det i mange år fremover, sier daglig leder Anders Greftegreff i Bil1Din.

Se video av bilene her:

Video: JON TERJE HELLGREN HANSEN