TRUET MED BOT: Arild Brekke Djup (innfelt) satte piggdekk på denne bilen før 1. november.

Arild fortviler:

– Vegvesenet truet meg med piggdekk-bot

– Jeg ble så overrasket, sier Arild Brekke Djup, som ble kontrollert av Statens vegvesen – med klar beskjed om at han ville få piggdekk-bot, selv om vær og føre tilsier noe annet.

Publisert Sist oppdatert

– «Regler er regler» sa kontrolløren fra Statens vegvesen til meg, sier Arild Brekke Djup fra Hønefoss.

For et par dager siden kjørte han med nypåsatte piggdekk inn på en parkeringsplass ved riksvei 4 nord for Oslo, for å hente en tilhenger som sto der.

Tilfeldigvis hadde Statens vegvesen kontroll der akkurat da.

– Jeg ble derfor kontrollert, og kontrolløren sa til meg at hvis jeg hadde vært vinket inn, og ikke kjørt inn frivillig, ville jeg fått 1000 kroner i bot per dekk, forteller Brekke Djup til Motor.

«Regler er regler»

Arild Brekke Djup ble svært overrasket.

– Jeg kan måtte kjøre til fjells på to timers varsel. Da må jeg ha vinterdekk på denne tiden av året, og jeg mener det er tryggest med piggdekk på min tohjulsdrevne varebil, som ofte er tungt lastet, og som jeg også har tilhenger på.

Han jobber i et firma som driver med hjelpemidler for funksjons­hemmede, og han mener piggdekk gir en klar sikkerhetsgevinst når det er litt marginalt.

– Men kontrolløren sa at da burde jeg hatt piggfrie vinterdekk. Han sa at Vegvesenet absolutt ikke utviser skjønn, og at «regler er regler».

– Skjønn!

Politiet har mange ganger sagt at de utviser skjønn, senest i Motor i april da vi skrev om piggdekkbruk etter årets vinter.

– Hvorfor utviser ikke Vegvesenet slikt skjønn, spør Brekke Djup.

Vi ringer seksjonsleder for utekontroll i Statens vegvesen, Roy Holm, som sukker litt når han hører om Brekke Djups opplevelse. Holm gir uttrykk for at han ikke liker det som skjedde på kontrollen.

– Vi skal utvise skjønn, sier han klart og tydelig, og legger til:

– Vær og føre trumfer datoene. Er det behov for piggdekk før 1. november, skal vi utvise skjønn. Er det snø og glatt føre som krever annet enn sommerdekk før 1. november, skal man legge om, og Vegvesenets kontrollører skal akseptere det.

1000 kr?

Arild Brekke Djup er glad for seksjonslederens klare svar.

– Men første bud, også for Vegvesenet, bør være ensartet kommunikasjon. Hvor mange har fått gebyr i slike tilfeller, spør han.

Man får forresten ikke 1000 kroner i bot per dekk, slik kontrolløren sa til Brekke Djup. Ifølge kjøretøyforskriften er gebyret 1000 kroner for alle dekkene.

I samme forskrift heter det også at piggdekk «må ikke brukes i tiden fra og med første mandag etter 2. påskedag til og med 31. oktober, om ikke føreforholdene gjør det nødvendig. I Nordland, Troms og Finnmark er tilsvarende periode fra og med 1. mai til og med 15. oktober