VANT: Vany Nguyen er glad over å ha vunnet over Tesla Norge.

Får prisavslag:

Vant rettssak mot Tesla – «fantastisk å bli trodd»

Tesla-eiere er svært fornøyde med å ha vunnet over Tesla. – Det er fantastisk å bli trodd, sier Vany Nguyen.

Publisert

Borgarting lagmannsrett har dømt Tesla Norge til å betale 50.000 kroner i prisavslag til Tesla-kunder som opplevde at en programvareoppdatering førte til at ladehastigheten ble strupet.

Ifølge tester som er gjort, ble ladehastigheten redusert med opp mot 30 prosent.

– Det er fantastisk å bli trodd av lagmannsretten, sier Vany Nguyen, en av de fire Tesla-eierne som vant saken i lagmannsretten.

Nguyen og de tre andre får 50.000 kroner hver i prisavslag, pluss forsinkelsesrenter. Tesla må også dekke saksomkostningene til henne og de tre andre. De beløper seg til hele 4,8 millioner kroner.

I en epost til Motor uttrykker Vany Nguyen stor glede over å ha vunnet frem mot den amerikanske bilgiganten.

– For lite avslag

Både hun og initiativtaker Esben Zimmer synes imidlertid at prisavslaget er for lite.

– Men det viktigste er prinsippet. Nå har vi fått satt skapet på plass, slik at ikke en stor aktør som Tesla kan ture frem, sier Zimmer. Han har vært initiativtaker til klagene og søksmålet, og leder styringsgruppen med de drøyt 100 Tesla-eierne som har klaget på lavere ladehastighet.

Zimmer anklager Tesla for ikke å være ærlige.

– Helt ærlig synes jeg Tesla har vært veldig lite hjelpsomme med å opplyse saken. De nektet også for at noe har skjedd med ladehastigheten. De har vært uredelige og ikke ærlige, sier han.

– Mistet kjøpere

Vany Nguyen peker på all tiden hun har brukt ekstra på å lade, og at hun mistet flere potensielle kjøpere da hun skulle selge bilen. Hun valgte å fortelle i salgsannonsen hva som hadde skjedd med ladehastigheten.

Hun solgte bilen etter at hun reklamerte.

Tesla-eierne har fått økonomisk og juridisk hjelp av Forbrukerrådet. Gjennom kommunikasjonsrådgiver Linn Elise Jakhelln sier Ragnhild Løseth, leder for juridiske tjenester i Forbrukerrådet, at de er fornøyd med dommen.

– Viktig dom

– Blir dommen stående, vil den være viktig for norske forbrukere. Forbrukerrådet mener at selskap ikke skal ha mulighet til å gjøre et produkt dårligere når de oppdaterer produktene de selger. Dette er en grunnleggende forbrukerrettighet, skriver Løseth, og legger til:

– Dersom det likevel skjer, skal forbrukerne få økonomisk kompensasjon. En næringsdrivende kan ikke fritt endre egenskapene ved ting som allerede er levert.

Motor har også spurt Tesla Norge om de anker til Høyesterett. Tesla har ikke svart.